Kreković i Jairo slave
 TOM DUBRAVEC/CROPIX
Nadolazeća zvijezda Hajduka

Kninski lav već sad kuca na vrata prve momčadi Hajduka! Legenda tvrdi: ‘On je bolji izbor od Eduoka‘

20-godišnji napadač, nastavlja gdje je stao sredinom ožujka i ne misli prepustiti dres prvotimca
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 26. svibanj 2020. 10:11

Što smo izvukli kao najzanimljiviji detalj iz prošlosubotnje, za sada jedine test-utakmice Bijelih pred nastavak prvenstva? Bez sumnje, napadački tandem Jairo - Kreković. Tudor je dvije međusobne utakmice namijenio svojim igračima pred dolazak Intera na Poljud 5. lipnja, stoga je razvidno da nema velikog eksperimentiranja. Leon Kreković je trenutačno u prednosti, smiješi mu se dres prvotimca.

Nastavlja 20-godišnji napadač gdje je stao sredinom ožujka, jer u posljednja četiri dvoboja prije korona-stanke triput je imao status prvotimca, dok je Eduok na te četiri utakmice krenuo s klupe.
- Držim da je Kreković igrač s kojim će Jairo više profitirati. Kreković je radni napadač, stalno je u presingu, stalno u pokretu. Oslobodit će prostor za Jaira vezivanjem suparničkih obrambenih igrača i time je za Brazilca puno bolji izbor od Eduoka - smatra Zlatko Vujović.

Ima sve, ali...

Pitanje je zašto Eduok nije uspio dobiti povjerenje Burića ni Tudora? Povjerenje u kontinuitetu. Činjenica je da Eduok dobiva minutažu, čak i zabija, ali unatoč zgodicima nije uspio postati standardni prvotimac.

- Gledam Eduoka otkad je došao u Hajduk, nema spora da je riječ o kvalitetnom špicu odlične lijeve noge. Tehnički je jači od Krekovića, ali to je i očekivano s obzirom na Leonovu mladost. Međutim, Krekovićev angažman je neupitno veći. Eduok ostavlja dojam kao da bira utakmice. Gledam ga, vidim ima sve, ali, nažalost, to pokazuje u pojedinim utakmicama.
Devet je zgoditaka postigao Eduok, isto koliko i Jairo. Tek dva manje od vodećeg klupskog strijelca Caktaša, ali brojke nisu vjetar u leđa 26-godišnjem Nigerijcu. Kninski lav, šest godina mlađi Leon je u prednosti. Eduok je na startu proljeća krenuo sa zgodicima u tri utakmice zaredom, međutim nije mu ni ta činjenica pomogla. Dapače, kada je zabio treći pogodak u nizu, iz jedanaesterca za vodstvo u Koprivnici, odigrao je još samo 15 minuta. Izvukao ga je Tudor iz igre kada je Jurić dobio crveni karton već nakon pola sata utakmice u Podravini. I više Eduok nije istrčao u prvom sastavu. Nigerijski orao podrezanih krila. Tako bi se figurativno mogao opisati njegov let u Hajduku nakon poraza u Koprivnici. Gorica, Osijek, Dinamo i Rijeka, četiri gotovo najjače utakmice (fali Lokomotiva) u prvenstvu počeo je Eduok s klupe. Prethodno je u tri zaredom zabijao, a pogodak je postigao i Gorici. Četiri zaredom, a opet je završio na klupi. Negdje je zaista duboki problem...

image
Na fotografiji: Samuel Emem Eduok.
TOM DUBRAVEC/CROPIX

- Sve je jasno i nije slučajno da je Nigerijac kod Burića također teško hvatao kontinuitet nastupa od prve minute. Tudor će sigurno koristiti i Eduoka u zadnjih 10 kola, imat će Nigerijac svoju minutažu, ali razvidno je još od veljače da su upornost i golema želja donijeli Krekoviću veliki iskorak u karijeri. I što je najvažnije, poziciju ispred Eduoka.

Prošlog ljeta Eduok je došao kao veliko pojačanje. Za Nigerijca je prema podacima s Transfermarkta plaćena odšteta od 250.000 eura, a ugovorom je dosegnuo sam vrh klupske ljestvice zajedno s Caktašem. U tri početna dvoboja zabijao je Varaždinu, Lokomotivi i Belupu, a onda se ugasio. Od kraja kolovoza do početka studenoga samo jednom je počeo od prve minute, a seriju nastupa upisao je tek na kraju jeseni s pet utakmica zaredom u statusu prvotimca. Nastavio je tako i na proljeće sve do Koprivnice. Kninski lav Kreković jesen je proveo u drugoj momčadi i odlazak na pripreme u Tursku već je predstavljao iznenađenje. Ali nije tako Kreković razmišljao.

U tom trenutku je pokazao veliku mentalnu snagu. Otišao je na pripreme s jasnom željom da se nametne u konkurenciji iskusnih internacionalaca. Nije se zadovoljio samo ulaskom u prvu momčad.
Objasnio je to Vujović, jer dobro zna nekadašnji golgeter Hajduka kako je ulazio u momčad Bijelih s 18 godina. Kreković se probija s 20. Proljetos ima šest nastupa, izostao je samo jednom, u Osijeku zbog ozljede. Jedan pogodak i jednu asistenciju ima u tih šest utakmica svoje premijerne sezone. Ohrabrujuće za Krekovića, a što će reći Eduok? Ovog ljeta dolazi Diamantakos, trebat će i Nigerijac zapeti, makar s klupe...

Leon Kreković (20)
Nastupi u sezoni: 6
Minutaža u sezoni: 233
Zgodici u sezoni: 1
Asistencije u sezoni: 1
---
Samuel Eduok (26)
Nastupi u sezoni: 22
Minute u sezoni: 1089
Zgodici u sezoni: 9
Asistencije u sezoni: 2

Linker
19. travanj 2024 19:32