Paun Paunovic / CROPIX
VELIKI OGLED NA RUJEVICI

KLJUČNO PITANJE UOČI JADRANSKOG DERBIJA: MOŽE LI OREŠČANIN PONOVITI KOPIĆA Pobjeda bi Bijelima bila golemi poticaj u nastavku prvenstva

U 15 sati na Rujevici na rasporedu je okršaj Rijeke i Hajduka u sklopu 21. kola Prve HNL
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. veljača 2019. 09:11

Pet i pol godina Rijeka je bila nedodirljiva dok Hajduk nije u prosincu 2017. prekinuo tradiciju bez pobjede u jadranskom derbiju. Na Rujevicu je Hajduk došao nakon pobjede u Osijeku, poslije eliminacije velikog rivala u četvrtfinalu Kupa odigranog u Gradskom vrtu. Kopić je bio na početku mandata, tražio je dokazivanje u jakim utakmicama i pobjeda u Rijeci stigla je u pravi trenutak za tada poljuljani Hajduk.

Erceg ključni čovjek

U sličnoj poziciji su Bijeli i danas. Na početku proljeća upisali su dvije važne pobjede i ponovno je Rijeka njihov Rubikon. Prijeći preko Rijeke bez poraza ili, još bolje, nastaviti pobjedničku seriju bio bi golemi poticaj za Bijele. Može li Oreščanin ponoviti Kopića, to je ključno pitanje prije subotnjeg dvoboja.

Zagreb, 290418.
Igraliste Hitrec - Kacian.
Utakmica  29. kola 2.HNL Dinamo ll - Hajduk ll.
Na fotografiji: Sinisa Orescanin.
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX
Foto: Zeljko Puhovski / CROPIX

Ključni igrač pobjede u Rijeci u Kopićevu mandatu bio je Ante Erceg. Tko je danas Erceg? Nema sumnje, uloga je u “remakeu” namijenjena Miji Caktašu. Toliko se toga već ispisalo o Caktašu na početku drugog dijela sezone da nije potrebno ponavljati. Strijelac u obje pobjede, baš kao i Erceg koji je u kasnu jesen prošle sezone briljirao u dresu Hajduka. Zabijao je Erceg te jeseni Dinamu u prvenstvu, Osijeku u Kupu i Rijeci za prekid dugogodišnje negativne serije. Ohandza je bio klasa, igrač na kojem je rasla kompletna momčad, a njegovu ulogu danas ima Jairo. Brazilac je asistent i pokretač, stvara prevagu na terenu. Zato su Caktaš i Jairo u subotu igrači koji mogu odlučiti utakmicu.

Ali imao je Hajduk u tom dvoboju i velikog Karla. Obranio je Letica jedanaesterac Gavranoviću, još u dva navrata sjajno reagirao i bio je, uz Ercega, istinski junak pobjede. Posavec se na početku proljeća pokazao u velikoj formi. Obranama je spašavao Bijele u osjetljivim trenucima susreta koji su otvorili proljeće. Odličan u Osijeku kod 0:0, sjajnog refleksa protiv Lokomotive u trenucima kada su gosti tražili poravnanje. Ali od Posavca se traži velika moć ponavljanja i za dvoboj na Rujevici.

Split,080818
Posljednji trening igraca HNK Hajduka uoci prve utakmice 3. pretkola Europske lige utakmica: HNK Hajduk - FCSB ( Steaua - Bukurest ).
Na fotografiji:  trener Zeljko Kopic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX

Forma u usponu

Caktaš, Jairo i Posavec tri su ključna aduta Oreščanina, oni su njegovi Erceg, Ohandza i Letica. Ali, morat će imati još raspoloženih igrača kako bi na Rujevici izvukao pozitivan rezultat.

Iz startne momčadi koja je pobjedom prekinula seriju Rijeke, u Hajduku su ostali Tudor i Ismajli, dok je Hamza ušao s klupe. Je li pet aduta dovoljno za Rujevicu? Trebalo bi biti, ali morat će i trener pružiti svoj doprinos.

Kopić je na Rujevicu došao igrati, nije se zatvorio i čekao samo na kontre. Oreščanin gaji sličan stil, ima igru u kojoj se traži posjed i okomiti napad. U Osijeku je Oreščanin pokazao model s kojim će sigurno igrati u Rijeci. Obrana visoko postavljena, hitri tercet u napadu spreman za bijeg uz potporu bekova koji često prelaze na suparničku polovicu. S takvom igrom Hajduk je na startu proljeća vratio optimizam i osmjeh svojim navijačima, baš kako je i Kopić vratio boju u obraze hajdukovcima u prosincu 2017. Pobjeda na Rijeci tada je označila početak serije uspjeha, velikog niza Hajduka koji je zaustavljen dva i pol mjeseca kasnije, porazom od Belupa krajem veljače. Za Oreščanina je u subotu Rijeka bitna isto koliko i Kopiću u jesen 2017., a značajke prije same utakmicu gotovo su identične. Forma u usponu, glavni igrači raspoloženi i momčad spremna za nadigravanje sa svim suparnicima u ligi. Može li onda Oreščanin ponoviti Kopića?

Linker
21. svibanj 2024 00:53