DAMIR SKOMRLJ Cropix
NI HALILOVIĆ NIJE POMOGAO

Bolan poraz Rijeke nakon prekrasnog gola kapetana za vodstvo! Šveđani preokretom pokorili Rujevicu

Rijeka je unatoč srčanoj i požrtvovnoj igri poražena na Rujevici od Djurgardensa 2:1
Piše: Siniša Lončar/SNObjavljeno: 21. srpanj 2022. 22:38

RIJEKA - DJURGARDENS 1:2 (Vučkić 13‘/Finndell 38‘, Edvardsen 54‘)

RIJEKA (4-2-3-1): Labrović - Smolčić (od 77. Halilović), Krešić, Pavlović, Vukčević - Selahi, Alvarez (od 77. Hodža) - Ampem, Vučkić, Vrančić (od 64. Bušnja) - Obregon (od 64. Frigan)

DJURGARDENS (4-3-3): Zetterstrom - Johansson, Hien, Ekdal, Bengtsson - Finndell, Schüller (od 72. Banda), Eriksson (od 90. Andersson) - Asoro (od 85. Lofgren), Edvardsen (od 72. Wikheim), Radetinac

RIJEKA - stadion HNK Rijeka. Gledatelja: 6,473. Sudac: Christian-Petru Ciochirca (Austrija).


Nogometaši Rijeke u 2. su pretkolu Konferencijske lige izgubili su na Rujevici od švedskog Djurgardensa 1:2.

Gosti iz Stockholma prvi su zaprijetili već u 3. minuti susreta, veznjak Hampus Finndell nakon početnog nesporazuma u riječkoj obrani dočekao je loptu na rubu šesnaesterca, no njegov je silovit udarac otišao visoko preko gola. Već minutu kasnije uslijedio je lijepi ubačaj Andrije Vukčevića s lijeve strane, kapetan Vučkić loptu je glavom spustio na udarac Obregonu, no kolumbijski internacionalac istu nije najbolje zahvatio nogom.

Da se gosti nisu došli samo braniti, već organizirano napadati i pokušati već u prvoj utakmici izboriti sljedeću fazu europskog natjecanja pokazao je i udarac Joela Asora u 9. minuti. Na dugu loptu zakasnio je Vukčević, no Asoro je malo iskosa loptu poslao pored lijeve vratnice reprezentativca Nediljka Labrovića. Četiri minute kasnije Rujevica je eruptirala. Na desnoj strani napada surađivali su Ampem i Vučkić, lopta isprve nije stigla do kapetana Rijeke, no lopta se odbila od igrača Djurgardensa ravno u noge slovenskom napadaču. Uslijedio je ulaz u šesnaesterac i mini-show, nanizao je Vučkić tri, četiri igrača u liniji prije nego što je silovitim udarcem ljevicom matirao nemoćnog Zetterstroma za vodstvo Rijeke.

Par minuta nakon vodećeg pogotka Vukčević je možda mogao i bolje reagirati kod još jednog ubačaja, no loptu je na kraju predao švedskom vrataru. Imala je Rijeka vodstvo, vojsku navijača na svojoj strani, veliki pljesak Rujevice, no sve to nije bilo dovoljno za nešto više u prvom dijelu, gosti su polako počeli "plesti mrežu" oko Labrovićeva gola kombinatornom igrom i dominacijom na sredini terena.

Prvo je u 28. svoj udarac isprobao Schuller, loptu je s 20-ak metara poslao još jednom prema sjevernoj tribini, u 36. je Ekdal nakon jednog ubačaja s desne strane nadskočio Ampema i glavom pucao s pet metara pored desne vratnice gola Bijelih, a naposljetku je bolja igra gostiju došla na – naplatu. U 38. minuti Edvardsen je u polukontri s desne strane šesnaesterca pronašao Finndella koji loptu iz trka precizno šalje u suprotni kut i nebranjeni dio mreže za 1:1. Mogli su gosti u trećoj minuti naknade prvog dijela povećati svoju prednost, brzonogi Asoro još jednom je prošao po desnoj strani, silovito pucao, no Ivan Smolčić loptu je uspio skrenuti blokom u korner.

Ušla je Rijeka bolje, poduzetnije u nastavak susreta s namjerom da "vodu" u vidu novog vodstva natjera na svoj "mlin". Prvo je Krešić glavom u 47., nakon slobodnog udarca kojeg je izveo Alvarez, pucao preko gola, u 49. je Vukčević skoro gurnuo u mat šansu Obregona, no švedski vratar je bio sekundu brži da bi u 51. minuti Rijeka imala dva pokušaja zaredom.

