Simon Sluga

 ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX
U NOVOJ SREDINI

Kako je Vatreni u iznenađujućem transferu Englesku zamijenio - Bugarskom: ‘Svi su mi rekli istu stvar...‘

‘Da se mene pita ili da ste me pitali prije nekoliko godina rekao bih vam da želim u Real Madrid, ha, ha‘
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 02. veljača 2022. 23:38

Simon Sluga od ovoga je tjedna novi vratar Ludogoreca. Reprezentativni vratar napustio je engleski Luton, prihvatio poziv iz Bugarske i potpisao za momčad koju je nedavno preuzeo slovenski stručnjak Ante Šimundža. Zamijenio je tako Sluga na vratima Kristijana Kahlinu, koji je otišao u američki MLS.

- Trenutno sam u Engleskoj, došao sam riješiti stvari oko selidbe, u petak se moram javiti u Razgrad. Ludogorec je završio s pripremama, u petak se nastavljaju treninzi i ja se priključujem - javio se Sluga s Otoka, ne skrivajući zadovoljstvo.

- Zadovoljan sam, naravno, da nisam ne bih otišao u Ludogorec. Radi se u uspješnom klubu, koji svake godine osvaja trofeje, igra Europu, odlično je organiziran, na Top razini. To me privuklo, kad je došla ta ponuda, odlučio sam je prihvatiti i željno čekam izazove.

Dogovor s Lutonom

No, bilo je pomalo iznenađujuće što je došao u Ludogorec, do prije nekoliko mjeseci branio je redovito u Lutonu, bio standardan, očekivali smo ga ipak možda još neko vrijeme u Engleskoj.

- Puno se toga događalo nakon zadnje reprezentativne stanke u studenome. Došao sam u Englesku, pa sam zaradio koronu, pa sam se onda malo i odmarao, s obzirom da nisam ima odmora u tim stankama, dok su moji suigrači trenirali i hvatali svježinu, ja sam bio s reprezentacijom. Golman koji je počeo braniti, branio je dobro, ja sam bio na klupi i onda smo u razgovoru s klubom došli do zaključka da će me pustiti ako se pojavi neka dobra ponuda. Pojavio se taj Ludogorec, ponuda koja je sve zadovoljila, brzo smo se dogovorili.

Bez obzira što je Luton u Championshipu, a ne u Premiershipu, sigurno nije bilo lako odlučiti napustiti Englesku. Uostalom, Championship je također na glasu kao šesta-sedma liga Europe, također nogomet na visokoj razini.

- Slažem se, Championship je odlična, zahtjevna liga, ja koji sam tri godine tamo branio u to sam se na licu mjesta i uvjerio. Naravno da nije lako otići iz takve lige, da sam vagao pluseve i minuse, međutim, na kraju sam ipak odlučio otići u Ludogorec. Prevagnuli su i ti sportski razlozi, branit ću, boriti se za trofeje, igrati europske utakmice, a to je ono što me privlači. Takav je nogomet, ne možeš uvijek znati gdje ćeš igrati, u kojem klubu. Da se mene pita ili da ste me pitali prije nekoliko godina rekao bih vam da želim u Real Madrid i vjerojatno nisam jedini, ha, ha. Ali, stvari se drugačije odigraju, a Ludogorec je respektabilan klub, siguran sam da je moj izbor dobar i da neću požaliti.

Ozbiljan projekt

Je li se čuo s Kahlinom, golmanom koji je prije njega bio u Razgradu?

- Nisam se još stigao čuti direktno s njim, ali sam pričao s ljudima koji ga poznaju i preko njih mi je na neki način poručio da prihvatim ponudu, da je Ludogorec odličan klub u kojemu mi ništa neće nedostajati, da se radi o jakoj momčadi i ozbiljnom projektu. Zapravo, s kim god sam pričao od ljudi iz nogometa, svi su mi rekli to isto, stoga i nisam imao previše dvojbi oko toga trebam li prihvatiti poziv iz Razgrada.

A je li se čuo s kime iz hrvatske reprezentacije, s izbornikom Zlatkom Dalićem ili nekim iz stožera, jesu li mu oni što savjetovali?

- Nisam niti s njima još razgovarao, ima vremena, sad je bilo važno riješiti sve te formalnosti. Sad mi je bitno što prije se uklopiti u momčad, krenuti s utakmicama, uhvatiti formu.

Koliko je, nakon tri godine u Engleskoj, bolji vratar nego ranije? Zapravo, sad ima iskustvo i Engleske i Italije, gdje je kao vrlo mlad bio u Juventusu.

- Ne volim pričati o sebi i svojim kvalitetama, to neka prosuđuju drugi. No, sigurno sam u Engleskoj, a i prije u Italiji, dosta toga prošao, puno naučio, golmanski napredovao. Svaki je klub neko novo iskustvo, svaka liga nosi svoje. Championship je teška liga, u takvom okruženju svašta naučiš i sigurno dalje idem bogatiji za veliko iskustvo. I ne gledam dugoročno, ne razmišljam gdje ću biti za tri-četiri godine. Ambicije imam, naravno, kao i svi, ali sad sam fokusiran samo na Ludogorec, želim vratiti to povjerenje koje su mi ukazali, braniti najbolje što mogu. A onda opet neka drugi sude koliko je to dobro - kazao je Sluga.

Imamo puno odličnih golmana, štogod izbornik odlučio - ima pravo

Prelazak u Ludogorec i kontinuitet koji bi tamo trebao imati važan je Slugi i zbog reprezentacije. Ovo je godina Svjetskog prvenstva, kao i svi drugi ima i on ambicije biti na popisu za Katar.

- Jasno je da svatko do nas želi i nada se reprezentaciji, a logično je da na Svjetsko prvenstvo možeš samo ako redovno i kvalitetno igraš u klubu. Ali, na golmanskim pozicijama, kao uostalom i na svim ostalim mjestima u reprezentaciji, velika je konkurencija. Hrvatska ima dosta odličnih golmana i što će god na kraju izbornik odlučiti - ima pravo i tu odluku treba poštivati.

Linker
28. travanj 2024 06:55