DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix
ZA NJEGA NEMA DVOJBE

Dinamova legenda uvjerena je u idealan rasplet: ‘Modri su u usponu, na Maksimiru će pasti i Ballkani i Hajduk‘

Ključne utakmice koje bi za Modre mogle biti prijelomna točka i potencijalno im donijeti pobjednički moment
Piše: Robert KrnjićObjavljeno: 13. prosinac 2023. 10:33

I dok se Zagreb polako ogrće debelim slojevima prosinačkog ruha, Dinamov navijački puk s nestrpljenjem iščekuje posljednja dva termina nogometnog adventa. Jakirovićeve trupe najprije će u četvrtak na Maksimiru jurišati po osvetu Ballkaniju, odnosno po nastavak natjecanja u Konferencijskoj ligi, a tri dana kasnije na istom ih travnjaku čeka derbi s Hajdukom.

Utakmice su to koje bi mogle predstavljati svojevrsni "game changer" u ovosezonskoj "modroj" priči; eventualni dvostruki trijumf, naime, radikalno bi promijenio percepciju uspješnosti Jakirovićeve momčadi u ovoj kalendarskoj godini, te razbucao guste kumulonimbuse nad Maksimirskom 128 i omogućio zrakama optimizma da, uoči proljetnog dijela kampanje, ponovno zasjaju nad domom hrvatskog prvaka. S obzirom na to da će Dinamo navedeni "plot twist" nastojati režirati upravo u okršajima s najboljom kosovskom momčadi i vječnim suparnikom, idealnog sugovornika na tu temu pronašli smo u legendarnom Kujtimu Shali.

Siguran u pobjedu

Dinamo utakmicu s Ballkanijem dočekuje u nizu od četiri pobjede i nešto boljem ozračju no što je to bilo uoči prvog susreta u Prištini. Jakirovićevi odabranici iz Astane su se nedavno vratili s punim plijenom, a u domaćem prvenstvu slavili su protiv Osijeka, Slavena Belupa i Rudeša. Unatoč tome, dio javnosti, pa i one stručne, smatra da to nije zalog za preveliki entuzijazam, ocjenjujući da su "plavi" i u nekima od tih utakmica, osobito protiv fenjeraša sa zapada grada, izgledali neuvjerljivo. Shala, koji nam se javio iz Mannheima, kategorički odbacuje teze takvog tipa.

- Po društvenim mrežama čitam negativne komentare i kritike na račun Dinamove igre, no igra se zaboravlja, a rezultati se skupljaju i pamte. Pobjeda je pobjeda! Prema mojem mišljenju, Dinamo je definitivno u usponu forme - rekao je Shala u uvodnom dijelu razgovora, pa se okrenuo predstojećoj utakmici s Ballkanijem. Iako je Jakirovićevim odabranicima protiv kosovskog sastava dovoljan i bod kako bi osigurali vizu za proljeće u Europi, čuveni napadač Dinama i ikona maksimirskih tribina, kao jedini mogući epilog vidi - pobjedu "modrih" - ističući pritom kako put prema takvog ishodu treba utabati furioznim otvaranjem utakmice, snažnim pritiskanjem momčadi Ilira Daje i demonstracijom sile u vlastitom dvorištu.

image
DAMIR KRAJAC/CROPIX Cropix

- Ne treba nikoga podcjenjivati, pa tako ni Ballkani, ali ja sam 100% siguran da će Dinamo u uzvratu pobijediti, nema govora o drugačijem ishodu. Vjerujem u naše igrače i trenera Jakirovića, koji će sigurno optimalno složiti momčad, pobijediti Balkani, i proći u sljedeću fazu Konferencijske lige. Dinamo ima bolju momčad, i na svojem će terenu slaviti pred punim Maksimirom - odlučan je Shala, pa dodaje:

- Dinamo mora krenuti jako od samog početka, stisnuti u prvih 15 minuta onako kako on to zna, i što prije postići pogodak, te tako staviti Ballkani u probleme. Ne treba strpljivo čekati, nego odmah napasti, zabiti gol i preuzeti kontrolu nad utakmicom. To je moje mišljenje, Jakirović je trener i on je taj koji odlučuje, ali rekao bih da razmišljamo na sličan način te kako će doista tražiti rani pogodak.

Petković ključan

Naš sugovornik drži kako će veliku razliku na terenu činiti nedodirljivi vođa Dinamove ofenzivne konjice - Bruno Petković - kojeg Jakirović nije imao na raspolaganju tijekom prve utakmice u Prištini.

- Petković mnogo znači za Dinamovu igru, to je igrač koji zna stati na loptu, zna odigrati odlučujuće dodavanje, a i zabiti gol. S njim u momčadi Dinamo je 50% bolji, a vjerujem da će protiv Ballkanija ponovno pokazati svoju kvalitetu i zabiti gol, ili ga namjestiti nekome od suigrača - kaže Shala, pa potom ističe još nekolicinu Dinamovih igrača za koje smatra da bi mogli odigrati važne uloge u ogledu s Ballkanijem:

- Kaneko izvanredno igra, on i Petković mogli bi biti dobitna kombinacija. Špikić je također dobar igrač, zabio je dva gola u posljednje četiri HNL utakmice, a jako mi se sviđa i Martin Baturina. Ukupno je Dinamo puno bolja momčad s daleko više individualne kvalitete, ima puno opasnih igrača, i ne vidim kako bi ih Ballkani mogao zaustaviti. Oni će se pokušati braniti i čekati svoju priliku iz kontranapada, ali Jakirović zna svoj posao, odabrat će najboljih 11, i siguran sam da će Dinamo bez problema proći dalje.

"Treća sreća"

Nakon razgovora o Ballkaniju i Konferencijskoj ligi, prebacili smo se na HNL. U nedjelju na Maksimir dolazi i jesenski prvak Hajduk, koji trenutačno ima sedam bodova (i dvije utakmice) više od drugoplasiranog Dinama. Iz prva dva ovosezonska "El Croatica" kao pobjednici su izašli Splićani, a Shala je uvjeren kako je stigao pravi trenutak da se taj trend promijeni.

- Vrijeme je da Dinamo upiše prvu ovosezonsku pobjedu protiv Hajduka, bit će to treća sreća! Hajduk nije bolja momčad od Dinama, koliko ja vidim i pratim, ali što je, tu je, Dinamo je imao problema i s ozljedama i izostancima, kao i previranjima unutar kluba, no situacija se sada stabilizirala, i sve polako dolazi na svoje - rekao je 59-godišnjak, pa rezolutno zaključio:

- Uvjeren sam da će Dinamo tući Hajduk. Nemamo se koga bojati, Hajduk ima dva - tri dobra individualca koji mogu nešto napraviti, a sve ostalo je prosjek. Dinamo je u usponu forme i siguran sam da će na kraju pobijediti i Ballkani i Hajduk!

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
08. svibanj 2024 23:19