screenshot
FARIZEJ OPARA I TORCIDINO - NE MOŽE

KOMENTAR GLAVNOG UREDNIKA SPORTSKIH NOVOSTI Što će biti sljedeći ultimatum Torcide? Da u sastavu ne smiju biti Modrić, Lovren ili bilo tko iz Dinama?

Piše: Mario ZorkoObjavljeno: 19. lipanj 2019. 13:51

HNK Hajduk nedvosmisleno se izjasnio - ne želimo sudjelovati u organizaciji utakmice Hrvatske na Poljudu. Uz prozirno objašnjenje - ne želimo da se atmosfera podjela i antagonizma prelije na utakmicu reprezentacije, jer “sve ankete i drugi izvori informacija pokazuju da je nogometni puk u Splitu i Dalmaciji duboko podijeljen oko ove utakmice”.

Čije ankete? Hajdukova istraživanja javnog mnijenja? Bivših spin-majstora iz NO Hajduka ili sadašnjih?

Stav Grada Splita, većinskog vlasnika Hajduka i stadiona Poljud, utjelovljen je u liku gradonačelnika Andre Krstulovića-Opare, a glasi:

- Grad Split nije do sada niti će ubuduće raditi posao kojeg radi HNK Hajduk. Ja osobno, i Grad Split, uvijek smo bili i bit ćemo uz Hajduk.

U Zagrebu bi to jednostavno preveli “ne bi se štel mešati”.

Formalno prvom čovjeku Splita, Krstuloviću-Opari, nepotrebno se farizejski izmotavati kako ga je “iznenadila jednostrana odluka HNS-a” i da je potreban “iskreni dijalog, treba diplomatski razgovarati, pregovarati za ostvarenje zajedničkih ciljeva”, jer Opara je najmanje pet-šest puta, ako ne i više, razgovarao s relevantnim sugovornicima o želji i potrebi da Hrvatska ove jeseni igra u Splitu. Bit će da Opara nije relevantan sugovornik za te razgovore. Kako to? Kako to?

LONDON, ENGLAND - NOVEMBER 18:  Domagoj Vida of Croatia celebrates after teammate Andrej Kramaric scores their team's first goal during the UEFA Nations League A group four match between England and Croatia at Wembley Stadium on November 18, 2018 in London, United Kingdom.  (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Laurence Griffiths/Getty Images

‘Uspavane ljepotice’

Posljednja objava KN Torcide ogolila je sve do kraja. Ne odlučuju HNK Hajduk ni Naš Hajduk, ne odlučuje Grad Split ni o čemu, oni samo umiveno artikuliraju ono što je KN Torcida odlučila i što je brutalno, svojim jezikom ulice, poručila svima koji ne prihvaćaju stav “dabogda sve izgubili”.

Kao što je nedavno, na iskonstruiranom slučaju pionirske utakmice, svoj proglas završila pokličem “Smrt HNS-u!”, Torcida je sada poručila “stvorili ste samo još jaču mržnju prema vama, dijelite pare kao mafija plijen, ponašate se prema Splitu kao provinciji koju ste odlučili malo zapišati svojim dolaskom”, a braniteljima i veteranima Domovinskog rata, koji su se usudili oglasiti kako “nikakve nesuglasice ne smiju biti brana dolasku hrvatske reprezentacije u Split”, naredili su “šutite, kao što ste šutili dvadeset godina, vratite se u san, uspavane ljepotice”.

Ako smijemo pojednostaviti i prevesti, to znači “začepite, tko vas što pita!”.

Ili, reka’ sam: “Ne može!”

I što ćemo sad? S takvim stavovima teško je polemizirati, a kako tek voditi diplomatske i konstruktivne razgovore koje priziva farizej Opara.

Split, 040519.
Stadion Poljud.
Nogometna utakmica 32. kola HT Prve lige, Hajduk - Inter.
Na fotografiji: Torcida, navijaci Hajduka.
Foto: Tom Dubravec / CROPIX
CROPIX

Koji argument suprotstaviti Torcidinoj prijetnji “imamo samo još jaču mržnju i želju za otporom, borili smo se i borit ćemo se do kraja”.

Je li to ona “pravedna borba” izazivanjem prekida utakmice u Milanu? Zbog kojeg se kasnije utakmica Hrvatska – Italija na Poljudu umjesto spektakla, pretvorila u sablasni igrokaz s kukastim križem, koji se ukazao diverzantskom akcijom za nove sankcije Hrvatskoj?

Ili je “pravedna borba” i izazivanje prekida u St. Etienneu na Euru 2016.? I nove utakmice u kvalifikacijama za SP 2018. pred praznim stadionom, pa još i jesenas u Ligi nacija s Engleskom na goloj Rujevici?

Uzgred, jedan od pravednih boraca iz “odreda za čistoću“ s Eura 2016. ovih je dana pao u Splitu s većom količinom droge, prije nego što je uopće upućen na rad za opće dobro, kako ga je “ekspresno i efikasno” sankcioniralo naše pravosuđe zbog nereda u Francuskoj prije tri godine.

’Pravedna borba’

Ili ta “pravedna borba” seže u puno dalju prošlost kad se na Poljudu protiv Tottenhama klao pijevac usred terena ili bacao suzavac za prekid protiv Marseillea i višegodišnji izgon Hajduka iz Europe?

Uključuje li “pravedna borba” i bojkot UEFA-e nakon što je njezin bivši šef Michel Platini uhićen zbog korupcije?

Hoće li Hajduk smjeti igrati protiv Varaždina u Prvoj HNL kad je Našem Hajduku i Torcidi “bratski klub” minorni gradski Varteks?

Zbog čega Naš Hajduk i Torcida uopće dopuštaju Hajdukovim igračima da pod omraženim HNS-ovim grbom nastupaju u reprezentaciji koju ne žele vidjeti na svom Poljudu?

Je li dio “pravedne borbe” i to što je Hajduk pojedinačno najizdašniji sponzor HNS-a zbog učestalih nereda na Poljudu, a da su pretplatnici uskraćeni za nekoliko utakmica godišnje zbog igranja u praznoj “školjci”?

Sad se ultimativno zabranjuje dolazak Šukeru i cijeloj plejadi ljudi iz HNS-a, traži raspuštanje Skupštine, a što će biti sljedeći ultimatum? Da u sastavu ne smiju biti Modrić, Lovren ili bilo tko iz Dinama?

Hoće li to biti tema novih konstruktivnih razgovora farizeja Opare prije nego što ga utiša Torcidin poklič: “Ne može!”

Linker
26. travanj 2024 22:50