GORAN MEHKEK Cropix
OKRŠAJ U AZIJI

Dinamo u drugom najhladnijem glavnom gradu svijeta čeka zamka: ‘Igrao sam tamo, stanje je loše‘

Astana će se ovom utakmicom do ljeta oprostiti od svog stadiona, koji ide u renovaciju
Piše: Andro PolićObjavljeno: 29. studeni 2023. 23:42

U lovu na produžetak europske avanture, Dinamo će pobjedničku stanicu potražiti u srednjoj Aziji. Od 16.30 prema hrvatskom, a od 21.30 sati prema lokalnom vremenu. Modre trupe sletjele su u Astanu, drugi najhladniji glavni grad na svijetu (iza mongolskog Ulan Batora), koji se ovih dana "grije" na atipično visokim temperaturama, s nekoliko Celzijevih stupnjeva u plusu. Međutim, cilj zagrebačke ekspedicije kristalno je jasan: spremiti tri boda u džep, trijumfalno zatvoriti lokalnu arenu na duže vrijeme i domaćina ostaviti u bodovnom minusu.

- Iznenađujuće je toplo, vrijeme je odlično. Inače, u ovo doba godine znalo je biti i -20, -25 Celzijevih stupnjeva - uvodi nas u priču Ivan Graf, 36-godišnjak s kazahstanskom nogometnom adresom, u kojemu je već gotovo devet godina, a tekuću kalendarsku godinu odradio je u Kizilžaru.

Suparnik bez utakmica

Iako hrvatsku i kazahstansku prijestolnicu dijeli 5000 kilometara, ogledi Dinama i Astane prema učestalosti počinju poprimati konture lokalnih derbija, s obzirom na to da će im ovo biti četvrti međusobni duel u sezoni, ujedno šesti u posljednjih pet godina.

Doduše, s prilično jednosmjernim scenarijem. Pet utakmica, pet Dinamovih pobjeda. Kazahstanska momčad može se dičiti tek jednim pogotkom iza leđa vratara Modrih, dok su im maksimirske snage u isto vrijeme u mrežu isporučile 14 "komada". Statistika je to koja će biti odskočna daska za pumpanje samopouzdanja u Jakirovićevoj momčadi, koja je u posljednja tri europska izazova ostala sterilna, čime je, praktički, jedinu golgetersku večer proživjela upravo protiv Astane.

image
GORAN MEHKEK Cropix

Ne uspije li pronaći put do mreže i u večerašnjoj utakmici, Dinamo bi pojačao obrise slabog golgeterskog raspoloženja na europskoj sceni, a niz od četiri utakmice bez pogotka u Europi Zagrepčani pamte posljednji put iz jeseni 2016., kada su u skupini Lige prvaka ostali na nuli u svih šest utakmica protiv Juventusa, Lyona i Seville. No, s oba prethodna gostovanja u Astani vraćali su se s trijumfom, uz glatkih 2-0.

Dok Kazahstancima prethodnih tjedana nedostaje natjecateljski podražaj, s obzirom na to da su posljednju utakmicu odigrali 9. studenoga protiv Ballkanija, a prvenstvo su okončali prije mjesec dana, Dinamu bi potencijalna prepreka mogla biti podloga, koju su, ipak, mogli upoznati u posljednjem ogledu prije četiri mjeseca.

- Astana u posljednje vrijeme samo trenira, ne igraju utakmice, ali imaju dosta reprezentativaca koji su sada igrali kvalifikacije. Utakmica protiv Dinama bit će im posljednja na tom stadionu, otprilike do idućeg ljeta. Radit će rekonstrukciju i stadiona, i terena, stavljat će novu umjetnu travu. Igrao sam na toj podlozi, u lošem je stanju, prilično istrošena. Nije tvrda, nego je nekako polegnuta, počešljana, a na nekim dijelovima kao da nije ni spojena do kraja. Prijete li ozljede? Ne bih rekao, tamo igra i reprezentacija, nema ozljeda, problem je prilagodba. Kada je poliju, onda je lopta jako brza - kaže Graf, rekavši kako će Astana za vrijeme obnove stadiona igrati u drugom gradu.

Puno stoperskih parova

Uz neraspoložen napad u europskim utakmicama, koji će sada ponovno biti jači za Brunu Petkovića, Dinamo traži recepturu i za obrambeni bedem. S obzirom na to da Kevin Théophile-Catherine nema pravo nastupa, a Dino Perić je bio upitan zbog viroze, iako bi, prema zadnjim informacijama, trebao zaigrati, otvorena je bila mogućnost da Jakirović na teren pošalje i deseti različiti stoperski par otkako je otvorio mandat u Dinamu, uključujući sva natjecanja. Za razliku od utakmice s Osijekom, u obrani će trener moći računati i na Stefana Ristovskog, koji je posljednji susret propustio zbog žutih kartona.

image
GORAN MEHKEK Cropix

U potrazi za pravom obrambenom formulom, treba istaknuti kako je Dinamo tek jednom ove sezone uspio spojiti više utakmica s čistom mrežom. Bilo je to krajem srpnja i početkom kolovoza, kada se niz u konačnici zaustavio na četiri utakmice s kvalitetnim obrambenim performansom, a dobra vijest je ta da su se među ta četiri ogleda smjestile i dvije utakmice protiv Astane, čime Dinamo ponovno može polagati nade u uspješnu večer zadnjeg reda.

- Dinamu dajem veće šanse, 70 naprema 30. Imaju veliku psihološku prednost, sigurno su na Astanu djelovali prethodni porazi u međusobnim utakmicama - zaključio je Graf.

Linker
12. listopad 2024 03:28