SOPA IMAGES/DDP USA/PROFIMEDIA
MODRI NA TEŠKOM ISPITU

Dinamo bi mogla dočekati paklena atmosfera: ‘To treba doživjeti. Stadion će sigurno biti pun‘

Bivši Vatreni nekoć su igrali za španjolski klub, s kojim će se ‘na proljeće‘ sučeliti hrvatski prvak
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 20. prosinac 2023. 13:41

Robert Jarni (55), proslavljeni Vatreni, iz Juventusa je 1995. godine prešao u Betis, a tri godine kasnije nakon sjajnih igara u klubu iz Seville završio je u Realu iz Madrida. Jarni je i dan-danas od onih igrača kojeg se sjećaju generacije navijača Dinamovog suparnika u play-offu Konferencijske lige. U svoje vrijeme bio je zvijezda Betisa.

- Dinamo je izvukao jakog protivnika, ali Dinamo ne treba pognuti glavu i plašiti se Betisa, koji je odličan ove sezone. Na terenu je sve moguće, nikad ne znaš što te čeka. Iako, budimo iskreni, Betis je puno bolja momčad od Dinama. Ima mnogo kvalitetnijih igrača - kaže nam u uvodu Jarni.

Podvlači da momčad Manuela Pellegrinija ove sezone igra jako dobro.

- Pellegrini je već dugo godina trener Betisa. Do u detalja poznaje svakoga igrača, skupio je momčad po svome ukusu, polako je stvarao tu ekipu. Betis posljednjih godina nigdje nije žurio, mudro je selekcionirao momčad po pozicijama. Sve se radilo postupno i danas su ovi rezultati dokaz da se Betisova priča razvijala na najbolji mogući način. Da, bili su treći u skupini C Europske lige iza škotskih Rangersa i praške Sparte, ali dogodi se nekad takav rezultat, vidite kako su dobri u Primeri. Mogu samo kazati da je Betis favorit protiv Modrih, ali ne znači da će favorit pobijediti. Ponekad se utakmice okrenu u minuti.

image

Robert Jarni

VLADO KOS Cropix

Jarni je još dan-danas u kontaktu s nekim ljudima iz Betisa.

- Da, imam neke ljude s kojima popričam, s kojima se čujem, ali ništa nešto preveliko. U moje vrijeme, prije mog odlaska u Real, završili smo na šestom mjestu, a izgubili smo u finalu Kupa od Barcelone. Luis Figo nam je zabio odlučni gol u produžecima, nakon stote minute. Imali smo tada jako dobru momčad, ništa spektakularno po imenima, ali svi su bili jako dobri igrači. Najbitnije od svega jest da smo bili klapa, tako da se sve to skupa odrazilo na terenu. Tadašnji Betis u kojem sam igrao i ovaj današnji su slični. Betis je ovoga trenutka prvi klub u gradu, Sevilla prolazi kroz ne baš tako dobro razdoblje.

Jarni će za kraj kazati...

- Betis ima najviše navijača u Španjolskoj, ljudi baš najviše simpatiziraju taj klub. Betis je narodni klub, radnički klub, za njega navija - narod.

Bivši hrvatski reprezentativac Marko Babić (42) od početka ljeta 2007. godine do početka 2009. godine također je nosio dres Betisa. Iako je Betis ovoga trenutka na sedmom mjestu Primere, iako djeluje jako dobro, Babić drži da Modri mogu preskočiti tu prepreku.

- Dinamo ima šanse u dvije utakmice izbaciti Betis! Ali da, svakako se radi o ozbiljnom protivniku, definitivno. Žao mi je što to nije Betis iz mojih dana, onda bih rekao da Modri imaju jako dobre šanse. Međutim, ovaj današnji Betis je mnogo, mnogo kvalitetniji. No, ponavljam, Dinamo ima pravo na nadu da će biti bolji - kaže nam u uvodu Babić.

image
DAX IMAGES/NURPHOTO/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA

I on priča da je Betis veliki španjolski klub...

- Imaju jako puno navijača, koji jednostavno obožavaju svoj klub. Atmosfera na stadionu je uvijek fantastična, to stvarno treba doživjeti. Svatko tko bude dionik utakmice između Dinama i Betisa u Sevilli moći će kazati da je uživao. Stadion će sigurno biti pun jer Betis je poznat po potpori svojih navijača. Nemojte misliti da Dinamo neće biti magnet. Hoće, kao što je navijačima Betisa zanimljiva Konferencijska liga, bez obzira na to što je to natjecanje ispod Lige prvaka i Europske lige. Betis sigurno ima želju otići do kraja.

Za razliku od Seville našeg Ivana Rakitića, Betis je radnički klub.

- Idemo kazati da je Betis pravi narodni klub. I moram posebno podvući da ima jako puno navijača i simpatizera ne samo u Sevilli, nego i u cijeloj Španjolskoj. Radi se o kultnom klubu velike povijest, u kojem je, recimo, naš Robert Jarni bio ikona, a isto tako i Nenad Bjelica, koji je također odijevao dres tog kluba.

Malo smo se vratili u njegovo vrijeme igranja u Betisu, kad tom klubu i nije išlo najbolje, što nam je i sam kazao u uvodu.

image

Marko Babić

RONALD GORSIC/CROPIX

- Eto, mogao bih to usporediti s vremenom sadašnjim. Sevilla je trenutačno na 17 mjestu Primere, Betis na sedmom... Kako danas izgleda Sevilla, tako je tada izgledao Betis. Nije nam išlo, ali sad se sve okrenulo, Betis je u ovome trenutku bolji od Seville. Tada nikako nismo uspijevali posložiti momčad. Sve smo imali, ali nismo imali momčad. Sevilla je tada bila nedodirljiva.
Babić će zaključiti...

- Kad se radi o Dinamu, rekao bih isto kao što je slogan maksimirskog kluba: “Nema predaje”. Bili su Modri u turbulentnom razdoblju, ali polako će stvari doći na svoje mjesto. Dinamo nikada nikome nije priznao da je kvalitetniji i bolji, zašto bi to sad priznali Betisu!? Optimist sam!

Linker
09. svibanj 2024 03:37