Julian Finney Getty Images
'MOŽEMO PROMIJENITI I 5 TRENERA'

KANDIDAT ZA PRAVOG NASLJEDNIKA ARSENEA WENGERA JE ČAK I JEDAN HRVAT! Evo tko trenutno vodi u utrci za najvruću klupu engleskog nogometa

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 29. studeni 2019. 15:45

Najlakše je naći nasljednika. U konkurenciji su i Pochettino, i Arteta, i Espirito Santo, Allegri... Bezbroj kombinacija. Samo, jesu li u Upravi uopće svjesni: ovoj momčadi nedostaje defenzivne organizacije, jasnog identiteta, očitog liderstva, samopouzdanja, nogometa koji će biti zabavan te, ništa manje važno, bodova u duelima koje Arsenal mora dobiti.

Jest, uzdah golema olakšanja izlio se danas sjevernim Londonom nakon što je klub objavio da je nakon 18 mjeseci sporazumno raskinuo ugovor s Unaijem Emeryem kojemu je presudio niz od sedam utakmica bez pobjede, što se nije dogodilo još od Georgea Grahama davne 1992. godine.

"Wengeru se to nije dogodilo u 1235 utakmica, a ovom u 78", pišu lokalni kroničari koji ukazuju, međutim, na glavni problem. Onaj s početka teksta: klub je ljetos potrošio više od 100 milijuna funti, doveo i ozbiljne igrače poput Ceballosa i Pepea, no na terenu Arsenal izgleda grozno. Nikakvo. I u biti je priopćenje Arsenalovih navijača saželo sve krivo u klubu koji je trenutačno velik samo u grbu, povijesti i imenu. Sve unutar tog Potemkinova sela prilično je trulo...

"Možemo promijeniti i pet trenera", pišu navijači koji su, dakako, oduševljeno reagirali da će odsad dužnost v.d. obnašati Freddie Ljungberg, ali... "Problem je u Upravi, i na to upozoravamo već dulje vrijeme: klub je u rukama kompanije Kroenke čiji ljudi već dulje vrijeme uopće nisu bili na Emiratesu, a umjesto klasnog direktora nogometa, klub operativno vodi tročlana ekipa od 70 i više godina. Pa jasno da nemamo budućnosti...", bolno točno secira klupski lakmus-papir.

Do daljnjega, međutim, to nikoga nije briga. Tako se barem čini. Otišao je sustavni podmetač nogu Gazidis, otišao je zasićeni Wenger, no u Arsenalu se ništa ne mijenja. Može li Ljungberg, ako se izbori za stalni ugovor, ili netko drugi podići ekipu, tek treba vidjeti, ali za to će trebati nešto više od pukog tehničko-taktičkog znanja.

Treba promijeniti odnose unutar svlačionice, napraviti nužni rez u zadnjoj liniji i momčad stvarati od glave, a ne od napada koji je u međuvremenu i presušio, iako ga čine potentni trio Aubameyang-Lacazette-Pepe. Uglavnom, posao je rudarski. A tko će u okno?

Kladionice najviše vjeruju Mikelu Artetu, bivšem kapetanu i današnjem Guardiolinu pomoćniku, pred kojim je, kažu, velika karijera, a potom Pochettinu, Espiritu Santu, Allegriju i Ljungbergu, a među 30-ak mogućih kandidata najpoznatija britanska kladionica William Hill spominje i Niku Kovača kojeg cijeni koeficijentom 41, baš kao i Tuchela, Martineza, neutješnog Morena...

TOP-KANDIDATI ZA NASLJEDNIKA

1. Mikel Arteta (koeficijent 4,50)

2. Mauricio Pochettino 5,0

3. Nuno Espirito Santo 5,0

4. Freddie Ljungberg 5,0

5. Massimiliano Allegri 6,0

EMERY U ARSENALU

78 utakmica

43 pobjede

15 remija

20 poraza

0 trofeja

Linker
02. svibanj 2024 01:40