FILIPPO MONTEFORTE AFP
SVE JE VRLO JASNO

KOLIKO GOD U BARCELONI NEGODOVALI ZBOG SMANJENJA PLAĆA, ZAKON MORA BITI JEDNAK ZA SVE: Jordi Bertomeu koristi regulativu po kojoj posluju mnoge tvrtke

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 27. ožujak 2020. 13:38

Katalonski sportski klub Barcelona izvijestila je kako će privremeno suspendirati radne ugovore igrača i zaposlenika kluba, kojima će radno vrijeme biti skraćeno, a time i proporcionalno smanjena plaća.

Barcelona se na to odlučila jer su zbog koronavirusa suspendirana sva natjecanja pa je ostala bez prihoda od televizijskih prava, prodanih ulaznica i suvenira.

Uprava je u četvrtak videovezom održala sastanak na kojem je usuglasila mjere radi smanjenja utjecaja krize na poslovanje kluba.

- Otvorili smo postupak nad radnim ugovorima profesionalnih sportaša, u nogometu i drugim sportovima, a također i nad radnim ugovorima ostalih zaposlenika. Ti postupci će biti poslani uredu za zapošljavanje pri katalonskoj vladi - navedeno je u priopćenju Barcelone. - Riječ je o smanjenju radnih sati sportaša i zaposlenika čime će njihove plaće proporcionalno biti smanjene.

Barcelona nije navela za koliko im je smanjila radno vrijeme, niti za koliki postotak će im biti smanjene plaće. Poručila je kako želi strogo poštivati radno zakonodavstvo.

Ante Tomic of FC Barcelona during the Turkish Airlines Euroleague basketball match between Valencia Basket and FC Barcelona on February 5, 2020 at Fuente de San Luis Pavilion in Valencia, Spain - Photo Ivan Terron / Spain DPPI / DPPI
Ivan Terron / Spain DPPI / DPPI

U Španjolskoj u slučaju "više sile", kakvo je nastalo uvođenjem izvanrednog stanja u zemlji 14. ožujka kada je 47 milijuna stanovnika prisiljeno ostati doma, kompanije mogu otvoriti Postupak privremenog reguliranja zaposlenja (Expediente de Regulación Temporal de Empleo - ERTE).

To su proteklih tjedana učinile kompanije Burger King, Seat, Iberia, Air Europa i Volkswagen.

Time su radnicima od 14. ožujka pa do kraja izvanrednog stanja, koje je zasad produženo do 11. travnja, privremeno suspendirale ugovore. Barcelona prijedloge suspendiranih ugovora šalje uredu za zapošljavanje koji ih treba potvrditi.

Igrači među kojima hrvatski nogometaš Ivan Rakitić, košarkaš Ante Tomić i rukometaš Luka Cindrić unatoč suspenziji ugovora ostaju članovi kluba, a punu plaću će opet dobivati kada prođe izvanredno stanje. Oni se već dva tjedna nalaze u svojim kućama gdje individualno vježbaju jer su svi treninzi u klubu kao i natjecanja otkazani do daljnjeg.

Kada zaposlenici uđu u postupak ERTE, mogu tražiti i državnu naknadu za nezaposlene do određenog iznosa ako ispunjavaju uvjete.

Ovaj tjedan su kapetani nogometne, rukometne i košarkaške sekcije, među kojima Tomić, pregovarali s upravom oko dogovornog rezanja plaća no sporazum nije postignut. Dvije strane se nisu usuglasile oko postotka. Tom mjerom nisu trebali biti zahvaćeni zaposlenici Barcelone nego samo profesionalni igrači, rekla su dvojica dužnosnika u srijedu.

No kako nije postignut sporazum, Barcelona je otpočela postupak ERTE u kojem svi radnici moraju imati isti i ravnopravni status pa je i njih zahvatio rez.

Real Madrid neće rezati plaće, Modrić vježba u kući

Kapetan hrvatske nogometne reprezentacije Luka Modrić iz Madrida, žarišta koronavirusa, poručio je da nema zdravstvenih poteškoća, a nastavio se individualno pripremati u svojoj kući.

Real Madrid je istovremeno izvijestio kako neće smanjivati plaće premda su utakmice otkazane do daljnjega.

- Nemoj se predavati. Pati sada i živi ostatak života kao šampion - citirao je 34-godišnji Modrić bivšeg boksača Muhammada Alija na svojom Instagram profilu na kojem je i objavio svoju fotografiju na kojoj se vidi kako vježba.

Igrači Real Madrida nalaze se u kućnoj karanteni od 12. ožujka, kada je košarkašu Treyu Thompkinsu dijagnosticiran koronavirus. Sportski kamp na sjeveru grada je od tada zatvoren, a igrači samostalno vježbaju u svojim velikim luksuznim kućama u predgrađu Madrida.

U Španjolskoj je izvanredno stanje u srijedu produženo za dodatna dva tjedna, do 11. travnja.

Predsjednik Španjolskog nogometnog saveza Luis Rubiales rekao je u srijedu da nije vrijeme za razgovore oko datuma mogućeg nastavka prvenstva.

- Nećemo nagađati, puno je žrtava - izjavio je na konferenciji za medije. Savez i La Liga, organizator natjecanja, prethodno su poručili kako će vlada odlučiti kada se može igrati.

Uprava Real Madrida procjenjuje da će moći podnijeti teret plaća svojih nogometaša i košarkaša tijekom tog razdoblja.

- Nema govora o rezanju. Real Madrid neće dirati plaće niti ugovore svojim igračima - rekao je klupski dužnosnik.

Linker
25. travanj 2024 16:09