BORIS KOVACEV Cropix
SAVJET IZ MODROG TABORA

Dinamov čovjek koji dobro poznaje Villarreal upozorava Bijele: ‘Napraviš li jednu stvar, oni te masakriraju‘

Damir Krznar je posebno istaknuo jednog igrača i njegova opasna kretanja
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 25. kolovoz 2022. 10:43

Damir Krznar, trener Maribora, kao šef struke Dinama dva puta je vodio ZG-klub protiv Villarreala. Zbilo se to u četvrtfinalu Europske lige, u travnju 2021. godine. Modri su oba puta poraženi od Žute podmornice, u Zagrebu je bilo 0:1, a na gostovanju 1:2. Međutim, u obje utakmice plavo društvo se dobro držalo protiv iznimno moćnog suparnika, niti u jednoj utakmici Krznarova momčad nije bila inferiorna, a da je bilo malo sportske sreće, možda se ta priča sa Španjolcima mogla i drukčije završiti.

Jedni od najstabilnijih

U predvečerje Hajdukovog uzvratnog ogleda s Villarrealom pitali smo Krznara kako je on spremao Dinamo za tako kvalitetnog suparnika?

"Villarreal je možda jedna od top 5 momčadi u Europi kad se radi o stabilnosti sustava. Odmah vidiš ono što rade na terenu, ali Villarreal to radi - perfektno. Teško je njima parirati", kaže nam u uvodu Krznar.

Priča nam da su Modri u prvoj maksimirskoj utakmici dobro funkcionirali.

"Solidno smo kontrolirali njihove ulaske u međuprostore po kojima su poznati, što rade fantastično. Njima u taj međuprostor ulazi desno krilo, Chukwueze, ulazi i lijevo krilo. Ali, po meni, njihov je glavni igrač Dani Parejo. On raspoređuje igrače, Parejo je trener unutar momčadi. Stalno mijenjaju, romb, kvadrat, romb, kvadrat... Teško je to sve pokrivati. Mi smo dobro pokrivali, ali smo se jako trošili. Bili smo ravnopravni, bila je to neka zatvorena utakmica. Nisu oni nama ništa napravili, nismo niti mi njima. A onda smo primili onaj pogodak iz jedanaesterca, pa smo izgubili."

Treba ti vrijeme

Veli da su posebno zanimljiva kretanja Gerarda Morena...

"Ta Morenova izvlačenja, u kojima Villarreal stvara nekakav četverokut u međuprostorima, jako je teško braniti. U uzvratnoj utakmici mi smo im se malo podredili. Tu sam kazao Ademiju da mora malo više trčati kako bi pokrivao širinu. Onda u drugoj varijanti, kad se malo umorimo, napravili smo drukčije, posložili smo se u 4-3-2-1. Razmišljao sam, kad uđemo u “crveno” spustit ćemo još jednog veznog, tako da je moglo to biti i 4-5-1. Sve je to solidno funkcioniralo. Kad sam procijenio da se Ademi “zakiselio”, stali smo u “liniju 5”, a onda nam se stoper uvukao iza leđa i primili smo gol. Onda je Moreno zabio i drugi."

Priča nam Krznar da je uistinu zahtjevno igrati protiv momčadi kakav je Villarreal.

"Ne možeš drukčije s njima, moraš onako kako smo mi igrali u te dvije utakmice. Ako s njima uđeš u otvorenu igru, oni te jednostavno - masakriraju!"

Ipak smo ga pitali bi li sad, nakon što se sve sleglo i prošlo je dosta vremena, možda ipak povukao neke druge poteze u te dvije utakmice sa Žutom podmornicom?

"U onom trenutku je naša taktička predstava bila jedino moguća. Možda smo mogli nešto mijenjati u sustavu, ali za bitne promjene trebaš prostora, treba ti najmanje deset dana da bi to uvježbao. U ovom europskom jakom ritmu to se ne može. Konačno, da smo mijenjali sustav, izgubili bismo sve svoje prednosti. Ne možeš se baš skroz prilagoditi protivniku, moraš sačuvati nešto svoje. Unutar našeg tadašnjeg sustava mogli smo raditi minimalne korekcije."

Jako komplicirano

Krznar secira Villarreal u detalje...

"Ispred dva stopera Villarreal igra s dva vezna igrača. Iza špice su dva polušpica. Krila im se ubacuju u međuprostor. Na njihova dva zadnja vezna moraš igrati s dva ofenzivna vezna. A ispred njih su dva prednja vezna. Jednog čuva zadnji vezni, a drugi onda ostaje - slobodan. Beku je daleko da ga pokrije. A ako ga ide pokrivati stoper, onda mora izlaziti iz linije, tako da je zaista komplicirano igrati protiv Villarreala."

Ima još...

"Ako spustiš svoja dva zadnja vezna na njihove dvije polušpice, onda je opet od ta dva njihova zadnja vezna jedan sam, tako da zapravo u veznoj liniji moraš napraviti nekakvu četvorku. Najbližega igrača Villarreala zatvaraš, a onoga najdaljeg uzima krilo. Znam da je ovo što vam pričam možda malo komplicirano za čitatelje, teško je to sve riječima objasniti, treba to malo crtati, pa pokazivati..."

Krznar na temu Villarreal zaključuje sljedeće...

"Protiv njih se jako, jako trošiš. Naravno, može im se parirati, ali je teško kod takve potrošnje. Tu gubiš u smislu vlastite izgradnje napada, tu si hendikepiran, ne stvaraš puno prilika za gol. Takve su bile naše utakmice s Villarrealom", rekao je Krznar.

Linker
25. travanj 2024 17:48