Dominik Livaković

 /abaca/abaca Press/profimedia
DEBAKL TURSKIH VELIKANA

Bila je to ‘večer puna srama‘, a Dominik Livaković je ovako nešto doživio još samo jedom u svojoj karijeri

Fener se nije proslavio, a ekipa Ante Rebića postala je najgora u KL uz srpsku i islandsku momčad
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 01. prosinac 2023. 13:11

Premda je remi Galatasaraya s Manchester Unitedom (3:3) u Ligi prvaka djelovao kao najava izvrsnih izdanja turskih klubova u Europi, u Konferencijskog ligi uslijedio je teški debakl. Besiktas je pred svojim navijačima "popio" pet komada u ogledu s Club Bruggeom, a nogometaši Fenerbahçea napustili su Dansku poraženi 1:6 od Nordsjaellanda.

Drugi put ikada

Dominiku Livakoviću drugi je to put u karijeri da u šest navrata vadi loptu iz vlastite mreže. Prvi je zapisan 14. veljače 2015. godine, dok je danas glavni vratar Vatrenih branio za Zagreb, a sa 6:0 razmontirala ih je Lokomotiva. U Dinamu, pak, nikad nije primio više od četiri gola u istoj utakmici, a mnogi će možda pomisliti na onaj 0:6 poraz Hrvatske u srazu sa Španjolskom (Liga nacija, 2018.), no tada je među vratnicama stajao Lovre Kalinić.

image

Dominik Livaković

SERGEI GAPON Anadolu Via Afp

Turski mediji pišu da se Livaković nakon utakmice ispruženih ruku ispričao navijačima. Sudeći po komentarima s društvenih mreža, dio pratitelja pronašao je tragičara u našem golmanu, no dovoljno je pregledati golove da bismo utvrdili kako Livaković nije direktni krivac ni za jedan, a vrijedi spomenuti i da je upisao šest obrana. Dodamo li tomu činjenicu da su četiri braniča Fenera - Osayi-Samuel, Yüksek, Akcicek i Oosterwolde - u 90 minuta kumulativno zabilježili tek sedam uspješnih duela na zemlji (od 22), jasno je zašto se Livaković našao "na streljani", prepušten nemilosti raspucanih Danaca. "Što vam je danas?", urlao je Livaković na suigrače u više navrata, ali momčad je ostala "na spavanju". Trener Ismail Kartal nije bio dobro raspoložen, na presici je ponudio siromašni komentar, a zatim odbio odgovarati na novinarska pitanja.

- Nemamo o čemu pričat. Doživjeli smo nešto što ne priliči ovom klubu i jako mi je žao. Ispričavamo se navijačima i zajednici - kazao je Kartal.

Analitičari nisu htjeli šutjeti. Teško ćete pronaći turski portal na kojem s naslovnica ne "vrište" izrazi o noćnoj mori i sramotnoj večeri, a u istom tonu govorio je kapetan momčadi Dušan Tadić.

- Bila je to večer puna srama. Ovakav poraz za Fenerbahçe ne bi trebao biti moguć, ispričavam se navijačima jer nisu zaslužili ovo gledati - poručio je srpski napadač.

Potvrda krize

Samo jednom od početka 2000. godine Fener je primio šest golova u europskoj utakmici, protiv Manchester Uniteda (2:6) u Ligi prvaka sezone 2004./2005., a najteži internacionalni poraz ikad pamte u Europskom kupu 1975., kada ih je Benfica nadjačala sa 7:0.

Turski velikan sada je u lošem momentu s tek jednom pobjedom iz posljednjih pet utakmica, što je posve neočekivan scenarij budući da su prethodno trijumfirali čak 20 puta u nizu gledamo li sva natjecanja. U Livakovićev dom uvukla se kriza, potvrđena je katastrofalnom predstavom protiv Nordsjaellanda, a Fener u Istanbulu mora po svaku cijenu poraziti Spartak Trnavu u posljednjem kolu H grupe, no izravni plasman u nokaut KL osigurat će samo ako Nordsjaelland i Ludogorets odigraju neriješeno. U suprotnom, pobjeda im garantira drugo mjesto i rundu kvalifikacija za nokaut, neovisno o rezultatu drugog susreta.

image

Igrači Fenerbahçea

Serhat Cagdas/afp/profimedia

S druge strane, Beşiktaş se debaklom oprostio od Europe. U skupini D vodeće su pozicije izborili Brugge i Bodo/Glimt. Turska momčad za koju nastupa naš napadač Ante Rebić primila je 14 golova u pet utakmica KL, najviše uz srpski Čukarički i islandski Breidablik. Novoangažirani trener Riza Calimbay teški je poraz opravdao istupom da "ima više ozlijeđenih nego zdravih igrača", ali glas navijača i analitičara iz Istanbula ne prašta i govori u samo jednom smjeru - ovakva izdanja su nedopustiva i više se ne smiju ponoviti.

Linker
18. travanj 2024 11:32