Josip Mišić

 RONALD GORŠIĆ/Cropix
NEDOPUSTIVA NONŠALANCIJA

Bivši kapetan Dinama: ‘Ne možeš od kućnih maca stvoriti lavove. Jakirović ništa nije naučio‘

"Dvojica stopera Modrih samo nabijaju loptu. Ne sjećam se kada je Dinamo bio u takvoj situaciji", kaže Besek
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 15. ožujak 2024. 16:48

U nevjerici su navijači Dinama pratili scene utakmice u Solunu. Optimizam prije utakmice zamijenili su razočaranje i gnjev.

- Deplasirano je poslije utakmice "prodavati naknadnu pamet", ali moramo konstatirati da je Dinamo u Grčkoj platio visoku cijenu lutanja ove sezone, od promjena trenera do evidentnih grešaka u odabiru igrača i profiliranja momčadi - smatra nekadašnji prvotimac i kapetan "modrih", Dražen Besek.

Po završetku utakmice u kojoj je Dinamo posramljen s 1:5, trener Jakirović je ustvrdio da ga je iznenadila činjenica što njegovi igrači nisu željeli primiti loptu!? Ova neobična izjava neizravno upućuje na promišljanje kako je priprema za utakmicu u Solunu bila - loša!

image

Sergej Jakirović

RONALD GORŠIĆ/Cropix

- Nažalost, Dinamov stožer nije ništa naučio iz prve utakmice. "Modri" su rezultat 2:0 ostvarili uz dosta sreće. I u Zagrebu su Grci napali Dinamovu zadnju liniju, a Dinamo pod pritiskom brzo gubio posjed. U Solunu je Dinamova momčad čekala što će se dogoditi umjesto da je uzela kontrolu i kroz posjed lopte osujetila presing protivnika. PAOK je u Solunu imao stalno višak igrača u veznoj liniji. Istovremeno, Jakirović u momčadi drži dvojicu stopera, koji samo nabijaju loptu. Ne sjećam se kada je Dinamo bio u takvoj situaciji da je imao stoperski tandem, od igrača koji ne "igraju" i ne znaju iznijeti loptu iz svoje trećine. Nije stoga ništa čudno da se igra PAOK-a bazirala na Theophileu, jer su Grci procijenili da Dinamov stoper nema potrebnu tehniku niti pregled igre. Nažalost, u Maksimiru nisu riješili problem stopera, odnosno profil srednjih braniča koji im je potreban.

Svaka analiza Dinamove prezentacije na Toumba stadionu u Solunu ukazuje na svojevrsni misterij u igri maksimirske momčadi: agresivnost "modrih" tijekom cijelog je susreta bila – na rezervi!?

image

Igrači Dinama u Solunu

RONALD GORŠIĆ/Cropix

- Ispadanje od PAOK-a samo po sebi nije tragično. Međutim, način na koji se to dogodilo doista je nedopustiv. Nosio sam Dinamov dres i izgubio sam mnoge utakmice, ali ne sjećam se da je moja momčad ikada ovako izgledala. Nemam uvid u treninge Dinama niti događanja u maksimirskoj svlačionici, ali na temelju onoga što vidim na terenu mogu zaključiti da momčad ne izgleda kao homogena cjelina. Nejasno mi je također - zašto Ademi nije prijavljen za europske utakmice? Neovisno o njegovoj formi, on je kapetan momčadi i neprijeporni autoritet u svlačionici. Sasvim je legitimno pitanje - zašto je Ademi uopće doveden ako ga se ne koristi? Dinamo ima problem nedostatne agresivnosti i na razini HNL-a, ali u domaćoj konkurenciji to nekako prolazi. Ne možeš od kućne mace očekivati da će imati karakteristike lava. To nije problem jednog ili dvojice igrača. Radi se o profilu cijele momčadi. Ali da bi skupina ljudi pokazala agresivnost, mora biti homogena, besprijekorno pripremljena i adekvatno vođena.

Konfuzija, dekoncentracija, pa i neodgovornost u igri Dinamove momčadi najizravnije su izašli na vidjelo kod trećeg pogotka PAOK-a. U situaciji kada je u gostujućem šesnaestercu bilo šest "modrih" nogometaša i svega trojica u crno-bijelim dresovima, najniži igrač Thomas Brandon postiže gol glavom!?

image

Dražen Besek

VLADO KOS/Cropix

- Već kod prve neiskorištene prilike PAOK-a bilo je vidljivo da Dinamovi nogometaši stoje daleko od suparničkih igrača. Mi teško možemo znati kakva je bila analiza protivnika i priprema za dvoboj u Solunu. No možemo dvojiti je li analiza bila izravna i objektivna? Rezultat prve utakmice lako može zavarati. Evidentno je da većina igrača nije bila na razini zahtjevnosti ovakve utakmice i to je najveća odgovornost Dinamove struke.

Uz sve manjkavosti Dinamove igre kao prijelomni trenutak solunske utakmice najčešće se spominje obrana vratara PAOK-a Dominika Kotarskog kod 3:1 za domaću momčad. Gol Dinama vjerojatno bi promijenio kronologiju susreta.

image

Dario Špikić

JOHN MOISIADIS/INTIMESPORTS Cropix

- Taj detalj nam može poslužiti kao utjeha. No jednako tako bismo mogli ustvrditi da je prvo poluvrijeme PAOK mogao zabiti još koji gol, onda bi iznimna obrana Kotarskog bila posve nevažna. Rezultat je pragmatičan jer govori sve o Dinamovoj momčadi u ovoj utakmici.

Sramotni poraz od PAOK-a svojevrsno je otrježnjenje za Dinamove navijače. A njih trenutačno najviše "žulja" pitanje: može li ovaj nepredvidivi i kvalitetom limitirani Dinamo obraniti titulu u HNL-u?

- Otrježnjenje ili ne, ovaj Dinamo je od europske sezone izvukao maksimum. A što se tiče HNL-a, poštujem rezultate Rijeke i euforiju Hajduka, ali mislim da će priča o titulu ponajprije ovisiti o Dinamu. Dakako, kao i svi navijači maksimirskog kluba očekujem "modru" momčad koja melje i gazi protivnike u svakoj utakmici. Volio bih kada bi takav način razmišljanja imali i Dinamovi nogometaši, jer samo takav pristup može jamčiti uspjeh.

Linker
15. ožujak 2024 17:23