Simon Rožman

 ZELJKO PUHOVSKI/CROPIX Cropix
SIMON ROŽMAN:

‘Ako netko misli da je ova utakmica unaprijed dobivena, onda je u krivu i to razmišljanje može biti pogubno‘

Mladi slovenski stručnjak ostao je u dobrom sjećanju svim navijačima Rijeke
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 21. kolovoz 2024. 20:27

Trofejni trener Simon Rožman uvijek je rado viđen gost Rujevice na kojoj je bio i ove nedjelje. Mladi slovenski stručnjak ostao je u dobrom sjećanju svim navijačima Rijeke kada je klub posljednji put uspio ući u grupne faze Europa lige (sezona 2020./21.) onom senzacionalnom pobjedom nad danskim Kopenhagenom, a sezonu ranije osvojio je i posljednji trofej Rijeke, onaj namijenjen pobjedniku hrvatskog Kupa kada je u šibenskom finalu svladao Lokomotivu koju je tada vodio njegov nasljednik, Goran Tomić.

- Ne bih htio da se neke stvari krivo shvate, to moram odmah kazati i objasniti na početku zašto sam bio na Rujevici. Nakon što sam gledao Hrvatsku u lipnju u prijateljskom ogledu protiv Sjeverne Makedonije, obećao sam ljudima iz kluba, s kojima sam u jako dobrim odnosima, da ću ih ponovo posjetiti na nekoj utakmici kada se vratim iz SAD-a. Kako sam bio malo duže tamo, taman se posložilo da to bude ogled protiv Istre. Zajedno smo se podružili, sve su to super ljudi i jako mi je drago stići u posjet Rijeci, kazao je u uvodu Rožman ne želeći ostaviti niti milimetar prostora za ikakve insinuacije osvrnuvši se pritom i na sami dvoboj kojeg je uživo pratio u društvu Antoninija Čuline.

- Rijeka je u pravo vrijeme postigla pogotke, na ruku su joj išli i neki promašaji Istre s početka utakmice s kojima je utakmica mogla otići i u drugu stranu. Sretan sam da je Rijeka pobijedila, no slijedi im težak dvomeč. S jedne strane je super da se atmosfera podigla ovom pobjedom, da su momci dobili samopouzdanje i na neki se način opustili, no s druge strane ovaj rezultat, koji je možda i previsok s obzirom na prikazano, ih ne smije zaslijepiti. Nije sve bilo na vrhunskoj razini, dodao je Rožman koji, s obzirom na, između ostalog, veliko iskustvo rada u slovenskoj ligi itekako dobro poznaje aktualnog protivnika Rijeke u play offu Konferencijske lige.

KOGA JE SVE TRENIRAO

Celje (Slovenija)

Domžale (Slovenija)

Rijekas (Hrvatska)

Maribor (Slovenija)

Sarajevo (BiH)

- Ja ću reći ovako, ako netko misli da je ova utakmica unaprijed dobivena, onda krivo misli i to razmišljanje može biti pogubno za Rijeku. Olimpija je jedna jako interesantna momčad sa španjolskim trenerom na čelu, to i nije prava slovenska momčad jer ima svega dva slovenska igrača u početnoj postavi, našeg reprezentativca i vratara Vidovšeka te mladog Ratnika. Sve ostalo su stranci, Španjolci, Portugalci...

- Dakle, Rijeka igra protiv slovenske momčadi samo na papiru. Stil trenera je španjolski, to znači jako puno drže loptu, imaju samopouzdanja s njom i nadigravaju se sa svima. Možete i Karoglana pitati, gledao sam tu utakmicu u Ljubljani protiv Šerifa, Olimpija je tu bila jako, jako dobra. Imaju dobar posjed, ali se jako dobro i brane, a najveća snaga im je vezni red, Agba i Doffo znaju dobro igrati, a s druge strane u defenzivnoj ulozi puno toga naprave. Mislim da je jako bitna prva utakmica, Rijeka se mora nametnuti u svom ritmu, svojoj dinamici. Gledatelji bi mogli ostati iznenađeni kako oni mogu držati loptu u srednjoj zoni, iskontrolirati je i smiriti suparnika. Ulog je velik, Rijeci se tu lomi ovaj prvi dio sezone, i vjerujem, ako budu na 100 % i na razini, a pogotovo mislim da će odlučivati vezni red, onda će biti dobro. Bude li opuštanja, neće biti dobro. Mislim da su Riječani puno toga prošli kroz posljednjih šest mjeseci, puno toga i naučili i ne budu li to koristili, neće biti dobro, pojasnio je detaljno Rožman koji smatra da se Rijeka mora nametnuti protivniku svojom igrom,

