ANP/DDP USA/PROFIMEDIA Anp/ddp Usa/profimedia
NESTVARNO

Čudo u Europi kreirali su legija HNL-ovaca i Izraelci, ali pravi junak je bivši hajdukovac od 75.000 eura

Mostar još uvijek slavi najveće ovotjedno iznenađenje u europskim nogometnim kupovima
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 23. rujan 2023. 08:55

Ovo je neshvatljivo. Zašto takvim momčadima uopće dopuštaju sudjelovanje u europskim natjecanjima" - kazao je Dick Advocaat, u svojstvu TV komentatora, tijekom poluvremena utakmice Zrinjski - Alkmaar. U tom trenutku, jedna od vodećih momčadi nizozemske Eredivisie (AZ, sa PSV-om i Twenteom ima maksimalni učinak nakon četiri odigrana kola), držala je u Mostaru "opipljivu" prednost (3-0)!

Međutim, već desetak minuta prije kraja utakmice na stadionu Pod Bijelim brijegom (kada je Zrinjski poveo 4-3), Advocaat je postao predmetom sprdnje na društvenim mrežama. Prvo su ga "dohvatili" Nizozemci (budući da su oni njegovu izjavu i izravno čuli) a do kraja dana 75-godišnja trenerska legenda doživjela je najveća omalovažavanja u karijeri.

A već su ga smijenili...

Danas će mnogi zaključiti: što je to Advocaatu trebalo? Zrinjski je tijekom prvog poluvremena pokazao malo, gotovo ništa. Domaća je momčad uputila svega dva šuta prema protivničkim vratima (jedan u okvir), imala svega 103 dodavanja (73 točna), uz posjed lopte 33%. Tko je, promatrajući nemoć mostarske momčadi i predočene brojke, mogao uopće pomisliti na nekakav preokret?

image

Zvonimir Kožulj slavi sa suigračima

ANP/DDP USA/PROFIMEDIA Anp/ddp Usa/profimedia

Trener Zrinjskog Krunoslav Rendulić šefom svlačionice "plemića" postao je krajem studenoga 2022. (naslijedivši Sergeja Jakirovića). Sačuvali su naslov prvaka Bosne i Hercegovine (s 20 bodova prednosti ispred banjalučkog Borca). Međutim, nakon poraza od Posušja (0-1) započela je kampanja o smjeni. Tri dana poslije šoka, doživljenog na vlastitom travnjaku, nadovezao se i poraz na Koševu od Sarajeva (0-1), koji je mostarski klub srozao na desetu poziciju Premijer lige BiH. Bila je to nimalo afirmativna uvertira Zrinjskog u povijesni, prvi međunarodni nastup jednog bosansko-hercegovačkog kluba u Uefinim skupinama.

S obzirom na okolnosti i ozračje, koje je prethodilo utakmici 1. kola Konferencijske lige, sasvim je moguće da se o mandatu Rendulića na klupi Zrinjskog razgovaralo i tijekom stanke između dva poluvremena s Alkmaarom. Vjerojatno je Rendulić već bio smijenjen zbog opskurnih 45 minuta i nagovještaja katastrofe u nastavku utakmice... Izvjesno je da će pobjeda nad Alkmaarom odgoditi rasprave koje započinju pitanjem: treba li Rendulić i nadalje voditi momčad Zrinjskog... Barem do nedjelje, kada u Mostar stiže sarajevski Željezničar...

