Damjan Tadić/CROPIX
KOVAČIĆ ISPRED SVIH

Komes razotkrio dinamovce: 'Svi moraju skinuti kilažu! Sammir? Izlasci ga uništavaju'

S ovom težinom i eksplozivnošću Halilović je kao Messi! Treba s njim nježno i pažljivo raditi. Treba ga trenirati, ali na način da on sam sluša svoje tijelo - kaže Komes
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 13. siječanj 2013. 13:01

Kondicijski trener Zvonko Komes drugi put je u modrom stožeru. Vratio se s Krunom Jurčićem. Vrhunski je stručnjak koji je radio u Bayernu, Bayeru, Kaiserslauternu, reprezentaciji Švicarske, a trenutačno osim što je u Dinamu, kondicijski je trener Vatrenih. Koji mu je cilj, kako od modrih igrača stvoriti atlete koji će biti ravnopravni jakim europskim momčadima?

- Kondicijska priprema Dinama ove zime ima svoje faze. U prvoj se želimo pripremiti za prve tri utakmice nastavka, s Osijekom, Rijekom i Hajdukom. To je izazov, tu moramo biti najbolji. Nakon toga u suradnji s glavnim trenerom Jurčićem i stožerom želim postaviti standarde te vidjeti koji igrači od njih odstupaju. Ti postavljeni standardi garantiraju igranje europskih utakmica na višoj razini. Točnije, povezani su sa standardima klubova koji su prošli prvu fazu skupine Lige prvaka te nastvaljaju natjecanje na proljeće - priča Komes.

Komes priča da je Dinamov cilj protiv jakih protvnika biti u stanju pobijediti nakon što protekne sat vremena igre, dizati ritam i po mogućnosti dominirati.

- Protiv Reala to nećemo moći, ali želimo da to možemo, recimo, protiv petog ili šestog kluba Bundeslige.

Kondicijski majstor kaže da je bitno odijeliti tjelesnu pripremu od onoga što igru čini kvalitetnom, a to je nogometno znanje. Pokušali smo od Komesa doznati koji su to Dinamovi dečki najpotentniji u tjelesnom smislu?

- Niti jedan Dinamov nogometaš nema sve tjelesne kapacitete! Svakome nešto bitno nedostaje. Recimo, Brozović ima visoku razinu brzine i izdržljivosti, ali snaga potrebna za duel je minimalna.

Kad se radi o kondicijski najspremnijem igraču Modrih, dobili smo pomalo iznenađujući odgovor. Priznajemo, očekivali smo neko drugo ime.

- U tjelesnom smislu je najdalje otišao, a možda je to utjecaj njegove kvalitete igranja - Mateo Kovačić! Mateo ima kvalitete koje se teško daju utrenirati - eksplozivnost, baratanje loptom u visokom intenzitetu, sve je bolji u izdržljivosti, duel i snaga su također na visokoj razini. Kovačić je korak ispred svih ostalih.

Što mu nedostaje?

- Njegov problem je energetski kapacitet, anaerobni. Kad je u maksimalnom naporu duže od 30 sekundi pada, treba mu dvije-tri minute da se vrati u normalu.

U kakvom stanju je Sammir? O njegovom (ne)sportskom životu napisani su romani?

- Sammira treba promatrati objektivno. On sam sebe uništava izlascima, narušava si kondiciju koja mu je potrebna za 90 minuta! Vjerujte, u kondicijskom smislu je jači čak od Kovačića! Problem je što on to ne koristi kao Kovačić na adekvatan način, ne može, kako se to kaže, 'ponavljati'. Njegov visoki intenzitet igranja traje 25 minuta u prvom poluvremenu, te još oko 20 u drugom. Ali i to je dovoljno da bude među najboljima, ako ne i najbolji igrač Dinama. Mi želimo da u visokom intenzitetu igra i u 90. minuti. To će moći jedini ako će uredno živjeti!

Što Komes kaže o još jednoj mladoj zvijezdi, Alenu Haliloviću, kakvi su njegovi kapaciteti, jesu li svjetske razine?

- S ovom težinom i eksplozivnošću Halilović je kao Messi! Treba s njim nježno i pažljivo raditi. Treba ga trenirati, ali na način da on sam sluša svoje tijelo, mora sudjelovati. Nije jednostavno raditi s Halilovićem, jer je respekt velik. Mi u rukama imamo - čudo! Taj dragulj trebamo sačuvati, dati mu još snage i izdržljivosti, i onda ćemo napraviti veliki posao.

Pitali smo kondicijskog stručnjaka koliko je igrača Dinama na pripreme došlo s viškom kilograma?

- Iznenadit ćete se. Svi igrači Dinama trebali bi skinuti kilažu, a onda na to nabaciti mišiće! Svi imaju viška i balasta. Kelava? Mora paziti na svoju karijeru jer oscilira u kilaži.

Linker
21. rujan 2024 21:55