Marko Livaja će morati igrati na vrhunskoj razini ako Hajduk želi do iznenađenja

 ANTE CIZMIC Cropix
BIVŠI TRENER HAJDUKA

Autor čudesnog izbacivanja Villarreala: ‘Hajduku će biti puno teže sa Španjolcima nego što je bilo nama‘

Slovenski stručnjak koji je s Mariborom u ljeto 2006. godine potopio Žutu podmornicu.
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 16. kolovoz 2022. 11:18

Marijan Pušnik prije šest godina nije prošao s Hajdukom u skupinu Europske lige. Ispriječio se tada Maccabi iz Tel Aviva, na jedanaesterce su ispali Bijeli u play-offu. Šest godina poslije ponovno je Hajduk na korak do europske skupine, ali protivnik je neusporedivo teži. Polufinalist zadnjeg izdanja Lige prvaka, osvajač Europske lige iz 2021. godine. Villarreal je zadnja prepreka Bijelima.

"Bit će puno teže nego u moje doba", kazat će Pušnik.

Nisu mogli podnijeti

I pritom neće aludirati na vrijeme dok je bio trener Hajduka, već Maribora! Pušnik se, naime, može pohvaliti kako je 2006. godine s Violama u Intertoto kupu u finalu eliminirao Žutu podmornicu.

"Strašno su se naljutili! Nisu mogli podnijeti ispadanje u Ljudskom vrtu. Dobili su dva crvena kartona u zadnjim minutama, a mi smo slavili eliminaciju velikog suparnika."

Igrao se tada Intertoto kup po specifičnom formatu u kojem nije bilo jednog osvajača, već više pobjednika u finalnim dvobojima. Te sezone Maribor je bio je jedan od pobjednika u dvomeču gdje mu nitko nije davao šanse za eliminaciju Villarreala.

"Jaka je to bila momčad predvođena velikim trenerom Pellegrinijem. U ekipi Diego Forlan, Nihat Kahveci, Alessio Tacchinardi. Jaka momčad, ali pristup je bitan. Malo su nas podcijenili, zaigrali s nama samo dva i pol mjeseca nakon što su s Arsenalom imali polufinale Lige prvaka..."

Moraju se podignuti

Slična je situacija i danas jer Villarreal je i ove godine igrao polufinale lige prvaka. Čak je ponovno ispao od engleskog kluba, ovog puta Liverpoola.

"Istina, slična je situacija, ali premda se mora reći da Hajduk ima puno jaču ekipu nego li je tada bio moj Maribor, ima teži zadatak. Današnji Villarreal nema takve zvijezde koje je imao prije 16 godina, ali momčad je kompaktnija, natjecateljski posložena. Uz to, imaju i trenera koji zna kako se igra u Europi. Unai Emery ne samo da zna, nego je i trener-osvajač."

image

Marijan Pušnik

TOM DUBRAVEC/CROPIX Cropix

Ali, pristup ponovno može biti važan. Maribor je tog ljeta 2006. dobio Villarreal na El Madrigalu.

"Nisu nas ozbiljno shvatili. Mi smo već bili u natjecateljskoj formi, igrali smo nekoliko utakmica Intertoto kupa, a Villarreal se tek zagrijavao za sezonu. Ovog ljeta prvenstvo im je već krenulo, naprosto su pregazili Valladolid prošle subote. Momčad je kompletirana i ne bih uspoređivao te dvije situacije, ma koliko na prvi pogled izgledale slično. Hajduk je danas u težoj poziciji za prolaz."

Pušnik je pogledao Villarreal protiv Valladolida (3:0), ali i Hajduk protiv Dinama (1:4).

"U odnosu na utakmicu s Dinamom, mora se Hajduk bitno podignuti. Neće biti dobro ako se ponovi slično izdanje. Jasno, nisam time ništa novog rekao, sigurno je da svi u Hajduku znaju što je Villarreal. Znaju snagu i kvalitetu momčadi."

Velike su kritike na račun postavke igre Dambrauskasa u Zagrebu. Treba li ostaviti tri stopera i za Španjolsku?

"Ne bih pridavao veliku pozornost tim kritikama, bez obzira kako posložite taktiku, na kraju ipak igrači odlučuju. Sve su to nijanse, poglavito u dvoboju s tako kvalitetnim suparnikom. Villarreal je momčad taktičko-tehnički zrelih igrača, treba to imati na umu kada se kreira postavka za Španjolsku."

