RONALD GORSIC Cropix
ANKETA SN

‘Dinamu je najteže, Rijeka je opipljivi favorit, Hajduk ne smije biti euforičan, a Osijek ima podjednake šanse‘

Negdašnji uspješni igrači Igor Pamić i Saša Peršon o dolazećim europskim utakmicama hrvatskih klubova
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 09. kolovoz 2023. 14:15

Pred nama su nova iskušenja hrvatskih klubova u europskim klupskim natjecanjima, stoga smo porazgovarali s Igorom Pamićem (53) i Sašom Peršonom (58), bivšim uspješnim nogometašima i hrvatskim reprezentativcima, o izgledima naše "velike četvorke" u europskim okršajima. Pamić je najprije istaknuo:

- Veseli me da su naše tri momčadi - Dinamo, Rijeka i Osijek - uspješno apsolvirale prve zadaće i upisale svih šest pobjeda, što će svakako poboljšati hrvatski koeficijent. A u nastavku natjecanja Dinamo svakako ima najtežeg suparnika i podjednake su šanse Plavih i AEK-a za prolaz u doigravanje za Ligu prvaka. AEK je odlična momčad sastavljena od vrhunskih individualaca, klub je očito dobro posložen, ima bogati proračun i velike ambicije. Dinamova bi prednost mogla biti u spoznaji da prvenstvo u Grčkoj još nije počelo i posljednju je test-utakmicu AEK odigrao prije devet dana s Trabzonsporom. A Dinamo je u natjecateljskom ritmu, pa unatoč dva prvenstvena kiksa momčad Igora Bišćana načelno dobro izgleda. Istina, moralo je to biti bolje protiv Gorice, ali očito je da su misli već bile u Ateni. Uglavnom, vjerujem da su Zagrepčani spremni za teška iskušenja s AEK-om i nadam se da bi na kraju, nakon dvije utakmice, moglo presuditi iskustvo koje Dinamo ima u Europi. To je iskustvo svakako na strani našeg prvaka i u takvim bi utakmicama ta potankost mogla presuditi - smatra Pamić.

A izgledi naših klubova u 3. kolu Konferencijske lige? Krenimo s Rijekom...

- Siguran sam da će Rijeka preskočiti B36 Torshavn. Rijeka mora biti maksimalno oprezna i ozbiljna protiv momčadi s Farskih Otoka. I bude li tako, neće biti nimalo dvoumica oko prolaza jer je Rijeka kudikamo kvalitetnija. A i u odličnoj je formi, Jakirovićeva je momčad stvarno dobro izgledala u posljednjim dvobojima, nazabijala se golova i uvjeren sam u prolaz Rijeke.

Osijeku će se sučeliti turski Adanaspor?

- Te će utakmice biti idealna prilika da nam Osijek pokaže na kojoj je zapravo kvalitativnoj razini! Turci su mnogo uložili u momčad, završili su natjecanje na četvrtoj poziciji, odmah iza nedodirljivih Galatasaraya, Fenerbahčea i Bešiktaša. Pred Osječanima su, dakle, neusporedivo zahtjevnije utakmice nego što su bile ove protiv mađarskog ZTE-a i dao bih ipak laganu prednost Adanasporu.

Očekuje nas još jedan hrvatsko-grčki okršaj, Hajduk će odmjeriti snage s PAOK-om?

- Hajduk ima euforiju, ima dobar ulazak u sezonu, dok je PAOK, koliko sam uspio vidjeti, suočen s dosta problema unutar kluba, situacija u Solunu očito nije "bajna". A to bi moglo biti vrlo važno i stoga dajem Hajduku prednost. Vjerujem da će Splićani preskočiti Grke i plasirati se u doigravanje - rekao nam je Pamić.

I Peršon je najprije pohvalio Dinamo, Rijeku i Osijek za maksimalni učinak na kvalifikacijskom startu...

- Istina je da je to bilo i očekivano, ali trebalo je sve dobro odraditi. To su i napravili, svi su prošli dalje osvojivši maksimum bodova, a sad dolaze teži suparnici. Najteže je svakako Dinamu, grčki je prvak ozbiljna i jaka momčad, ali ipak bih, kad sve zbrojimo, dao laganu prednost Dinamu. Recimo, 55:45 za Plave! AEK svakako zaslužuje maksimalni respekt i Dinamo će doista morati biti na svojoj najvišoj razini za prolaz u doigravanje. Vidjelo se, uostalom, kad Zagrepčani igraju ispod svoje razine, onda imaju problema i u domaćem natjecanju, ne samo u Europi. Vjerujem da će Dinamo pokazati svoje najbolje lice i da će nas opet razveseliti, kao i ranijih sezona - govori Peršon.

Ovako procjenjuje izglede Osijeka protiv Adanaspora:

- Turska je momčad kvalitetnija od mađarskog ZTE-a i Osijek će, kao i Dinamo protiv AEK-a, trebati ponuditi svoje najbolje izdanje za prolaz. Nadam se da će Osječani biti i bolji nego što su bili s Mađarima, pa bih im stoga dao malu prednost, u onim omjerima u kojima sam dao i Dinamu prednost u odnosu na AEK.

Rijeka?

- Najprije moram reći da me je Rijeka ugodno iznenadila na posljednje dvije utakmice. Nakon lošijeg nastupa u jadranskom derbiju u Splitu, Riječani su se raspucali i postigli su čak 12 pogodaka protiv Dukagjinija i Istre, a to nešto govori. Treba dati po šest pogodaka na utakmici i nakon tih uvjerljivih pobjeda neprijeporno je Riječanima naraslo samopouzdanje. Rijeka je opipljivi favorit protiv momčadi s Farskih otoka i logično je očekivati siguran prolaz naše momčadi. Dakako, odigra li ozbiljno, bez podcjenjivanja suparnika.

A kakvi su izgledi Hajduka protiv PAOK-a?

- Po kvalitativnoj vrijednosti, PAOK je negdje u sredini između AEK-a i Adanaspora. Grci su renomirani klub, poznat u Europi i neće Splićanima biti lako. Znam da je Hajduk sad zahvatila euforija, ali da sam sad u splitskom klubu, stalno bih ponavljao kako su šanse za prolaz podjednake. Treba biti čvrsto s obje noge na zemlji, treba se ozbiljno pripremiti za dvije utakmice s Grcima. Mora se pobjeći od razmišljanja da je Hajduk favorit, ne smije se podleći euforiji nakon dobroga prvenstvenog starta. Jer, PAOK je definitivno ozbiljna momčad i šanse su, objektivno gledajući, 50:50, Hajduk mora biti maksimalno spreman za te dvoboje - rekao je Peršon.

Linker
04. svibanj 2024 09:09