Ronald Gorsic / CROPIX CROPIX
SAMO LIJEPE USPOMENE

KINEZI POMAŽU HRVATIMA, A ĆIRO I OSTALI TRENERI OTKRILI I KAKO GLEDAJU NA NAS 'Te fakinaže, tog uličarstva to kod njih ne postoji...'

Naši uspješni nogometni stručnjaci koji u Kini rade ili su radili govore o tome kako tamo gledaju na Hrvatsku, imaju li neke posebne simpatije prema našoj državi
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 01. travanj 2020. 20:05

U Zagreb je u nedjelju aterirao avion jedne kineske kompanije s 12,5 tona medicinske opreme, a riječ je samo o prvom od niza letova kojima će se iz te zemlje dopremati sredstva potrebna zdravstvenom sustavu za borbu s koronavirusom. Prije toga Vlada RH osigurala je dodatnih deset tona, što je dopremljeno iz Frankfurta, kamo je stiglo iz Šangaja. Radi se u značajnom dijelu o donacijama kineskih vlasti o čemu su telefonski razgovarali premijeri Andrej Plenković i Li Keqiang.

Aktivna pomoć

Kina i Rusija vrlo aktivno humanitarno pomažu europskim državama, Italiji, Španjolskoj, Češkoj… Intencija je prilično jasna - pružiti ruku onima koje su ovog časa u najvećoj nevolji, ali i steći bolje geopolitičke i poslovne pozicije.

Kako je Kina već duže aktivno prisutna u Hrvatskoj, a dotiče se to i sporta, pitali smo naše ljude iz nogometa koji s njima surađuju, tamo rade ili su radili, kako Kinezi gledaju na Hrvatsku, imaju li neke posebne simpatije prema našoj državi? Osim interesa koji nisu dvojbeni u Europskoj uniji?

- O Kinezima mogu reći sve najbolje, tamo sam proveo pet godina i odlično se osjećao. Nimalo me ne iznenađuju njihove donacije. Sami su prošli koronavirus i narod su koji je spreman svakome pomoći - kazao nam je Goran Tomić, trener Lokomotive, koji je radio u četiri kineska kluba.

Dražen Besek i danas je zaposlen u Kini, trener je u mlađim kategorijama kluba Shenhua iz Šangaja.

Skloni su nam

No, trenutačno se nalazi u Varaždinu, “pobjegao” je od korone da bi ga sustigla doma.

- Kinezi su socijalno osjetljivi, nije slučajno što pomažu. Koronavirus im se dogodio prvima, u ovom času znaju što je svijetu potrebno i na usluzi su. Usto, njihova ekonomija je takva da to može istrpjeti. To nikoga ne treba čuditi. Pomažu Hrvatskoj, ali i cijelom svijetu - rekao je Besek, a na pitanje što Kinezima uopće znači Hrvatska dodao je:

- Svaku državu poštuju, nas pogotovo. Neću reći baš da nas vole, no skloni su nam. U sportskom svijetu, gdje se ja krećem, jako nas respektiraju, pogotovo zbog nogometa. Zaljubljeni su u naš nogomet, nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji pogotovo, a onda se to prenosi i na druge društvene djelatnosti. Nije slučajno što nam pomažu i u ovom trenucima.

Besek je prokomentirao i najave raznih ulaganja moje nisu realizirane.

- Moramo imati u vidu da su Kinezi jako pažljivi, neće ići na tlo koje nisu dobro ispitali. Nikad se neće zaletjeti. Sve gledaju dugoročno, njih ne interesiraju kratkoročne investicije.

Ćiro Blažević bio je trener kluba Shanghai Shenhua i izbornik U-23 reprezentacije Kine.

- Nimalo nisam iznenađen što Kinezi pomažu, dapače. Kad me pitaju koje mi je najljepše iskustvo u karijeri kažem: Kina - javio nam se Ćiro.

Zašto baš Kina?

- Što je najbitnije, nema problema da ti se plati ono što je dogovoreno. U nogometnom svijetu to nije čest slučaj. Kinezi su po tom pitanju stvarno korektni. Iako sam tamo morao raditi sve preko prevoditelja, nije mi smetalo da dokučim plemenit narod. Nažalost, nisam imao priliku ići na periferiju da upoznam sirotinju, ali doživljaji iz Šangaja su prekrasni. Predsjednik Kine je genijalan čovjek koji jako voli nogomet. Svi nogometni menadžeri su profitirali jer dao im je apsolutnu slobodu da se razvije taj sport.

Vraga smo mi mali

Koliko znaju o Hrvatima, s obzirom na to da smo mali mali narod, a oni tako veliki?

- Vraga smo mi mali narod. Evo vam Branka Ivankovića kao svjedoka. Oni su meni svaki put na utakmici pisali transparente na hrvatskom jeziku. Kad su mi došli prijatelji iz Irana i vidjeli te poruke na našem jeziku koje su nosili navijači, pitali su me: “Pa kako?” Eto tako... U Hrvatskoj nisam doživio tako nešto. Imam jako lijepu uspomenu na njih. Nemaju ništa od osobina koje su nama Balkancima poznate, te fakinaže, tog uličarstva. To kod njih ne postoji.

Linker
18. travanj 2024 17:16