Radomir Đalović

 GORAN SEBELIC Cropix
GOSTOVANJE U SLOVENIJI

Đalović najavio utakmicu sezone: ‘Ova momčad se ne boji nikakvih gostovanja‘

Trener Rijeke pred uzvratni dvoboj play-offa Konferencijske lige s Olimpijom u Ljubljani
Piše: Siniša LončarObjavljeno: 27. kolovoz 2024. 18:16

Nogometaši Rijeke u proteklih su nekoliko sezona odigrali brojne europske utakmice, no već 37. europsko gostovanje momčadi u posljednjih jedanaest godina, otkako je predsjednik Damir Mišković preuzeo vodstvo i vlasništvo kluba, bit će specifično i povijesno po mnogočemu.

Za početak, radi se o najbližem europskom gostovanju do sada. Igrala je Rijeka, primjerice, i protiv Ferencvarosa u sezoni 2014./15 u Budimpešti, no Ljubljana, prijestolnica Slovenije, za brojne je stanovnike Kvarnera i navijače Rijeke i više nego triput bliža destinacija. Prava je šteta što je domaćin u ovom slučaju odlučio navijačima Rijeke dati onaj UEFA-inim pravilnikom propisan minimum od 5% mjesta, odnosno točno 802 karte, jer nema sumnje da bi brojka gostujućih navijača bila barem pet puta veća.

Osim toga, ulog je na ovom bliskom europskom gostovanju (pre)velik, pobjednik uzvratnog dvoboja između Olimpije i Rijeke plasirat će se u glavni, po novome, ligaški dio Konferencijske lige, koji će mu osigurati još minimalno šest europskih utakmica ove sezone, s dobrim šansama za još barem dodatne dvije.

Svega toga svjestan je i Rijekin trener Radomir Đalović, cijeli europski put Rijeke ove sezone, da ne kažemo i cjelokupna sezona, stanu u 90 minuta, odnosno maksimalno 120 ne bude li pobjednika tijekom regularnog dijela...

- Tako je, apsolvirali smo Osijek, vratili smo se kasno, no zahvaljujući klubu i predsjedniku imali smo kratak, ali uzbudljiv let. U ponedjeljak smo imali samo regeneraciju na programu, htjeli smo da se igrači što bolje oporave. Jučer smo imali trening navečer, a već smo nekoliko puta pogledali utakmicu s Olimpijom iz prošlog tjedna odigranu na Rujevici. Mislim da neće biti nekih iznenađenja, ne mogu nas iznenaditi s nekim stvarima, spremit ćemo se u preostalom vremenu do utakmice i u četvrtak dati sve od sebe, bit ćemo maksimalno koncentrirani i pokušati ostvariti veliki uspjeh i ući u Konferencijsku ligu - kazao je Đalović u uvodu.

Progovorio je i o raznim zdravstvenim problemima s kojima se njegova momčad bori posljednje vrijeme.

- To zavisi od dana do dana... Prije utakmice u Osijeku je Majstorović imao virozu, bilo je upitno hoće li igrati, no sam je inzistirao na tome, kazao da će igrati, pa koliko bude mogao. Svaka mu čast na tome, ovim putem mu se zahvaljujem. Prije toga smo imali Radeljića, koji je isto imao sličan slučaj, pa zatim i Rukavinu... Neka viroza jest prisutna, ali vidite i sami da moji momci daju sve od sebe i da ne brinu za takve stvari. Kad su ozljede u pitanju, svi su na broju osim Gode, a kojeg, nažalost, već duže vrijeme nemamo u momčadi - pojasnio je trener Rijeke.

Đalović je sa svojom momčadi gledao i posljednju ligašku utakmicu, najveći derbi slovenskog nogometa.

- Gledali smo, naravno, utakmicu i protiv Maribora, oni su promijenili četiri-pet igrača, pa smo tako vidjeli i neke nove igrače na djelu, a koji nisu participirali u dvoboju na Rujevici. Vidjeli smo neke stvari, ići ćemo u svaki detalj i maksimalno ćemo se spremiti. Ponavljam, nadam se da ćemo se uspjeti plasirati dalje - pojasnio je Đalović.

Njegova je momčad protiv Osijeka konačno pokazala i ofenzivni “arsenal” na jednom gostovanju u aktualnoj sezoni.

- Ova momčad se ne boji nikakvih gostovanja od kada sam ja tu, počevši od Lillea i utakmica gdje su bili i jači protivnici. Ovi momci su prije svega veliki profesionalci i ozbiljni igrači, tako da je njima, neću reći isto, ali kako će u Ljubljani biti i u puno naših navijača, onda se taj faktor gostovanja neće odraziti na njih. U Osijeku smo odigrali jednu pravu, natjecateljsku utakmicu po teškom vremenu i sparini - dodao je Đalović.

