Ronald Gorsic / CROPIX / CROPIX
REPREZENTACIJA U KINI

KOGA ĆE ANTE ČAČIĆ POVESTI NA KINESKU TURNEJU Vatreni bez zvijezda: Petorica iz Dinama, četvorica iz Osijeka, možda šest Riječana...

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 15. prosinac 2016. 12:42

Ante Čačić ovih dana slaže popis igrača za prvi Kineski kup koji se igra od 10. do 15. siječnja. Izbornik neće moći računati na vedete Vatrenih jer ne radi se o FIFA-inu terminu, a oni imaju klupske obveze. Zato će biti prisiljen sastaviti ekipu od igrača iz HNL-a i nekoliko inozemaca koji u tom razdoblju budu slobodni.

Razgovarajući s ljudima iz naših klubova uglavnom su izrazili zadovoljstvo što će njihovi igrači dobiti šansu u nacionalnoj vrsti, iako poneki kažu - termin je baš nezgodan. Jest, no to je i šansa za te nogometaše da se pokažu u dresu Hrvatske, pred mnogim menadžerskim očima, a tko se iskaže, otvori si prostor za transfer. Jer kad bi inače, većina njih, došli do reprezentacije.

Football Soccer - Croatia v Portugal - EURO 2016 - Round of 16 - Stade Bollaert-Delelis, Lens, France - 25/6/16
Croatia head coach Ante Cacic  
REUTERS/Carl Recine
Livepic
REUTERS/Carl Recine Livepic / REUTERS

HNS je najavio da će popis objaviti u ponedjeljak, no Čačić je već razgovarao s pojedinim klubovima i najavio im na koje nogometaše računa, ujedno je htio provjeriti jesu li dostupni. Budući da ni HNL-ovci nisu dužni upaliti zeleno svjetlo.

Redovnim letom

Reprezentacija u Kinu putuje 7. siječnja u 20.15 navečer preko Istanbula i Pekinga do Nanninga u kojem se turnir održava, redovnim avionskim linijama. Prvi utakmicu ima 10. siječnja najvjerojatnije protiv Čilea. Službeno to nije objavljeno, ali sve voditi da će biti tako. Drugi su par Kina i Island. Jasno je da ih odmah čeka težak boj jer Čile se okuplja ranije i sprema se ne bi li se pokazao u što boljem svjetlu.

Na koga će računati izbornik? U komunikaciji s klubovima iskazao je zanimanje za petoricu igrača Dinama, Livakovića, Fiolića, Ćorića, Šituma i Pivarića, četvoricu iz Osijeka, vratara Mikulića te Matasa, Baraća i Barišića, Splitu je najavio da u ekipi vidi Pešića, u Rijeci će sigurno uzeti Bradarića i Mitrovića, a moguće je i još nekog jer tu su Mišić, Andrijašević, Elez, Prskalo.

Skadar, 051016,
Na konferenciji za medije Hrvatske reprezentacije na stadionu Loro Borici sudjelovao je kapetan Vedran Corluka i izbornik Ante Cacic.
Na fotografiji: Ante Cacic.
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX
Foto: Tonci Plazibat / CROPIX

S nekim klubovima izgleda još nije popričao jer, primjerice, u Hajduku i Interu kažu da ne znaju ništa o reprezentativnom popisu, iako je jasno da će iz splitskog kluba netko biti na njemu, Lovre Kalinić je stalno, a tu su i Vlašić, Tudor, možda još koji kandidat. Čuli smo da izbornik vidi u igri i interovce, napadač Puljić i stoper Filipović bi vjerojatno mogli biti u prvom planu.

Iz inozemstva se može osloniti na nogometaše iz država koje imaju zimsku stanku, primjerice Austrija, a jasno je da asove poput Ćorluke, Vide i slične neće zvati, iako su u tom razdoblju na odmoru. Jednostavno zato što u Kinu ne ide A vrsta.

Što može takva Hrvatska? Imperativa nema, ali pronađe li Čačić barem jednog dobrog napadača kojeg će biti u prilici povesti u Kinu, sve je moguće.

Linker
19. svibanj 2024 02:21