Marko Livaja

 ANTE CIZMIC Cropix
OPTIMISTIČNE PROGNOZE

Bivši igrač Bijelih i Rijeke: ‘Svi će izboriti play-off! O Hajduku je suludo diskutirati, u ovo sam uvjeren‘

Negdašnji hrvatski reprezentativac dao je svoju prognozu uoči velikih izazova za naše klubove
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 08. kolovoz 2024. 11:29

Drago Gabrić, bivši igrač Hajduka i Rijeke, danas “alfa i omega” momčadi četvrtoligaša Zagore, analizirao je šanse hrvatskog trojca u 3. pretkolu europskih kvalifikacija.

- Sva tri će igrati play-off, sva tri kluba imat će šanse za prolaz i do europske jeseni - bez okolišanja je ustvrdio 37-godišnji Gabrić.

Ne zvuči strašno

Idemo redom, prvi će na teren Hajduk...

- Ružomberok ne zvuči strašno, ali bitan je Hajduk. Bijeli su ogromni favoriti, što pričati o momčadi koja ima Rakitića, Livaju i Perišića... Suludo je uopće diskutirati o šansama protiv Slovaka, ali nogomet je nepredvidiv u ovim kvalifikacijama, potvrdio nam je to i armenski Noah pobjedom protiv AEK-a. Znam da Splićani već misle i o sljedećem protivniku, ali treba se fokusirati samo na Slovake.

U kakvoj je formi Hajduk?

- Traži se, nije dosegao željenu razinu. Gattuso gaji taj ratnički stil igre, a pritom je razvidno da će Hajduku više odgovarati momčadi koje se otvaraju. Ružomberok nije taj, međutim, morat će preuzeti više rizika na svom terenu. Ići će i Slovaci na pobjedu jer prva je utakmica ključna za prolaz. Ne mogu Slovaci očekivati da će na Poljudu imati neku bitniju priliku za iskupljenje. Ali, ni Hajduk ne treba čekati rješenje u uzvratu. Prva utakmica će nam sve pokazati. Očekivanja? Vjerujem da će se domaćin fokusirati na prekide, na čvrstu obranu, a Hajduk na individualnu kvalitetu. Uvjeren sam da Bijeli ovo prolaze, da neće zapeti na ovoj prepreci. Previše su kvalitetni i iskusni, dapače, vjerujem u njihovu pobjedu u Slovačkoj.

image

Ivan Rakitić i Abdoulie Bamba

DUJE KLARIC Cropix

Drugi predstavnik Hrvatske u Konferencijskoj ligi je Osijek, koji prolaz traži preko Zire.

- Neugodni su Azeri, što drugo reći. Uvijek teške ekipe orijentirane na kontranapade s brzim Afrikancima i Brazilcima. Ne znaš ni što mogu odigrati. Možda ni oni ne znaju. Ali, ne smije ih se podcijeniti. Svi koji uđu u Europu računaju na milijune, žele doći do tog financijskog “kolača”. Ono što me brine kod Osijeka jest pitanje prodaje Miereza. Bez Argentinca su puno slabiji, ali Ziru bi trebali proći. Uvjerljivi su bili protiv Estonaca, iskoristili su sve njihove pogreške, pa iako su izgubili od Šibenika na startu prvenstva, pokazali su dobru igru. Jači su od Zire, imaju prvu utakmicu na domaćem terenu i ne bi smjeli propustiti veliku prigodu. Tim više što im je i ždrijeb bio sklon. Motiva je napretek kod Osječana, a ovakve prilike ne pružaju se svake godine.

Najveći ulog kod Rijeke

Hajduk i Osijek su u dobroj poziciji za prolazak do play-offa, a Rijeka će se tamo sigurno naći bez obzira na ishod susreta s Elfsborgom. Doigravanje Konferencijske lige sigurno imaju, ali prolazom Elfsborga već bi osigurali i europsku jesen.

- Najveći ulog je kod Riječana, ali i najteži protivnik za prolaz. Šveđani su u punom ritmu natjecanja, igraju prvenstvo i sigurno su u tom segmentu uigraniji i spremniji. Međutim, šanse bih ocijenio ravnopravnima. Skandinavske ekipe ne plijene tehničkim nogometom, njihov je “forte” u snazi, izdržljivosti. Uz to, drukčiji su uvjeti igranja na sjeveru Europe, trebat će se Rijeka u uzvratu adaptirati na temperaturu. Tko zna što ih čeka u Švedskoj, zato je pobjeda nužna u prvoj utakmici. Rekao bih da je imperativna. Osijek i Hajduk su nedvojbeno kvalitetniji od svojih suparnika, u dva susreta imat će više šansi za prolaz, ali Rijeka i Elfsborg su po svemu sudeći dvije izbalansirane momčadi podjednake kvalitete. Zato se razlika stvara u prvoj utakmici. Zaliha s Rujevice trebala bi Rijeci biti zalog optimizma.

image

Igrači Rijeke

DAMIR SKOMRLJ Cropix

U konačnici, sve je jasno. Prema prognozi Drage Gabrića, trebali bismo u play-offu europskih natjecanja gledati sva tri hrvatska kluba i, dakako, Dinamo, koji im se priključuje u zadnjoj fazi natjecanja.

- Imamo velike i realne šanse, međutim, sjetimo se kako su Andorci eliminirali Velež, kako je Noah dobio AEK. Opomena ima na sve strane. Zato oprezno i bez podcjenjivanja do play-offa.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
15. rujan 2024 06:59