- Rijeka mora igrati ono što je igrala posljednjih šest mjeseci, s puno tranzicije i puno ritma nakon osvojene lopte, pogotovo jer Olimpija igra jako hrabro i dosta je otvorena u samom posjedu. Osim toga, tu su i prekidi. Celje im je dalo dva pogotka iz prekida, to su neke dvije stvari koje bih istaknuo, ne bih išao u neke preduboke analize. To su stvari gdje Rijeka ima puno šanse stvoriti probleme Olimpiji. Šanse Rijeke? Rekao bih da će detalji odlučivati, bit će svakako do kraja neizvjesno, zato sam i rekao u startu da to neće uopće biti lako i tko tako misli nije dobro.

- Moja predviđanja su da bi prva utakmica mogla jako puno značiti, na mjestu Rijeke osobno ne bih uopće kalkulirao što će biti u drugoj utakmici. Olimpija kući stvarno igra dobro, a osim toga, u ovako bitnim utakmicama, iako to nije slučaj i Ljubljana nema tu kulturu navijanja, dođe ih podržati veliki broj ljudi. I tamo će biti, vjerujem kao i na Rujevici, jako dobra atmosfera. Riječani moraju biti jako dobri u toj prvoj utakmici, biti na razini, koristiti šanse i polušanse, slično kao i protiv Istre i onda smatram da mogu mirno otići na gostovanje u Ljubljanu, dodao je Rožman.

41

godinu navršio je slovenski trener Simon Rožman u travnju

64

puta sjedio je na Rijekinoj klupi i upisao 33 pobjede i 21 poraz

S obzirom na iskustvo rada u slovenskoj, hrvatskoj pa i BIH ligi, trener Rožman dao je i svoje viđenje aktualnog stanja i kvalitete samog HNL-a u odnosu na susjedne zemlje.

- Ja uvijek gledam europska natjecanja i izlazne transfere kao mjerilo kvalitete. Treća stvar, nešto manje bitna, ali opet jest dio svega, je broj gledatelja na stadionima. Ako publika gleda nešto dobro, onda to raste. Hajduk je tu možda iznimka, pa se sve podiglo u tom segmentu...Neću reći da je HNL u padu, ali stagnira. BIH je sigurno po kvaliteti i infrastrukturi rang niže, no pogledamo li u zadnje vrijeme Sloveniju, koju svi možda gledaju s podcjenjivanjem, onda vidimo da ta liga ima tri momčadi o play offu europskih natjecanja.

- Ušao je u posljednje vrijeme i kapital, tri, četiri kluba već imaju strance za vlasnike i kazat ću da je Slovenija u zadnjih četiri, pet godina napravila sigurno korak naprijed. Neću kazati da je ispred hrvatske lige, ali vidi se taj pomak. Hrvatska sigurno ima tu kvalitetu, mladih, potentnih igrača, no klubovi idu u brze prodaje jer žive od toga. Nezahvalno je uspoređivati igrače, sjetim se samo naše konkurencije kada smo ušli u Europsku ligu, bio je tu Tudor kao trener, pa Bjelica...Mislim da HNL danas stagnira, sigurno da bi bilo dobro da Dinamo ode u Ligu prvaka, kao i Rijeka u Konferencijsku ligu. Automatski se s time diže vrijednost igrača, renome kluba i time postaješ prepoznatljiv, dižeš si koeficijent. Ne bilo nikako dobro da to bude samo Dinamo jer to nikako nije dobro za hrvatsku ligu...

Linker
05. rujan 2024 11:13