Xabi Alonso

 INA FASSBENDER Afp
KLJUČNE UTAKMICE

Alonsova družina punim fokusom gleda prema okršaju s Rimljanima, Vatrenog čeka žestoko gostovanje

Večeras su na rasporedu polufinalni susreti Europske i Konferencijske lige
Piše: Tomislav DragobratovićObjavljeno: 02. svibanj 2024. 11:06

Nakon uzbudljivih utakmica Lige prvaka, na red su došle i polufinalni susreti Europske i Konferencijske lige. Kao najistaknutiji par večeri ponovno je izabran susret u kojem sudjeluje Bayer Leverkusen, Apotekari u prvoj polufinalnoj utakmici idu tamo gdje vode svi putovi - Xabi Alonso i njegova družina snage će odmjeriti s Romom na njenom kultnom Olimpicu u Rimu.

Od dolaska klupske legende Daniellea De Rossija momčad je doživjela pozitivnu promjenu, i trenutno se nalazi u povoljnoj poziciji da nadolazeće sezone, neovisno o raspletu Europske lige, zaigra u skupinama Lige prvaka. Zbog uspjeha talijanskih klubova peta pozicija u prvenstvu također će Talijanima jamčiti kvalifikaciju u najelitnije klupsko natjecanje, a upravo je Roma taj klub koji trenutno zauzima petu poziciju.

image

Jonathan Tah i Tammy Abraham

INA FASSBENDER Afp

Predstavom u u četvrtfinalu protiv Milana Rimljani su pokazali da se znaju nositi s pritiskom velikih utakmica, tako da nas u nadolazećem okršaju s Bayer Leverkusen zasigurno očekuje kvalitetna utakmica. Apotekari su, očekivano, nakon osvajanja naslova prvaka Bundeslige malo “usporili” svoju formu u prvenstvu, ali unatoč nepovoljnim rezultatima u određenim dijelovima utakmica - prvenstveno protiv Borussije Dortmund i Stuttgarta, Alonsova momčad svejedno je uspjela nastaviti čudesni niz nepobjedivosti koji je do sada okarakterizirao njihovu sezonu. U dvije navedene utakmice spašavali su se pogocima u šestoj i sedmoj minuti sudačke nadoknade. Unatoč tome, treba uzeti obzir da je vjerojatno sav Alonsov fokus u kontekstu pripreme utakmice prešao na upravo ovaj dvomeč, stoga treba očekivati Leverkusen u najboljem izdanju večeras.

U drugom polufinalu sastaju se Atalanta, za koju nastupa naš reprezentativac Mario Pašalić, i francuski Marseille. Talijani su ovaj dvomeč izborili izbacivanjem Jürgena Kloppa i njegovog Liverpoola, i to prvenstveno zbog sjajne partije koju su odigrali na Anfieldu (3:0 pobjeda), u kojoj se u strijelce upisao i Pašalić. Atalanta se u prvenstvu nalazi na šestom mjestu, s dva boda i jednom odigranom utakmicom manje od Rome, pa bi tako rasplet polufinalnih ogled mogao uvelike utjecati i na utrku za Ligu prvaka u Italiji. S druge strane, Marseille je polufinale osigurao tijesnom pobjedom protiv Benfice nakon boljeg izvođenja jedanaesteraca, dok su u prvenstvu trenutno sedmi. Dobrim rezultatom u Europi Francuzi imaju priliku “spasiti” za njihove standarde lošu sezonu u prvenstvu, tako da će motivacija za dobar rezultat sigurno biti velika…

POLUFINALE EL

Marseille - Atalanta od 21.00

Roma - Bayer Leverkusen od 21.00

U polufinalnom susretu Konferencijske lige snage će odmjeriti Aston Villa i grčki Olympiacos. Englezi su boljim izvođenjem jedanaesteraca u četvrtfinalu izbacili Lille, dok u prvenstvu trenutno drže čvrstu četvrtu poziciji. Ispod njih sa sedam bodova manje je peti Tottenham, ali momčad iz sjevernog Londona ima čak dvije odigrane utakmice manje, te stoga Villa ne može sav fokus do kraja sezone prebaciti na uspjeh u Europi. Unatoč tome, njihov trener, Španjolac Unai Emery, iza sebe ima tri uzastopna naslova Europske lige sa Sevillom iz 2014., 2015. i 2016. godine, kao i naslov s Villarrealom iz 2021. u istom natjecanju - tako da ne postoji puno ljudi koji su iskusniji od njega što se tiče ovakvih situacija. Englezi su na papiru favoriti u ovom dvomeču protiv grčke momčadi, koja i dalje mora balansirati i izrazito neizvjesnu završnicu domaćeg prvenstva s nastupima u Europi...

image

Unai Emery

ANTONIO BALIC Cropix

Posljednji polufinalni par je onaj između Fiorentine i Club Bruggea. Talijani su, unatoč činjenici da su u četvrtfinalu savladali Viktoriju Plzen tek nakon produžetaka, isprofilirani kao favoriti u ovom susretu. Nešto će se pak pitati i Belgijce, koji imaju iza sebe sedam uzastopnih pobjeda, uključujući i dvije u četvrtfinalu ovog natjecanja protiv neugodnog Dinamovog poznanika, PAOK-a.

POLUFINALE KL

Aston Villa - Olympiacos od 21.00

Fiorentina - Club Brugge od 21.00

Linker
02. svibanj 2024 11:17