Duje Klarić/CROPIX
TUDOROVI PROBLEMI

Kalinić: 'Vjerujem u Maglicu, napadač ne može izaći iz krize ako ga se stalno mijenja'

Bijeli nemaju klasičnog centarfora. Kako će ga pronaći? Morat će ga kupiti - kaže Vujović
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 30. studeni 2013. 19:58

Kako probuditi napadače Bijelih pred derbi u Maksimiru? Kouassi, Maglica, Iluridze, tri su igrača na kojima je najveći teret odgovornosti, a iza njih puno neiskorištenih prigoda ove jeseni. Priliku za popravni imaju sutra kontra Dinama, a kako izaći iz krize, što uraditi, kako ih postaviti... Sve su to pitanja koja smo postavili nekadašnjim golgeterima Hajduka, strijelcima koji su obilježili posljednja desetljeća.

Zlatko Vujović, golgeter Bijelih iz 80-ih godina, napadač koji je ubilježio "stotku" u prvenstvenim dvobojima. Taj doseg u dresu Hajduka teško će se ponoviti, a kamoli srušiti. Vujović je upisao čak 240 nastupa za Bijele u prvenstvu bivše države, a danas igrači odlaze s Poljuda nakon jedne sezone. Nije to nikakva novost, ali treba se pred derbi prisjetiti klupskih legendi koje su upravo zbog pogodaka zaslužile počasno mjesto u povijesti Hajduka. Zlatko je bio sjajan golgeter.

- Hajduk se već duže vrijeme muči s pitanjem kako pronaći golgetera. Nemaju Bijeli klasičnog centarfora. Kako će ga pronaći, još je teže pitanje. Morat će ga kupiti.

Maglica, Iluridze i Kouassi, to su tri igrača koja su se našla pod povećalom Zlatka Vujovića.

- Kouassi je igrač koji traži loptu u prostor. Nije centarfor ni golgeter, više je krilni napadač, ali je definitivno najopasniji igrač Hajduka.

S tom konstatacijom slaže se i Tomislav Erceg, "devetka" Bijelih iz 90-ih, igrač koji je zabio najviše pogodaka za Hajduk u HNL-u.

- Kouassi je igrač oko kojeg se vrti Hajdukov napad. Bez obzira na to je li pozicioniran centralno ili na desnom krilu, ali Kouassi posjeduje kvalitetu više. On je igrač koji u napadu stvara prevagu - smatra Erceg.

Zlatko Vujović je pak procijenio kvalitetu ostalih napadača, analizirao njihove prednosti i mane.

- Iluridze je polušpica koja je ostala dužnik navijačima Hajduka. To se mora naglasiti, jer ništa dosad nije pokazao. Istina je da sam u njemu vidio kvalitetu kada je igrao protiv Bijelih u kvalifikacijama za Europsku ligu. Jasno je da ne može igrati klasičnu špicu, jer dva stopera lako ga zatvore, posebno ako prima loptu okrenut leđima. U toj poziciji i Kouassi ima problema, jer i crnoputi napadač mora biti okrenut licem prema protivničkom golu. Maglica? U dubokoj je krizi iz koje se može izvući samo radom. Osječanin nije igrač koji će pokupiti one "otpatke" po kaznenom prostoru, on je napadač koji traži loptu u noge i ima šut. Ali izgubio je sigurnost i to je puno veći problem.

U pričuvi je i Tomislav Kiš, 19-godišnjak koji strpljivo čeka prigodu.

- Bilo bi kontraproduktivno Kišu dati najveću odgovornost u derbiju. Kada ne ide starijima, da Kiš uđe. Ne, to nije dobar put. Kišu treba vremena, a start derbija pripada iskusnijim igračima - zaključio je Zlatko Vujović.

Tomislavu Ercegu postavili smo dvojbu - jedan ili dva napadača u formaciji Bijelih za Maksimir?

- Nebitno, jer važnija je igra. Tudor će pronaći formulu, vidjet će koji su mu igrači u dobroj formi. Je li sustav 4-2-3-1 ili 3-5-2 malo znači ako je momčad u odličnom raspoloženju. Kada si pravi, nebitan je sustav. Kada imaš snage, onda napadaš s petoricom bez obzira na početnu formaciju. Cijela momčad mora raditi i stići će pogoci. Uostalom, ne moraju u Maksimiru zabiti napadači, mogu to uraditi i vezni. Hajduk može igrati i s povučenim napadačem, jer pravog, jakog centarfora nema. Ali opet kažem, nije to hendikep kada je momčad u dobroj formi.

U pravoj je formi Nikola Kalinić, ali rijetko ima priliku to dokazati. Protiv Pandurija u Europskoj ligi odigrao je prvu europsku utakmicu ove jeseni i odmah zabio otvarajući pogodak u pobjedi Dnjipra 4:1. Nekoć je Kalinić bio noćna mora za Modre, a danas je napadač u ukrajinskom Dnjipropetrovsku, odakle redovito prati i Hajdukove igre.

- Ne bih se ja previše zamarao pitanjima o nekoj golgeterskoj krizi u Hajduku, jer Bijeli zabijaju dosta golova. Uz to, napadači nisu jedini igrači, svi mogu zabiti. Napadači ovise o dobrim loptama i nadam se da će takvih biti sutra u Maksimiru.

Kalinić vjeruje u Bijele, jer Hajduk ga je iznenadio igrom i rezultatom ove jeseni. Ugodno iznenadio.

- Sve utakmice su Bijeli igrali nogomet i to je najveća kvaliteta današnjeg Hajduka. Zato nema razloga da u Maksimiru ne pokažu svoju vrijednost.

Bivši napadač Bijelih dobro zna kako je biti napadač u krizi, zato je pružio punu podršku Maglici.

- Logično je da Maglica bude igrač startne postave. Zašto? Zato što Hajduk neće nikada dobiti pravog napadača ako se stalno bude mijenjalo Maglicu. Ako ga je trener izabrao, onda mora stati iza njega. Pružiti mu maksimalnu priliku. Nije zabio u nekoliko posljednjih utakmica, ali to ne znači da neće u sljedećima.

Nikola Kalinić dugo je vagao prognozu rezultata nedjeljnog dvoboja.

- Možda je neriješeno najbliže, ali vjerujem u Lovru, mog prezimenjaka Kalinića. Bit će 0:1.

Izazvali smo Nikolu porukom: "Prošlo je pet godina otkada je Kalinić bio junak dvoboja".

- Da, baš zato i mislim da bi opet Kalinić mogao biti barem jedan od junaka za pobjedu Hajduka.

Linker
20. rujan 2024 16:40