Prvo je Ampem silovito potegao iz daljine, vratar Zetterstrom loptu je samo odbio u padu do Vukčevića koji ubačajem pronalazi kapetana Vučkića na drugoj stativi. Lopta je bila previsoka taman toliko da je niti stasiti Vučkić nije dovoljno dobro zahvatio glavom, švedski vratar ovog je puta bio sigurniji. I onda je uslijedilo staro nogometno, nepisano pravilo kolokvijalnog naziva "kada ne zabiješ, onda gol primiš".

Više od pola posla u odličnom asistencijom u kontri Šveđana napravio je Asoro koji je u 54. minuti na lijevoj strani napada pronašao Edvardsena koji loptu preciznim udarcem šalje u lijevi kut nemoćnog Nediljka Labrovića za veliko slavlje gostujućih navijača iza njegovih leđa.

Umirili su gosti igru, očito zadovoljni rezultatom, počeli su sve više vremena provoditi i na podu, pokušao je Tadić promjenama dati dodatnu energiju svojoj momčadi. Mogao je Bušnja u 73. postati heroj s klupe, no njegov je volej s 15-ak metara iskosa otišao je malo preko gola.

U 80. minuti sjurila se Rijeka u kontru, povukao je Ampem s lijeve strane, a na rubu kaznenog prostora oštrim faulom zaustavio ga je stoper Hien. Mogao je možda austrijski sudac pokazati i crveni karton, uzalud su igrači i klupa Rijeke protestirali, no Hien je samo – požutio, a njegov Djurgardens na kraju – slavio.


PRIJENOS UŽIVO:

KRAJ UTAKMICE!

90‘+2‘ - Nakon samo dvije minute provedene na travnjaku žuti je karton dobio Andersson zbog opasne igre - kopačkom je u glavu udario Selahija s kojim je, srećom, sve u redu.

90‘ - Igrat će se čak šest minuta sudačke nadoknade.

90‘ - Ušao je Andersson, Eriksson će na klupu.

89‘ - Halilovićev udarac iz daljine prolazi preko grede.

85‘ - Izlazi Asoro i pritom provocira rujevičke tribine, zamijenit će ga Jesper Lofgren.

80‘ - Došlo je do opće makljaže nakon što je Hien krvničkim startom zaustavio Ampema u poziciji za gol... Traže Riječani strožu kaznu u odnosu na ‘samo‘ žuti karton, ipak - austrijski se sudac zaustavio na opomenama Hienu i Pavloviću (zbog prigovora).

77‘ - Novu dvostruku promjenu radi Dragan Tadić. U igru će Veldin Hodža i Alen Halilović umjesto Pabla Alvareza i Ivana Smolčića.

76‘ - Žuti karton dobio je Anton Krešić zbog prekršaja na Wikheimu.

75‘ - Šutiraju Ampem i Smolčić, međutim promjene rezultata zasad nema. Nedostaje taj jedan završni pas...

73‘ - Novi sjajan centaršut Andrije Vukčevića stigao je do Bušnje na suprotnoj stranici, no njegov je projektil prohujao iznad grede.

72‘ - Ulaze Emmanuel Banda i Gustav Wikheim (koji su bili najavljeni od prve minute), izaći će Rasmus Schüller i strijelac Victor Edvardsen.

70‘ - Schüller se zbog grčeva valja po travi, a sudac daje do znanja da će to izgubljeno vrijeme uračunati u sudačku nadoknadu. Pritom se spremaju nove zamjene kod obje momčadi.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

67‘ - Ampem je dobro ubacio u peterac, ali malo je ‘prekratak‘ bio Matija Frigan.

64‘ - Dvostruka promjena u momčadi Rijeke. Ulaze Denis Bušnja i Matija Frigan umjesto Marija Vrančića i Jorgea Obregona.

59‘ - Pukla je arkada Ivanu Smolčiću. U jednome zračnom duelu sa Schüllerom glavom o glavu nastradao je branič Rijeke te mu liječnici trenutno saniraju povredu.

54‘ - GOL! Jednostavna i ubitačna akcija gostiju... Sijevnula je kontra, Asoro je jednim pasom izbacio kompletnu obranu Rijeke te savršeno poslužio Edvardsena koji pogađa pored Labrovića za preokret - 2:1.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

51‘ - Dvije velike prilike Rijeke u jednoj akciji! Prvo je Ampem opasno zaprijetio iz daljine, odbio je to u padu švedski vratar, da bi odbijenu loptu Vukčević poslao do Vučkića čiji pokušaj glavom još jednom zaustavlja Zetterstrom!

49‘ - Nova šansa Rijeke! Vukčević je oštrom prizemnom loptom tražio Obregona, no brži je vratar Zetterstrom.