Svjestan je da će Olimpija na svom terenu igrati drugačije nego na Rujevici.

- Gledajući njihove utakmice protiv Celja i ove što su odigrali u Europi, sigurno je da igraju malo agresivnije i više napadački, no nikakav problem, bit ćemo spremni i za to. Malo su drugačiji, no bit ćemo i mi drugačiji - pojasnio je čelni čovjek riječke struke, kojem ova prilika i osobno jako puno znači. Đalović će, nakon što je ostvario puno uspjeha kao igrač u Rijeci, imati priliku upisati se u povijest kluba na još jedan način, zlatnim slovima.

Iskreno će priznati...

- Sigurno je da mi znači puno, i previše za mene, no prije svega za klub. Ponavljam, ja sam u ovoj priči nebitan, bitni su igrači koji imaju izuzetnu kvalitetu i želim, najviše zbog njih i kluba, da naprave taj iskorak i uđu u Konferencijsku ligu, da igraju ozbiljne utakmice s ozbiljnim protivnicima i da na velikoj, međunarodnoj sceni, još jednom pokažu svoju kvalitetu.

Eventualni produžeci i jedanaesterci?

- Vodimo računa o svemu, naravno i o tome, znamo hijerarhiju no sve zavisi o tome koji će igrači završiti utakmicu, ako do jedanaesteraca dođe. No, razmišljamo i o tome, imamo plan i za to - dodao je Đalović za kraj.

Pokušali su novinari na pressici saznat i nešto više detalja o odlasku Franje Ivanovića, odnosno transferu u belgijsku momčad koji bi trebao uslijediti već ovog petka. Sam riječki napadač navodno je inzistirao da dio tog dogovora bude i uzvratna utakmica Rijeke u Ljubljani, odnosno mogućnost da se mladi riječki napadač po posljednji put stavi na raspolaganje treneru Đaloviću, no službeni odgovor bio je vrlo kratak:

- Franjo Ivanović igrač je Rijeke i igrat će u četvrtak. O svemu ostalome ćemo kada za to dođe vrijeme - kratko je pojasnio riječki glasnogovornik.

Momčad je uoči odlaska u Švedsku bila u jednom drugačijem tonusu, u jednom drugačijem psihičkom stanju. Ovoga puta komunikacija je vrlo jasna, baš kao i cilj Rijeke, no najviše od svega veseli upravo ta neverbalna komunikacija. Riječani su svjesni prilike koja im se pruža i svjesno u Ljubljanu idu po - pobjedu. Budu li svoj stav i riječi dobrim dijelom pretočili na teren Stožica, dvojbi oko ishoda ne bi trebalo biti.

UPUTE ZA NAVIJAČE

Svi oni sretnici koji su stigli do svoje gostujuće ulaznice za Ljubljanu trebaju znati da će gostujuća tribina, prema kazivanju Rijekinog glasnogovornika Marka Babića, biti otvorena već od 16.30 sati, dok će parking, za sve one koji će u vlastitom aranžmanu put slovenske prijestolnice, biti otvoren već od 16 sati i bit će u funkciji i iduća tri sata nakon utakmice. Parkiralište Žale V. nalazi se tik do istoimenog centralnog gradskog groblja u Ljubljani, koje je pješice udaljeno nekih 15-ak minuta od samog stadiona. Za navijače koji će dolaziti neorganizirano predložena su mjesta okupljanja na odmaralištima uz autocestu izvan Ljubljane, otkud će u pratnji policije biti prepraćeni do ranije navedenog parkirališta i stadiona, i to:

• za one koji putuju cestovnim pravcem A1 (iz smjera Kopra ili GP Rupa), predloženo mjesto okupljanja je odmaralište Lom (Počivalište Lom), koje se nalazi na 15-20 km jugo-zapadno prije Ljubljane;

• za one koji putuju cestovnim pravcem A2 (iz smjera Metlike, Črnomelj, Vinica), predloženo mjesto okupljanja je odmaralište Podsmreka (Počivalište Podsmreka), koje se nalazi na 15-20 km istočno od Ljubljane.

Radi pravovremenog dolaska na stadion preporučuje se dolazak do navedenih lokacija najkasnije do 15:45 sati, otkud će biti uz policijsku pratnju prepraćeni na ranije spomenuto parkiralište. Za putovanje od navedenih mjesta okupljanja do parkirališta Žale trajat će oko 45 minuta, ovisno o prometnoj situaciji.

Iz riječkog prvoligaša još naglašavaju kako je zabranjen unos svih predmeta koji se mogu upotrijebiti kao sredstva pogodna za napad (noževi, bodeži, palice i sl.), alkohola i droge, pirotehnike, lasera, velikih torbi i ruksaka, kišobrana, boca, limenki i sličnog.

Linker
05. rujan 2024 10:58