Vojko Bašić/CROPIX
FIJASKO S BRAZILCIMA

KARDINALNA POGREŠKA Patinho i Cassio dobili raskid ugovora i odlaze iz Hajduka

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 13. travanj 2013. 13:28

Tužnoj priči nedostaje još samo zadnja stranica. Bučno najavljivana zimska pojačanja iz Brazila neće u Splitu doživjeti ljeto. Neće ni svibanj, a kamo li ljeto. Brazilci Patinho i Cassio razdužili su sportsku opremu, od Uskrsa više ne treniraju s Hajdukom i samo čekaju odlazak kući. Nedostaje tek potpis Fluminensea na sporazumni raskid posudbe koja je u siječnju ove godine potpisana na godinu dana. Ali, lijepo je to jednom Željko Kerum poručio o temi čvrstine ugovora...

- Nema tog ugovora kojeg dobar pravnik ne može raskinuti.

Hajduk je s Brazilcima upravo to uradio, raskinuo ugovor, jer zaista više nije bilo smisla mučiti i klub i igrače. Jednostavno nisu Patinho i Cassio bili za Hajduk. Vidjelo se to od prvog dana, ali zbog takvog stava Brazilci se nisu uzbuđivali.

- Ležerno su početkom tjedna izašli iz kluba sa sportskom opremom. Nervoza nikada nije bila dio njihovog ponašanja - kazao nam je jedan od navijača koji je zamijetio Brazilce kako napuštaju Poljud s kopačkama u rukama.

Gdje su trenutno, što rade Brazilci, to su pitanja na koja na Poljudu sliježu ramenima.

- Još su u Splitu, ali nemaju obvezu treninga - potvrdio je i predsjednik Uprave Marin Brbić.

Posljednji dani Brazilaca u Splitu potrajat će tako i više nego se očekivalo. Ipak, sljedećeg tjedna Brazilci bi trebali prema Rio de Janeiru. Tri mjeseca su proveli u Splitu, ali bez nastupa za Hajduk. Navijači ih nikada nisu ni vidjeli, nijednu službenu utakmicu za Bijele nisu odigrali. Osim nekoliko prijateljskih među kojima je i dvoboj u Metkoviću. Jedini pogodak u dresu Hajduka zabili su selekciji doline Neretve. Tragično, ali istinito. Brazilci su se obrukali, od velikih pojačanja iz brazilskog prvaka, postali su tema za podsmijeh. I oni i svi koji su sudjelovali u njihovom dovođenju. Mala je utjeha što je Patinho pokazao da je igrač koji zna s loptom.

- Onaj visoki, taj ima nogometni potez. Ali, vidjelo se od prvog dana kako nije trkač. Niti može, niti želi. Cassio je radnik koji ima htijenje, ali skromne igračke mogućnosti - mišljenje koje je stiglo iz svlačionice Bijelih.

Igrači najbolje znaju koliko tko može, u svakodnevnim treninzima dobiju jasnu sliku i odgovor na pitanje o nogometnoj sposobnosti.

- Vidjelo se od starta da Patinho nikada neće uhvatiti ritam pripreme ostatka momčadi. Ali, ima odličan udarac - procjena je iz poljudske kabine.

Pokazalo se da je Patinho zaista igrač koji ima nogometnu dušu. Pogodio je sportski direktor Sergije Krešić kada je kazao “Patinho podsjeća na Osima”. Ima nešto od 'Straussa s Grbavice’, ali nogomet je u proteklih 40 godina krupnim koracima otišao naprijed. Patinho je epizodu na Poljudu zaključio i prije nego je počeo.

- Nisu Brazilci u stanju tjelesne pripreme koja bi im pružila mogućnost da odmah zaigraju - kazao je Krstičević nakon tjedan dana rada na pripremama u Turskoj. Stigli su nespremni, ali nikada se nisu ni uspjeli spremiti. Da su imali i još šest mjeseci ne bi dosegli nivo koji imaju prvotimci Bijelih. Dok je Cassio iskazao želju, Patinho je pružio 'pasivni otpor’.

- Neću ja gubiti vrijeme s njim i misliti hoće li se on podrediti radu s momčadi. Imam ja i svojih problema - poručio je Krstičević nakon što su Brazilci proveli dva mjeseca na Poljudu.

Brazilcima se stalno 'tepalo’, čuvalo ih se na 'sobnoj temperaturi’, ali nije pomoglo. Kad netko nije klasa, onda pomoći nema. Hajduk je pogriješio, a Brbić je naglasio da je krivnja kolektivna.

- Nije pojedinac, nego je kompletna struka izabrala Patinha i Cassia za Hajduk - naglasio je Brbić u razgovoru za SN reviju pred tri tjedna. Struka, to znači i Krešić kao sportski direktor i Krstičević kao trener. Brazilci su bili jedna od tema koja je kumovala njihovom sukobu. Jer, Patinho i Cassio su bili igrači od kojih se očekivalo da će donijeti prevagu. Ali, kad se već nakon dva-tri tjedna shvatilo da su Bijeli dobilli igrače koji ne mogu pomoći ni dalmatinskom trećeligašu, bilo je kasno da se dovode nova pojačanja. Kredit je već ispucan s Brazilcima koji su se pokazali velikim promašajem.

Linker
13. svibanj 2024 11:01