47‘ - Alvarezov ubačaj iz slobodnjaka nije uspio u mrežu skrenuti visoki Krešić...

46‘ - Vraćamo se na Rujevicu. Nema promjena ni kod Rijeke ni u momčadi Djurgardensa.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Sjajno su Riječani otvorili prvi ovosezonski europski susret. Vučkić je nošen frenetičnim navijanjem s tribina postigao pogodak za vodstvo, a nogometaši Dragana Tadića dobro su parirali gostima iz Švedske i u nastavku poluvremena. Šok je ipak nastupio nakon jedne od brojnih kombinacija kluba iz Stockholma, izjednačenje je stiglo nakon pogotka Finndalla.

Na kraju prvoga dijela posjed lopte je 65 % - 35 % u korist Šveđana.

Na zagrijavanju je već nekoliko igrača Rijeke, među njima je i Alen Halilović.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

45‘+1‘ - Asoro šutira pored gola...

45‘ - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

42‘ - Ampem traži Obregona, ali tvrdi su Šveđani i ne dopuštaju si novi kiks u obrani.

38‘ - GOL! Uspjeli su Šveđani probiti posljednju riječku liniju nakon još jedne od brojnih akcija... Edvardsen je s desnoga boka ubacio za Finndella koji rutinirano pogađa suprotan kut za izjednačenje na Rujevici.

36‘ - Ekdal skače nebeski visoko, no njegov pokušaj glavom prolazi pored vratnice.

34‘ - Novi opasan pokušaj Šveđana, dugo su kombinirali i izbacili pola riječke obrane, a Vrančić je bio najkonkretniji te je pravovremeno presjekao jedno dodavanje i razbio - rukometnim rječnikom - prebrojavanje.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

28‘ - Opalio je Schüller iz voleja s dvadesetak metara, prohujao je udarac preko gola.

25‘ - Unatoč solidnoj kombinatorici, angažmanu i požrtvovnosti Bijelih, posjed lopte je 57 % - 43 % u korist Šveđana.

21‘ - Dobro izgleda Rijeka nakon postignutoga pogotka, čini se kao da je krenula i po novi... Vukčević se varkom riješio svog braniča, no zatim predao loptu u ruke vrataru Zetterstromu. Ipak, pozdravlja riječka publika aplauzom ovakvo zalaganje svojih pulena.

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix

13‘ - GOOOL! Ampem je gurnuo Vučkića u šansu, a kapetan je maestralno promiješao gostujuću obranu, prošao čak četvoricu braniča i zatim idealno pogodio bliži kut za 1:0 Rijeke!

11‘ - I opet je Asoro iskoristio nepažnju Ivana Smolčića - ovaj put otišao je previše u stranu, a kasnije Ampem očistio, no vidi se odakle će prijetiti Šveđani...

9‘ - Uhh, ovo je bilo opasno... Asoro je pobjegao Smolčiću, na svu sreću njegov šut ne pogađa okvir gola!

5‘ - Diže se zapadna tribina na noge! Vučkić je majstorski poslužio Obregona koji sa šest-sedam metara nije dobro ‘stisnuo‘ taj volej, prolazi njegov pokušaj pored gola...

4‘ - Evo i Rijeke! Ubacio se Alvarez iz drugoga plana, a njegov silovit udarac završio je u bloku.

2‘ - Šansa za Šveđane već u drugoj minuti! Ispali su Riječani, a Finndell oštrim udarcem zaprijetio s poludistance - srećom, samo preko gola.

20.30: Počela je utakmica na Rujevici! Sretno, Rijeka!!!

image
DAMIR SKOMRLJ Cropix


20.00: Večerašnji djelitelj pravde bit će 33-godišnji austrijski sudac Christian-Petru Ciochirca.

image

Christian-Petru Ciochirca

IBL/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Ibl/Shutterstock Editorial/Profimedia

19.00: Stigli su sastavi! Kako smo i najavili, Rijeka će na Rujevici istrčati u izrazito napadačkoj formaciji u kojoj će Selahi i Alvarez čuvati leđa ofenzivcima Ampemu, kapetanu Vučkiću, Vrančiću i Obregonu.

Kod švedske momčadi dvije su promjene u odnosu na očekivani sastav. Umjesto zambijskog veznjaka Bande i norveškoga golgetera Wikheima, u udarnoj će postavi istrčati Hampus Finndell i 36-godišnji bosanskohercegovački napadač Haris Radetinac.

image

Haris Radetinac

ANDREAS L ERIKSSON/ZUMA PRESS/PROFIMEDIA Andreas L Eriksson/Zuma Press/Profimedia


Linker
20. travanj 2024 18:36