Brojne zamke

Znači li to da nema govora o izlasku Bijelih u nadigravanje?

"Lako je govoriti, a teško je pripremiti se na sve zamke koje hajdukovce čekaju u ovakvom neugodnom dvoboju. S druge strane imaju momčad punu snage, kvalitete i iskustva, poglavito iskustva igranja na europskoj razini. Pritom uopće ne gledam jesu li mladi ili stari. Igrači Villarreala su nogometaši visoke klase, prava potvrda razlike kvalitete između liga Petice i prvenstava s Balkana. Ogroman je favorit Villarreal, ne treba bježati od toga."

image

Villarreal je otvorio španjolsko prvenstvo pobjedom 3:0 u gostima kod Valladolida

PABLO GARCIA/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Pablo Garcia/Zuma Press/Profimedia

Kako se suprotstaviti Španjolcima ? Kako napraviti ono što nije uspjelo ni Bayernu, ni Juventusu ove godine?

"Drukčiji su bili uvjeti, bit će i drukčija postavka Villarreala, koji će protiv Hajduka sigurno imati bitno veći posjed nego li je imao protiv Bayerna i Juventusa. Nisu ti dvoboji za usporedbu. Hajduk će prvo morati doći do lopte jer nije jednostavno Villarrealu oduzeti posjed. Teško je pronaći recept za iznenađenje u Valenciji. Može se dogoditi da Livaja ima svoj dan, ali nisu ni Španjolci pali s Marsa. Znaju i oni da je Livaja glavni igrač i sigurno je da će mu pokloniti veću pozornost", poručio je Pušnik i dodao:

"Bitno je u prvoj utakmici ostvariti rezultat koji Hajduk ostavlja u objektivnoj igri za prolaz. Činjenica da se igra na dvije utakmice nije dobra za Hajduk. Izdržati u dvije utakmice napade Villarreala, ne popustiti pred njihovim presingom, bit će zaista užasno teška zadaća. Nikoga na plašim kad sve ovo govorim, međutim, Villarreal je toliko trenutno jači od Hajduka da je analitički gledano nezahvalno pričati o tome gdje bi Splićani mogli iznenaditi. Možda je najbolje u Španjolsku otići bez opterećenja rezultata. Odigrati srčanu, mušku utakmicu, pa rezultat može i doći kao posljedica tog pristupa."

Ali, nije to sve, čeka nas nakon toga i uzvrat.

"Da, jer bez obzira na rezultat iz prve utakmice, ni uzvrat neće biti ništa lakši. Ali, bit će zanimljivo pogledati obje utakmice. Posebno spektakl u Splitu ako Hajduk napravi iznenađenje s perspektivnim rezultatom u Španjolskoj."

Maribor jedini od "malih" izbacio Villarreal

Puno je uspjeha imao Villarreal otkad se prije 20 godina počeo natjecati u europskim kupovima. Za razliku od Hajduka primjetno je kratka povijest nastupa Žute podmornice u Europi, ali zato su rezultati neusporedivi kroz dva zadnja desetljeća. Villarreal je osvojio Europsku ligu 2021., igrao polufinale Lige prvaka 2006. i 2021., polufinale Europske lige 2011. i 2016., polufinale Kupa UEFA 2004- godine, dvaput je postao i pobjednik u Intertoto kupu. Koliko smo toga nabrojali jasno je da nema momčadi bez “imena i prezimena” koje su izbacivale Villarreal. Ispadala je Žuta podmornica od spomenutih Liverpoola i Arsenala, zatim od najjačeg Wolfsburga iz 2010. godine, potom od Porta, Seville, Valencije, dvaput od Zenita... Od klubova malog rejtinga ugurao se na popis tek Maribor s Pušnikom iz ljeta 2006. u Intertoto kupu. Prva utakmica u Villarrealu 1:2, u uzvratu u Ljudskom vrtu 1:1. Dramu je napravio Kahveci pogotkom u 86. minuti, ali ni taj gol ne bi bio dovoljan radi pravila pogotka u gostima. Međutim, u konačnici ni ta računica ne bi ulazila u kombinacije jer goste je bez nade u prolaz ostavio Zajc zgoditkom u 89. minuti. Ali, bilo je to sve što je Villarreal ponudio nekom od “malih” klubova. Ostali su prošli “bosi po trnju” ili su “obrali bostan”, kako bi se reklo u regiji. Uvjerljiva i moćna Žuta podmornica. (jr)

Linker
23. travanj 2024 13:52