Igrači NK Jarun

 Ronald Goršić/Cropix
BIVŠI DINAMOVAC:

‘Kako promijeniti situaciju? Ili ću ih zalijevati vodom ili će si svatko sam dodijeliti jedan šamar‘

Igrači moraju biti svjesni da nismo ni blizu sigurnog ostanka, moraju se trznuti, kaže Jerko Leko
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 23. ožujak 2023. 13:13

Bili smo spremni pisati o proljetnoj preobrazbi. Od najgore obrane u jesenskom dijelu sezone, Jarun je u nastavku poprimio lik jedne od najboljih s tek dva primljena pogotka, i to samo u utakmicama koje su pobijedili. No, dobre brojke u prva četiri ogleda možda su malo prikrile realnu sliku, na što je trener Jerko Leko prije dva tjedna dijelom i ukazivao govoreći da se "ne smijemo zavaravati" jer i vratar Savatović imao je značajnu ulogu u defenzivnim uspjesima.

Nakon prve četiri utakmice, odnosno Cibalije (0:0), Dugopolja (0:0), Croatije Zmijavci (2:1) i Kustošije (2:1), zagrebački sastav i pojam napretka neupitno su ulazili u istu rečenicu. Takvog mišljenja sigurno je i Ivan Božić, trener H. dragovoljca, ujedno i prvi od početka godine koji je Leki uspio prirediti poraz. I to kakav, 1:5 izgubili su domaćini, što im je najteži još od svibnja prošle godine i gostovanja u Vukovaru (0:4).

- Ako njima možemo zabiti pet golova, možemo tako sa svakim - rekao je Božić nakon slavlja u Lučkom, što govori da Jarun jest određeni pojam i nosi svojevrsnu težinu iz perspektive konkurenata.

Dekoncentracija na početku utakmice

I baš zato je tih 1:5 stiglo poput groma iz vedra neba, u trenutku kada je mnogo toga upućivalo da će se Jarun, u mjeri u kojoj Prva NL to dopušta s obzirom na bodovno tijesni izgled središnjeg dijela tablice, usidriti na četvrtoj poziciji, a ne (ponovno) postati lovac na istu. Kvaliteta kadra nije razlog najtežeg poraza u sezoni. Ako jest, sigurno nije ključni ni jedini, ‘caka‘ mora biti u nečem drugom.

image

Jerko Leko

Ronald Goršić/Cropix

- Ulasci u utakmicu. Iz igračkog iskustva znam koliko su važni i stalno na njih upozoravam. Jedini put kad smo dobro započeli ogled bilo je protiv Kustošije, preostala četiri susreta izgledali smo dekoncentrirano. Drugi nas nisu kaznili, Dragovoljac jest. Znao sam da se njihov ostanak u ligi ne smije otpisati, žao mi je što smo mi bili žrtva na kojoj će to pokazati - započeo je Leko osvrt na vikend.

Zatim smo produbili navedeni problem, prilikom čega je trener neizbježno ponavljao pojam energije kao ključnu stavku koja izostaje. Pritom u prvom redu ne misli na fizičku snagu, naglasak je na mentalnoj.

Izlaze i govore ‘pardon, šefe‘

- Stalno govorim o energiji jer nekad imam dojam da razmišljamo po principu "eto, sredina smo, čekamo kraj prvenstva". To je nedopustivo i na meni je da to promijenim. Ako se ne probudimo, neće biti dobro. Ugroženi smo i vrijeme je da se počnemo tako ponašati. Dvije pobjede donesu ti četvrto mjesto, a s jednim porazom padneš na osmo. Igrači moraju biti svjesni da nismo ni blizu sigurnog ostanka, moraju se trznuti. Protiv Dragovoljca smo primili gol iz identične situacije na kakvu smo upozoravali. Možemo mi pripremiti bilo što, ali ako ekipa ne reagira u skladu s tim, nemaš ništa - nastavio je Leko.

Konačno, kako promijeniti situaciju? Zašto je Jarunu prvih 15-ak minuta na terenu potrebno za pronalaženje, umjesto da se probude prije sučeva zvižduka?

- Ne znam, ili ću ih zalijevati vodom ili će si svatko sam dodijeliti jedan šamar - poručio je šaljivim tonom, a unatoč svemu ima razloga za osmijeh jer primijetio je da su nakon Dragovoljca i igrači shvatili da ovako neće ići:

- Kada izlaze iz igre i govore "pardon, šefe", onda znam da su svjesni, i to je najvažnije. Kasnije smo imali klupsku večeru i druženje, iznijeli smo zaključke. Ovaj tjedan nastojat ćemo pronaći rješenje kroz trening, energiju, pa i psihološku priču. Zakomplicirali smo si, neće biti lako, ali ne možemo iz ove kože - zaključno poručuje Leko, kojeg u subotu čeka gostovanje u Vukovaru.

Linker
01. svibanj 2024 12:33