Trening Dinama u Plzenu

 Ronald Goršić/Cropix
ZAINTRIGIRAO IH DJEČAK

Česi se hrabre za Dinamo: ‘Imamo sreće, njihov novi Neymar je premlad da bi ih nosio do pobjede‘

Tinejdžer koji je nedavno odabrao Hrvatsku umjesto Brazila postao je prava atrakcija
Piše: Marko CrnjakObjavljeno: 09. studeni 2023. 15:00

Dobar glas daleko se čuje, pa je tako uoči dvoboja Viktorije Plzen i zagrebačkog Dinama na glavne pozicije nekih čeških medija iznjedrio - Rafael Gomes Cirino, poznatiji nam kao Belinho. I Čehe je zaintrigirao 14-godišnji dječak koji je nedavno odabrao Hrvatsku ispred Brazila, stoga bi jednog dana mogao zaigrati u kockicama.

Vidjevši poteze i igre "čuda od djeteta", Česi uoči dolaska Modrih imaju samo jednu poruku:

"Mi u Plzenu očito imamo sreće jer ‘novi Neymar‘ još uvijek je premlad, pa nas ne može pobijediti već u četvrtak", stoji u osvrtu tamošnjeg novinara Pavela Dosadila s portala Sport.

Podsjetili su nas na Belinhovu životnu priču o teškom odrastanju u Brazilu prije nego što ga je menadžer Andy Bara doveo u Hrvatsku i osigurao posao njegovu ocu. Bara je svojedobno kazao da će ovaj dječak jednog dana postati najskuplji transfer u povijesti Dinama, a možda je i "krivac" za Belinhov nadimak, jer upravo ga je Bara jednom prilikom usporedio s Neymarom. Da bi ipak saznali nešto više o supertalentu iz Dinamove škole, češki novinar igrom slučaja kontaktirao je baš dopisnika Sportskih novosti Miroslava Strelečeka, koji stanuje u Češkoj.

Spretni Takuro Kaneko

- Belinho je odrastao bez majke, otac mu je bio nezaposlen pa su došli u Hrvatsku s još troje braće i sestara. Otac mu se zaposlio na gradilištu u Novom Vinodolskom, a njegov sin počeo je igrati nogomet. Nakon preseljenja u Zagreb, već je postao mali dinamovac. Ide u osnovnu školu i tečno govori hrvatski. Sada ga je malo usporila ozljeda ramena, počeo je trenirati prije dva tjedna, no noge ga još uvijek jako dobro slušaju - rekao je Streleček.

Upozorio je i na opasnosti što prijete Viktoriji u ogledu s Dinamom, te pritom istaknuo napadača koji u posljednjim utakmicama uspijeva steći epitet pojačanja, a ne noviteta.

- Dinamo i Sergej Jakirović pronašli su spasitelja. On je spretni japanski napadač Takuro Kaneko, koji je režirao preokret protiv Lokomotive baš nakon prvog poraza od Viktorije. Zatim je i asistirao Mahiru Emreliju za 1:1 u Varaždinu. Da nije bilo tako, pitanje je što bi se dogodilo s Jakirovićem - ustvrdio je Streleček za Sport.

Koubek želi dodati gas

Izbori li sastav iz Plzena tri boda protiv Modrih, postat će prva češka momčad u povijesti Europske lige koja je osigurala plasman u nokaut fazu u prve četiri utakmice. Imali su šansu i 2012., ali nisu uspjeli povezati i četvrtu pobjedu, a u sličnoj situaciji i s jednakim ishodom rezultirala je avantura praške Sparte 2014. i 2017. godine.

- Lijepo je imati sve bodove nakon prvog dijela skupine, ali znamo da moramo dodati još malo. Protiv Dinama imamo prve šanse za prolaz, vjerujem da možemo izdržati tu utakmicu - kazao je Jakirovićev večerašnji rival Miroslav Koubek.

Tri od tri, odnosno maksimalnih devet bodova, već i jest rekord, pitanje je samo hoće li ga Viktoria Plzen nadograditi. Zagrepčani se sigurno nadaju da neće. I da im neće trebati nikakav Neymar da bi se lijepo proveli u Plzenu.

Linker
06. svibanj 2024 11:46