No, što je Rendulić napravio u poluvremenu utakmice? Preostalo mu je jedino da verbalno "podigne" evidentno posrnulu momčad. Napravio je i jednu promjenu: na poziciji središnjeg veznog igrača, Andriju Balića zamijenio je Zvonimir Kožulj koji je ugovor potpisao 1. srpnja, kao slobodni igrač. Posljednji klub u kojemu je igrao bio je poljski trećeligaš Sandecja. Transfermarkt 29-godišnjeg veznjaka Zrinjskog procjenjuje na 75.000 eura.

image
ANP/DDP USA/PROFIMEDIA Anp/ddp Usa/profimedia

Međutim, upravo je taj, za Nizozemce posvemašnji "no name" lik, kreirao najveću ovotjednu nogometnu senzaciju. Kožulj je u 48. minuti zabio prvi gol za Zrinjski, asistirao za drugi (Ćorluki) u 68. te postigao četvrti (u 81.) za nesvakidašnji preokret. Mnogi će hajdukovci sada iznenađeno primijetiti: "nikada za nas nije igrao na toj razini"! Naime, Kožulj je dvije sezone igrao za Splićane (2016.-2018.). Sveukupno ima 65 nastupa za Hajduk, zabio je četiri gola i upisao devet asistencija. Iako je na TM-u dosegao cijenu od milijun eura, poljudski ga je klub prodao poljskom Pogonu za 300.000 eura.

Prema Transfermarktu, Zvonimir Kožulj je uvjerljivo najjeftiniji igrač, koji je nastupio u srazu Zrinjskog i Alkmaara. Njegovi su kudikamo poznatiji suigrači (Mario Ćuže vrijedi milijun, Nemanja Bilbija 800 tisuća, Filip Bradarić 700 tisuća eura...) u četvrtak navečer imali tek sporedne uloge u ovoj priči, koju mediji pompozno nazivaju "čudo nad čudima".

Rendulić i njegov pomoćnik Saša Sabljak samo su početak velikog utjecaja HNL-a, bivših HNL-ovaca, ali i članova nekih hrvatskih niželigaša na današnji kadar Zrinjskog. Spomenuli smo već Kožulja, Balića (Hajdukov dragulj) i Ćužu (Dinamo), kao i srebrnog iz Rusije 2018. godine Filipa Bradarića (Rijeka, Hajduk...).

Sesvete, Dalmacija...

Vratar Marko Marić rođen je u Beču i branio je za U19 selekciju Hrvatske. Stoper Stipe Radić produkt je Hajdukove Akademije kao i ofenzivac Mario Tičinović. Protiv Nizozemaca startali su i veterani hrvatskih travnjaka Dario Ćanađija (Rijeka, Šibenik, Slaven...) i Antonio Ivančić (Trnje, Rudeš, Istra 1961).

image

Krunoslav Rendulić

ANTONIO BALIC Cropix

S klupe su ušli još Matija Malekinušić (Sesvete i Trnje) koji je pogodio vratnicu prije nego što je Kožulj zabio za pobjedu te napadač Tomislav Kiš (Dubrava, Sesvete, Hajduk, Gorica, Dugopolje...). U kadru su još Hrvoje Barišić (Split, Slaven...), Ivica Batarelo (Solin, Šibenik, Zmijavci...), Matej Senić (Varaždin, Slaven...), Marin Magdić (Osijek, Sesvete), Luka Marin (Osijek, Istra 1961...), Damir Zlomislić (Istra 1961, Rijeka...), Mato Stanić (Rijeka, Varaždin...), dinamov junior Luka Lukanić, Petar Mišić (Dinamo, Lokomotiva, Split, Cibalia...), Nikola Marić (Vodice, Primorac, Cibalia, Jadran Ploče...) te Anton Maglica (Osijek, Hajduk) koji je prekasno došao za Europu.

A većina njih je došla zahvaljujući financijskom procvatu kluba. Prije tri godine Izraelac Amir Gross Kabiri i njegova tvrtka M. T. Abraham (vlasnik tvornice Aluminij) postali su glavni sponzori kluba i Zrinjski je otad praktički nedodirljiv u BiH. utjecaj bivšeg vlasnika Hapoela iz Tel Aviva vidi se na brojnim stvarima u Mostaru, a jedna od njih je, kažu upućeni, i promjena imena gradskih ulica koje su nosile nazive po ustaškim dužnosnicima.

Linker
08. svibanj 2024 21:31