MIGUEL MEDINA/AFP/PROFIMEDIA Miguel Medina/afp/profimedia
TAJ PROBLEM - NE POSTOJI

Dva proslavljena hrvatska vratara ne dvoje tko treba stati na gol Dinama: ‘On više nije odmah iza Livakovića‘

O aktualnoj situaciji s maksimirskim vratarima govore Tomislav Ivković i Marijan Mrmić
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 13. prosinac 2023. 19:45

Tko će čuvati vrata Dinama u posljednjem kolu C skupine Konferencijske lige protiv Ballkanija u četvrtak u 21 na Maksimiru? Radi se o utakmici o kojoj ovisi nastavak europske sezone jedinog hrvatskog predstavnika. Stoga je pitanje pomalo čudno, možda i neumjesno. Ali, s obzirom na Dinamovu zbilju ove sezone i latentne dvojbe oko prvog vratara, pitanje je posve legitimno.

Ivan Nevistić, u startu predodređen kao vratar, koji bi trebao zamijeniti Livakovića, branio je u 14 Dinamovih utakmica. Istodobno, "vječita maksimirska pričuva" 36-godišnji Danijel Zagorac u osam je utakmica imao status prvog vratara. "Zagi" je poslije maksimirskog poraza od Viktorije (0-1) promoviran u standardnog vratara, i držao je taj status sve do bizarne ozljede (distorzije zgloba nakon proklizavanja na zaleđenoj stepenici uoči utakmice u Koprivnici!?). U njegovom odsustvu, Nevistić je u dvije utakmice (Slaven Belupo, Rudeš) ostvario "clean sheet"...

Problem je igra, a ne vratari

- Evidentno je da su u klubu, na početku sezone, vidjeli Nevistića kao prvog vratara. Spletom okolnosti, trener Jakirović napravio je vratarsku promjenu. U trenutku odluke to sam doživio kao logičan i racionalan potez. Zagorca jako dobro poznajem, jer sam ga trenirao u Lokomotivi. Kada je dolazio prije sedam godina u Dinamo, on je kvalitetom, u hrvatskom nogometu, bio drugi vratar. Odmah iza Livakovića. Možda se kroz status vremena izgubilo njegovo ime, ali ne i kvaliteta. Nakon odlaska Livakovića, "Zagi" je priliku iskoristio na najbolji način. Kada sam posljednji puta razgovarao s njim, iskreno je nahvalio Nevistića, kazavši kako je iznimno napredovao i odlično radi - konstatirao je 63-godišnji Tomislav Ivković, ugledni hrvatski trener s preko 200 utakmica u HNL-u, ali i nekadašnji vratar maksimirskog kluba.

Za njega ne postoji dvojba - Zagorac ili Nevistić?

- Znam Zagorčeve kvalitete i ja bih njega postavio za prvog vratara. Osim vratarskih kvaliteta, on je i lider momčadi, veliki pozitivac. Međutim, s aspekta kluba, Nevistić ima 25 godina i sigurno je zanimljiviji kao potencijalni transfer. Ako se u Dinamu odluče za Nevistića, tada moraju stati iza njega i istrpjeti sve njegove eventualno "slabije dane".

Dilema - tko bi trebao braniti protiv Ballkanija - ne postoji niti za Marijana Mrmića, nekadašnjeg čuvara mreže "vatrenih" i člana stožera reprezentacije.

Čavlina treba ostati

- Odluka je na Dinamovom treneru vratara. Mislim da su obojica vratara "modrih" na visokoj razini forme i de facto je svejedno koji će od njih braniti protiv Ballkanija. Problem Dinama uopće ne vidim u vratarima, nego u igri maksimirske momčadi. "Modri" moraju odigrati puno bolje nego ovog vikenda protiv Rudeša, a posebice trebaju izgledati bolje nego u prvom susretu s kosovskim klubom. Ono što je Dinamo odigrao u Prištini nešto je najlošije što sam od hrvatskog prvaka vidio u posljednjih nekoliko sezona. Mislim da će u četvrtak sve ovisiti ponajprije o igri Dinama. Kao i u prvoj utakmici. Nije u Prištini Ballkani bio toliko dobar koliko je Dinamo bio loš - ustvrdio je Mrmić.

image

Nediljko Labrović

HOLLANDSE HOOGTE/SHUTTERSTOCK EDITORIAL/PROFIMEDIA Hollandse Hoogte/Shutterstock Editorial/Profimedia

A Tomo Ivković ističe jedan vrlo bitan detalj...

- Uloga vratara u momčadi je specifična. Zato trener treba uspostaviti hijerarhiju, ali i svoju odluku priopćiti svim vratarskim kandidatima. Osobno sam to uvijek činio u svlačionici pred cijelom momčadi.

- Svim igračima možeš mijenjati pozicije, ali ne i vrataru. Zato je vrlo bitno da svaki vratar uđe u sezonu oboružan samopouzdanjem, da osjeti podršku stožera i suigrača. Također, mora imati i kontinuitet nastupa, pa makar imao i poneku lošiju utakmicu. Ako ćeš nakon prvog kiksa promijeniti vratara, postoji izgledna opasnost da u budućnosti izgubiš obojicu - decidiran je Mrmić.

Koliko je na Dinamove vratare utjecala stalna medijska presija i napisi o dovođenju nasljednika Livakoviću? Najčešće su spominjani Labrović, Grbić, Čavlina...

- Mislim da su medijske spekulacije najveći trag ostavile na Labroviću. Prije nego što su počele priče o njegovom prelasku u Dinamo, bio je odmah iza Livakovića. Danas to više nije, jer svjedočimo njegovom evidentnom padu forme. S druge strane, Dinamovi vratari nisu imali što izgubiti. A kad je o Čavlini riječ, mislim kako je najbolje za njega da ostane tu gdje jest. Radi se o mladom vrataru (21 godina - nap.a.), koji u Lokomotivi ima pravo na pogrešku. U Dinamu taj privilegij ne bi imao. Isto vrijedi i za Živkovića - smatra Ivković.

- Medijske napise Dinamo nije demantirao, i time je svoje vratare izložio sumnjama da im se - ne vjeruje. To je pomalo neozbiljno spram Dinamovih vratara, ali i neodgovorno prema klubovima (Rijeka, Lokomotiva), čiji se čuvari mreže spominju - zaključuje Mrmić.

Linker
29. travanj 2024 02:03