GORAN MEHKEK Cropix
FALI VELIKA SEDMORKA

Dinamo u nikad prije viđenom sastavu: Pogledajte kako bi Modri trebali izgledati protiv ‘kosovskog Hajduka‘

Nakon uvjerljivog trijumfa nad Astanom u Maksimiru, bilo bi zgodno nokautirati Ballkani. Ili barem ne izgubiti
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 05. listopad 2023. 06:32

Dinamo će svoju nogometnu kosovsku bitku voditi bez lidera, vođa momčadi, ljudi kojim svojim gardom i stavom podižu momčad kad kopni snaga i motiv, kad je "štit spušten". U Prištini protiv jurišnika iz Ballkanija neće biti dva kapetana, Brune Petkovića i Arijana Ademija, neće biti niti "makedonskog generala", Stefana Ristovskog. Petko i Rile su ozlijeđeni, Aki nije prijavljen za Konferencijsku ligu. Neće biti niti bolesnog Roberta Ljubičića, niti nedovoljno oporavljenog Darija Špikića. Modri su na svoj drugi dvoboj u skupini stigli poprilično hendikepirani, praktički bez pola momčadi u brojčanom smislu, a kad se radi o liderskim vještinama, onda je hendikep i mnogo veći.

Zanimljivo je usporediti Dinamo s početka europske sezone, kad su startale kvalifikacije za Ligu prvaka, tamo negdje malo više od dva mjeseca i danas, kad se igra protiv Ballkanija u Konferencijskoj ligi. Osim ove četvorke (Petković, Ristovski, Ljubičić, Špikić, Ademija ne računamo jer ga tada nije bilo), nedostaju i oni koji su u međuvremenu prodani, Dominik Livaković, Josip Šutalo i Luka Ivanušec. Dakle, u Prištini, na stadionu Fadil Vokrri, Modri će igrati bez čak sedam igrača koji su krenuli u europsku sezonu, koji su uostalom prije mjesec i pol dana igrali onu nesretnu utakmici s AEK-om u Ateni.

image
GORAN MEHKEK Cropix

U tom kratkom razdoblju Modri su zbog izlaznih transfera, bolesti i ozljeda ostali bez "sedmorice veličanstvenih" i to je sad neki sasvim drugi Dinamo. Međutim, eto prilike da u Prištini u prvi plan iskoče neki drugi igrači, oni koji su bili u drugom ili trećem planu, oni koji su bili nezadovoljni što ne igraju, oni što misle da trebaju igrati u prvoj momčadi. Neka se sad pokažu, neka plavi poklonici vide da im je mjesto u Dinamu, da su igrači za velika djela i europske utakmice. Na neki način, kosovski boj, metaforički bi mogli nazvati ‘utakmica Dinamovih pričuva‘.

Važan je to ogled za Jakirovića i njegovo društvo. Dobro, možete ustvrditi "a koja to europska utakmica nije važna?". I u pravu ste, nema nevažne, svaka je bitna zbog konačnog Dinamovog plasmana, nacionalnog koeficijenta, samopouzdanja momčadi, općeg dojma... Međutim i svaki sraz ima svoje specifičnosti. Ovaj ima posebnu "specifičnu težinu" jer stiže nakon modrog prvenstvenog poraza na Poljudu. Dinamo nije naučio gubiti u serijama, kad su se, to nas uči povijest, događala dva uzastopna poraza, odmah je u Maksimiru bilo turbulentnije nego spuštanje aviona u olujnim uvjetima. Kretala su propitkivanja, sumnje u trenera, momčad, u sve i svašta. Tako je to u Dinamu bilo vazda, tako će i biti, to se nikada neće promijeniti. Zato bi se Modri, bez obzira na očiti igrački hendikep nekako trebali izvući iz Prištine neporaženi. I bod bi bio sasvim O.K. makar znamo da Sergej Jakirović i njegovi dečki uopće ne razmišljaju o podjeli plijena, oni su došli trijumfirati.

image
PAUN PAUNOVIC Cropix

Jakirović ima svoj "europski plan". Želi što prije osigurati prvo mjesto u ovoj skupini, sakupiti bodove koji osiguravaju europsko proljeće, jer se od Dinama u ovoj skupini to i očekuje. Jednostavno jest logično da Modri igraju i drugi dio sezone u Konferencijskoj ligi, jer zaista bi se trebale preskočiti momčadi poput Astane, Ballkanija i Viktorije iz Plzena. Hrvatski prvak, iako igrački slabiji nego prethodnih godina, po svemu bi trebao biti jači od ovog društva. No vratimo se Jakirovićevom planu. Vrlo mu je bitno što prije riješiti priču ove skupine, kako bi se maksimalno mogao posvetiti nacionalnom prvenstvu.

Jer HNL je za Dinamo "bitka svih bitaka". Hajduk je poput krokodila raširio usta i želi progutati "modre bluze". A da bi se ta konferencijska priča pokušala riješiti što prije, nakon uvjerljivog trijumfa nad Astanom u Maksimiru, bilo bi zgodno nokautirati Ballkani. Ili barem ne izgubiti. Makar, od onog trenutka kad smo stigli ovdje na Kosovo, ovdašnji poklonici nogometa nas uvjeravaju da je Ballkani "kosovski Hajduk", da Dinamu neće biti ništa lakše nego što im je bilo u Splitu. Pa idemo vidjeti što može Dinamo bez svojih glavnih faca, ali s onima koji to uskoro žele postati.

Linker
28. travanj 2024 00:44