AFP
5 GLAVNIH DOGAĐAJA

Komentar ljetnih transfera: Kako je anonimni klinac postao skuplji od Zidanea

Dokumenti za registraciju sletjeli su centralu španjolskog saveza 28 minuta iza ponoći. Sljedećeg jutra planet nogomet bacio se u akciju 'spašavanja vojnika Davida'
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 02. rujan 2015. 10:18

1) De ‘prodajte me’ Gea i De ‘kupite me’ Bruyne

Svi vi koji vjerujete da je hrvatska birokracija najsporija na svijetu, čudovište osmišljeno da koči milijunske investicije, možda razmislite još jednom kada pročitate kako su Real Madrid i Manchester United pokvarili transfer Davida De Gee tako da ga ni Fifa ni dužnosnici španjolskog saveza nisu uspjeli spasiti. Dva kluba - koja, uzgred rečeno, plivaju u novcu - cijelo su ljeto potrošila natežući se oko cijene najtalentiranijeg svjetskog vratara koji je čvrsto odlučio vratiti se u Madrid. Košta li 30 ili 40 milijuna eura? Nije li to previše za igrača koji ulazi u posljednju godinu ugovora? Može li se nešto alimentirati slanjem Keylora Navasa na Old Trafford? Priča koju je As okrstio kao “Florentinadu”, sapunicu u režiji Realova predsjednika, na koncu je završila kao farsa. Dokumenti za registraciju sletjeli su centralu španjolskog saveza 28 minuta iza ponoći, 28 minuta prekasno. Sljedećeg jutra planet nogomet bacio se u akciju “spašavanja vojnika Davida”.

U Carringtonu, predgrađu Manchestera, na udaljenosti od jedva petstotinjak metara, smješteni su kampovi Man Uniteda i Man Cityja, a u plavoj bazi Kevin De Bruyne bez problema se može uživjeti u ulogu španjolskog susjeda. I on je proveo ljeto u izlogu, “građani” su se cjenkali s Wolfsburgom i u toj igri pokera na vrijeme shvatili da neće pokolebati tvrde njemačke pregovarače. Bacajući u očaj svog agenta, De Bruyne je u jednom trenutku rekao da se pomirio s ostankom u Bundesligi, ali Manuel Pellegrini onda je ipak udovoljio apetitu suprotne strane. Sjajni Belgijac košta 75 milijuna eura. Njegov sunarodnjak i klupski kapetan Kompany predstavlja ga kao “igrača koji može promijeniti tijek utakmice”, ali šira javnost nije tako čvrsto uvjerena da vrijedi enormno...

2) Tko je taj dječak skuplji od Zizoua?

Lijek za neefikasnost Man Uniteda menadžer Louis Van Gaal pronašao je u jedva poznatom Anthonyju Martialu. Stvar je dubiozna ako znate da je Monacov 19-godišnjak jedva zakoračio u svijet profi nogometa, za klub iz Kneževine dosad je u “le championnatu” odigrao 52 utakmice. Dodate li tome da mladić košta fiksnih 60 milijuna eura, a u perspektivi bi mogao dobaciti do 80 milijuna, priča je gotovo nebulozna. Takvom je otprilike predstavljaju i francuski novinari. L’Equipe se ne može načuditi podatku da ovaj transfer nadmašuje onaj legendarnog Zinedinea Zidanea iz Juventusa u Real Madrid (2001. godine).

Sklonite šeikovu parišku igračku na stranu, i francuska liga ukazat će vam se kao uravnotežena i zdrava. U toj ligi Lille je peti najbogatiji klub, s godišnjim proračunom od 70 milijuna eura. Martial nije nepoznanica samo Unitedovim navijačima, za njega ne znaju ni šefovi svlačionice. “Rooney me je pitao tko je mladić kojega kupujemo. Objasnio sam mu da je velika perspektiva i da usporedbe s Henryjem nisu pretjerane”, objasnio je Morgan Schneiderlin. Henry je, podsjetimo, proglašen najboljim igračem u Arsenalovoj povijesti...

3) Mancinijev Interić

Momčad će napasti naslov u Serie A kada dovedemo osmoricu-devetoricu novih igrača, nasmijavao je Roberto Mancini novinare krajem prošle sezone. Tri mjeseca kasnije revolucija je izvedena, momčad je podvrgnuta ozbiljnom face-liftingu, a javnost se zabavlja tako što klub pejorativno naziva - Interić. U posljednjim satima prijelaznog roka “mister” je na posudbu doveo i Adema Ljajića, tako da u svlačionici pokraj starosjedilaca, vratara Handanovića i ozlijeđenog Vidića, sada ima i Brozovića, Perišića, Jovetića i Ljajića.

4) Di Maria kao tvornica novca

Kada je iz Rosarija dolazio u Europu, Benfica je iskrcala 8 milijuna eura. U Real Madrid je produljio za 33 milijuna, Man United ga je doveo za 75 milijuna, a ovog se ljeta skrasio u Paris St. Germainu s transferom vrijednim 63 milijuna eura. Trač kaže da je Florentino Perez pustio Angela Di Mariju jer se estetski nije uklapao u njegovu predodžbu “galacticosa”, ali budući da je ljepota u oku promatrača, nije naškodio reputaciji 27-godišnjeg krilnog napadača. Angel Di Maria jedna je od većih nogometnih tvornica novca.

5) Platite odmah, stižem u siječnju

U misiju obrane trostruke krune Barcelona je krenula bez ijednog pojačanja. Silom prilika, naravno, jer je “blaugrana” do siječnja u režimu Fifa sankcija zbog knjigovodstvenog muljanja i falsificiranja brojki u Neymarovu transferu. Predsjednik Bartomeu ipak nije sjedio prekriženih ruku pa je Barca utržila dva potencijalno važna igrača i za njih izbrojila oko 60 milijuna eura. Arda Turan i Aleix Vidal nisu vidjeli problem u činjenici da nemaju pravo nastupa do siječnja. Barcelona zove jednom u životu i ta se prilika ne odbija.

Linker
22. svibanj 2024 01:21