Vlado Kos / CROPIX
PUT NA EURO 2020.

KALKULACIJE U HRVATSKOJ KVALIFIKACIJSKOJ SKUPINI Svatko je dobio svakoga, a Vatrene u rujnu čekaju dva gostovanja na kojima ne bi smjeli kiksati

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 09. lipanj 2019. 13:23

Šest bodova osvojila je Hrvatska u prve tri utakmice u kvalifikacijama za Euro 2020. Nije loše, ali nije ni ništa posebno, jer poraz u Budimpešti od Mađarske na kraju opet može ispasti koban.

Pobijedila je momčad Zlatka Dalića kod kuće Azerbajdžan i Wales, a u rujnu joj predstoje dva gostovanja na kojima ne bi smjela kiksati. Slovačka 6. rujna i Azerbajdžan tri dana kasnije, ugostit će Vatrene na putu prema Euru. U slučaju maksimalnog ulova od šest bodova, u sljedeće tri utakmice Vatreni bi lakše disali. Hrvatska 10. listopada dočekuje Mađarsku, 13. listopada ide Walesu, a kvalifikacijsku skupinu okončat će 16. studenog u domaćem dvoboju sa Slovačkom.

Na Euro direktno idu dvije najbolje reprezentacije, a od njih pet realno je bez šansi u skupini E samo Azerbajdžan, koji je izgubio oba dosadašnja dvoboja. Mađarska je prva na ljestvici sa šest bodova i boljim međusobnim ogledom (ključna stavka u slučaju da reprezentacije imaju isti broj bodova) s Hrvatskom, koja je također na šest. No i Mađari i Hrvati imaju tri odigrane utakmice, Wales i Slovačka samo dvije. Hrvatska je veliki favorit za prolaz samo zbog činjenice što je kvalitetom ispred svih ostalih suparnika, ali to će tek trebati potvrditi na travnjaku. Jer zasad je svatko iz vodeće četvorke pobijedio svakoga: Wales Slovačku, Slovačka Mađarsku, Mađarska Hrvatsku, a Hrvatska Wales. Svi pobjednici tih utakmica slavili su na domaćem travnjaku.

Dakle, nitko još nije napravio break, no Mađari su ipak malo ispred Walesa i Slovačke jer su uspjeli pobijediti glavnog favorita Hrvatsku, a jedini su već uspješno prošli vruće gostovanje u Bakuu. No dalek je još put. Odrađeno je tek šest utakmica, pred nama ih je još 14. Jasnije će stvari možda biti već nakon utorka 11. lipnja. Slovačka ima imperativ pobjede kod Azerbajdžana, dok će se u Budimpešti međusobno za bodove boriti Mađarska i Wales. Eventualni pobjednik tog dvoboja napravio bi velik korak prema Euru 2020.

Ako i ne bude među prve dvije reprezentacije u skupini, Hrvatska bi osvajanjem trećeg mjesta vjerojatno imala priliku na Euro otići preko play-offa. No sve treba riješiti prije, ta opcija još je daleka i neka samo ostane daleka.

Šanse za izravni plasman na Euro

Hrvatska - 60 %

Mađarska - 50 %

Wales - 45 %

Slovačka - 40 %

Azerbajdžan - 5%

Linker
19. svibanj 2024 16:36