Ranko Šuvar / Cropix
UDARCI ISPOD POJASA

Kampanja za HNS: Prijetnje, podcjenjivanje, crne torbe... Što je sljedeće na redu?

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 04. prosinac 2010. 17:54

Vlatko Marković ili Igor Štimac? Oni ne putuju kombijima i ne obračaju se megafonom po trgovima kao “borci za Pantovčak”, neki će možda baš zato kazati da nisu odveć maštoviti, ali izbori za predsjednika HNS-a apsolutno su nogometna priča godine u Hrvata. Naš El Clasico.

Od 12. listopada, kad je NS Splitsko-dalmatinske županije ponudio svog kandidata u liku ambicioznog i nepokolebljivog Štimca, spremnog rudarski kopati od Prevlake do Vukovara za svaku podršku, nagledali smo se udaraca ispod pojasa, naslušali optužbi, uvreda i prijava, a zacijelo tome nije kraj. Koliko li je samo važno biti predsjednik HNS-a!

Nepuna dva tjedna do Izborne skupštine, nit’ je išta čisto, nit’ je sigurno. Marković je u utorak predao kandidaturu, Štimac u četvrtak. Obojica vjeruju u trijumf, ali matematika im zadaje ozbiljne probleme - kako doci do 25 nužnih glasova?

Krenulo je u Splitu, Igor Štimac šuškanja je pretvorio u potvrdu, upalio motore i porucio 73-godišnjem predsjedavajćem Kuće nogometa:

- Savez je doveden u situaciju da ga se moramo sramiti, a seniorska reprezentacija je jedino svjetlo kojim se sve pokušava pokriti. Za sve one koji sumnjaju što ce se dogoditi na Izbornoj skupštini HNS-a ja cu kazati kako necemo pobijediti nego ćemo ih pomesti.

Marković ništa nije shvaćao, za njega je to bila tek priča, “što se babi snilo” odgovorio je. U najveću zabludu da će lakoćom “ostati u sedlu” doveli su ga clanovi Izvršnog odbora, jednoglasno ga potaknuvši da produži još četiri godine. Pojedine županije, u kojim ti ljudi vode važnu riječ, kasnije su stale na Štimćevu stranu. Figurativno rečeno, pištolj u čelo uperili su mu i dopredsjednici i ministri, jedan od njih na tom je sastanku toliko slatkorječivo zborio o Vlatku da mu je Mamić rekao “ti si moj brat”. Na kraju, uz izvršnog dopredsjednika Dinama i Osječane lojalni bez upitnika tek su mu Pero Vičan i Josip Friščić, čini se Dragutin Lucić i Renato Romić. Nije se izjasnila Rijeka, i tamo je Markovicev dosadašnji pobočnik - Miroslav Uljan.

- Igore, molim te, ne idi u kampanju, još nije vrijeme za tebe. Odlazak Markovića i Srebrića bila bi suluda misija - govorio je Mamić tih dana, ne stajući:

- Mnogo je primjerenije da se Štimac i drugi nogometaši, pa i Vatreni, uhvate posla u Mosoru, Solinu, Imotskom, Velikoj Gorici, HAŠK-u... Ali oni su cijeli život naučili samo uzimati od nogometa, ništa mu davati.

Marković je službeno startao 21. listopada u ZNS-u. I onda je krenuo totalni zaplet. Drama u Orebiću, prljava borba u Karlovcu, podmukli rat u Udruzi prvoligaša, Štimceve optužbe za “crne torbe i 12 milijuna kuna koje svake godine iscure iz Saveza”, aktiviraju se Uskok i Uefa, Mamić vrijeđa i prijeti ministru obrane Branku Vukeliću...

OPŠIRNIJE PROČITAJTE U SPORTSKIM NOVOSTIMA

Linker
18. svibanj 2024 12:34