RONALD GORSIC Cropix
KLJUČNI DVOBOJ

Evo kako će izgledati Dinamo za europsko proljeće, jedan Jakirovićev igrač oprostio se već u nesretnoj blamaži

Iskustvo igranja Dinamove momčadi u međunarodnim natjecanjima enormno je veće
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 14. prosinac 2023. 09:19

Sramota! Blamaža! Katastrofa... riječi su kojima je popraćen nastup nogometaša Dinama u Prištini, 5. listopada. Prvak Kosova u drugom je kolu Konferencijske lige pobijedio Zagrepčane (2-0) i produbio krizu, kojoj je maksimirski klub izložen ove sezone. Posramljeni je trener "modrih" Sergej Jakirović neposredno nakon utakmice ponudio ostavku. A bio mu je to jubilarni deseti ogled u kojemu je vodio Dinamovu momčad...

Izvršni odbor otklonio je mogućnost otpusta netom angažiranog trenera i danas, dva mjeseca kasnije, Jakirović ponovno sastavlja momčad i taktiku za novi sraz s Ballkanijem. Mediji više ne rabe teške riječi za recenzije Dinamovih utakmica. Iako igra "modre" momčadi, ako je suditi prema posljednjem nastupu (protiv Rudeša), nije odveć evoluirala. Kao da su i kroničari maksimirskih zbivanja navikli na opskurnost kvalitete u Dinamovim predstavama ove sezone.

image
RONALD GORSIC Cropix

No, siva svakodnevica maksimirske zbilje mogla bi se oslikati živim bojama ako "modri" u posljednjih 180 minuta ove godine - ne izgube!? Naime, za plasman u drugi krug Konferencijske lige hrvatskom je prvaku u ogledu s kosovskim Ballkanijem dostatan i bod, a konačni sud o Dinamovim (ne)mogućnostima u aktualnoj sezoni trebala bi demistificirati nedjeljna utakmica s Hajdukom, u Maksimiru.

Trebaju li navijači Dinama strahovati u četvrtak navečer (21 sat) glede raspleta u utakmici s Ballkanijem? Pogled u retrovizor ovosezonskih igara i rezultata nudi sasvim decidirani odgovor: trebaju! No, Dinamove probleme ne nalazimo u momčadi kosovskog predstavnika, iz koje niti pasionirani pratitelji nogometnog sporta ne mogu nabrojiti trojicu relevantnih igrača, već u - vlastitoj svlačionici. Ove je sezone gotovo nemoguće predvidjeti kakvo će lice maksimirski Janus pokazati svojim navijačima...

Ipak, pet čimbenika sugerira da bi Dinamo morao izgledati značajno bolje u odnosu na zbivanja 5. listopada, u Prištini. Koji bi to čimbenici Dinamu trebali donijeti prevagu? Ponajprije, kvalitetniji igrački kadar, zatim povratak kapetana Petkovića, stabilizacija obrambene linije, veće međunarodno iskustvo, te naposljetku, igranje pred vlastitom publikom.

Manjkavosti u obrani

Nedvojbeno, Dinamo ima - kvalitetniji roster igrača. Komparirajući momčadi Dinama i Ballkanija, teško se iz ponude albanskih prezimena odlučiti (barem) za jedno, koje bi moglo egzistirati unutar hrvatskog sastava. Doduše, bolji poznavatelji kosovskog nogometa tvrde kako bi Almir Kryeziu sigurno imao mjesto u Dinamovoj momčadi. No, ljevokrilni napadač Ballkanija (strijelac prvog pola u Prištini), u Maksimiru neće nastupiti zbog bolesti.

KAKO BI MOGAO IZGLEDATI DINAMO:

image
SN

U kontekstu Dinamovih "pojačanja" u odnosu na prvu utakmicu, važno je istaknuti da se u hrvatski sastav vraća Bruno Petković. Ogled u Prištini bio je tek jedan u nizu, koji je vrlo ilustrativno predočio maksimirskim navijačima koliko je Petković nužan ovom i ovakvom Dinamu.

Analiza prve utakmice kao najveći problem Dinamove igre predstavila je manjkavosti u obrambenoj formaciji, poglavito na bekovskim pozicijama, koje su u Prištini povjerene Moharramiju, odnosno Mihajličenku. Usput, utakmica na Kosovu bila je i oproštajna za Ukrajinca u Dinamovom dresu. Može se očekivati da će Jakirović u Maksimiru "prištinske rupe" zatvoriti angažmanom Ristovskog i Ljubičića, te tako stabilizirati posljednju liniju svoje momčadi.

image
RONALD GORSIC Cropix

Među Jakirovićevim kandidatima za momčad nekolicina je igrača koji se tek pokušavaju (ozbiljnije) etablirati i na europskoj razini. Poput Bulata, Kaneka, Vidovića, Kulenovića... Međutim, ukupno iskustvo igranja Dinamove momčadi u međunarodnim natjecanjima enormno je veće od onog igrača Ballkanija. U utakmicama poput ove u četvrtak, takvi detalji mogu imati odlučujuću važnost.

S obzirom na ambijent iz nekog distopijskog romana, doživljaj igranja u Maksimiru za nogometaše vjerojatno ne predstavlja neku sreću. No, Dinamovoj momčadi ipak donosi izvjesnu prednost. Već su navikli na teren i ozračje, koje će stvoriti desetak tisuća njima privrženih navijača.

Linker
17. svibanj 2024 10:57