Dominik Kotarski i Razvan Lucescu

 GORAN MEHKEK Cropix
ANALIZA SN

Dinamov recept za Betis pogodan je i za Grke: Ovo su tri detalja koja bi mogla presuditi

PAOK ima nešto što je nedostajalo španjolskoj momčadi, a to je izrazito natjecateljski pristup
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 07. ožujak 2024. 19:18

U slijedu toplo-hladno forme Dinamo danas dočekuje vodeću momčad grčke lige. Po tržišnim procjenama sastaju se dvije momčadi istog “ranga” (71 milijun eura), a po procjenama forme dvije postave različite dinamike. To što je Dinamo u promjenjivim izdanjima HNL-a ne djeluje presudno za europsko izdanje. Što je i okvir PAOK-a, koji u grčkom prvenstvu drži vodeću poziciju, ali Europa je nešto drugo.

U praktičnom smislu je to pokazao upravo Dinamo, koji je u najtežem izazovu, protiv Betisa, izvukao najbolje od sebe i prošao favoriziranog suparnika. Nakon tog izdanja, koji je po svemu bio natjecateljski dobro pripremljen od trenera i proveden od igrača, suvišno je raspravljati može li Dinamo proći i PAOK. Jer, grčki sastav je sigurno kvalitativno inferiorniji od Betisa. No, PAOK ima nešto što je nedostajalo španjolskoj momčadi, a to je izrazito natjecateljski pristup. Kao i kod Dinama, tako i kod PAOK-a, to znači da igraju na rezultat, bez opterećenja kakvoćom tehničke izvedbe i estetikom taktike.

image

Petar Sučić i Sergej Jakirović

GORAN MEHKEK Cropix

PAOK je, kako smo to vidjeli ljetos protiv Hajduka, prilično ranjiv. Objektivno je Hajduk u dvije utakmice odigrao tri uvjerljivija poluvremena, ali prošao je PAOK upravo zato jer su za razliku od Splićana bili učinkoviti pred golom. Grci su “preživjeli” Poljud uz pomoć stativa, a u uzvratu su vrebali pogreške otvorenijeg Hajduka te ih kažnjavali iz tranzicije. Dinamo u tom smislu mora biti i puno oprezniji, ali i učinkovitiji ispred gola Kotarskog.

Trener Razvan Lucescu je već tri godine na klupi PAOK-a i to u drugom mandatu. U prvom 2017. - 2019. osvojio je dvije titule i Kup. Vratio se 2021., nakon titula u Saudijskoj Arabiji, financijski bogatiji, pa se opet posvetio PAOK-u. I sad su solunski igrači među favoritima za naslov.

Lucescu je pragmatičan trener, kao i njegov otac Mirceu. Rezultat je prioritet, a taktika zavisna od suparnika i tijekova nadmetanja. PAOK se može visoko podići i dominirati posjed (na Poljudu), ali može prepustiti inicijativu suparniku i onda napadati iz brze tranzicije (uzvrat Solun). Uvjerljiv je dojam kako Dinamov recept s Betisom može biti pogodan i za Grke. Zatvoriti im prilaze golu Nevistića, kako bi se otupila njihova efikasna završnica (66 gola u 26 kola, prosjek 2,5), a onda agresivno napasti i oduzimati lopte za brzu tranziciju. PAOK u domaćoj ligi prima 0,8 gola po utakmici. U grupi KL je u 5 pobjeda i remiju imao 16-10 (prosjek 2,67 datih, ali i 1,67 primljenih golova).

Gotovo je sigurno da će Lucescu u Zagrebu nastojati izvući visoko Dinamov blok kako bi igrao na kontranapade. Modri su ipak iskusni i u ovom sastavu, pa je logika da će s Jakirovićem pronaći taktičku ravnotežu, kojom će udaljiti PAOK od svog gola i agresivnijim pristupom sprječavati razvoj kontre u startu. PAOK nije toliko agresivan, dopušta igrati, ali treba voditi računa da je i to jedan Lucescuov način da suparnika namami visoko, i onda krene u kontru.

Jasno je da Rumunj europski procjenjuje svoj kadar kao najučinkovitiji s takvim pristupom. Na čvršći blok (postavljenu obranu) grčka momčad nije baš tako dojmljiva.

Bude li Dinamo natjecateljski fokusiran, agresivan i hrabar, može se nametnuti ovom suparniku. Ako izostane neki od tih faktora, kako ukazuju i HNL izdanja, onda se teško nameće i slabijim suparnicima. Motivacija da sezonu obilježi velikim europskim iskorakom može biti jako važan adut treneru Jakiroviću i igračima.

KAKO DO USPJEHA PROTIV PAOK-A

Europska koncentracija

Protive Betisa se vidjelo sasvim drugačije izdanje Modrih u odnosu na HNL. Temeljni razlog tome je maksimalna koncentracija, što je doprinosilo kompaktnosti i stalnoj plitkoj formaciji. Fokus je važan i na prekidima, gdje su Grci opasni.

Agresivni pristup

Solunska momčad dopušta prilično prostora suparniku, što upućuje da joj agresivnost nije najjača strana. Modri u tom smislu moraju biti "nabrijani" jer će tako najjednostavnije blokirati razvoj igre suparnika.

Napadačka učinkovitost

Primjer Hajduka ukazuje kako je neefikasnost prelomila prolaz s PAOK-om. Bez te učinkovitosti ne može se proći, zato nije potrebno težiti tehničkim dojmovima, nego je najbitnije pogoditi mrežu.

Linker
06. svibanj 2024 22:42