Gennaro Gattuso

 TOM DUBRAVEC Cropix
UOČI PRVOG TESTA

Gattuso otkrio hoće li zaigrati Rakitić, pa poručio: ‘Hajduk je veliki klub, ali jedna stvar nedostaje‘

Hajduk u četvrtak utakmicom drugog kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu kreće u novu sezonu
Piše: SNObjavljeno: 24. srpanj 2024. 12:50

Hajduk u četvrtak utakmicom drugog kola kvalifikacija za Konferencijsku ligu kreće u novu sezonu. Susret je na rasporedu u 21 sat, a na Poljud stiže HB Torshavn s Farskih otoka. Dan ranije novu sezonu i svoj službeni debi na klupi Hajduka najavio je Gennaro Gattuso. Uz trenera tu je i igrač Hajduka Zvonimir Šarlija.

Hoćemo li biti prvaci?, pitali su Šarliju već euforični dalmatinski novinari.

- Ako budemo imali najviše bodova na kraju, poslije sezone ćemo vidjeti imamo li momčad za prvaka - prenosi Šarlijine riječi Slobodna Dalmacija.

Koliko ste uspjeli pogledati videa protivnika, kažu da nisu toliko naivni?

- Ma da, mi smo šampioni u potcjenjivanju, danas smo imali sastanak sa analitičarima, maksimalno smo ozbiljni, to je stvarno jedna kvalitetna momčad

Kakav je vaš osobni osjećaj pred ovu sezonu?

- Nadam se da sada dolaze mirnija razdoblja za klub, jako sam zadovoljan s ekipom, jake su bile pripreme.

Sve zanima kako će Hajduk izgledati na terenu?

- Ni mi još nemamo jasnu sliku, prva je tek utakmica, znamo na čemu smo radili na pripremama. Obećajemo Hajduk na maksimumu, uvijek ćemo dati sve od sebe

image

Zvonimir Šarlija

DAMIR KRAJAC Cropix

Puno toga polazi od obrane, vi i Uremović, jeste li se uigrali?

- Vidjet ćemo tko će to biti, dobro smo nas dvojica gurali prošle godine

Protiv HB Torshavna ste favoriti, svi vas vide u idućem kolu, jesu li takve utakmice najteže?

- Veliki smo favoriti, ne treba od toga bježati, ali mi nećemo s takvim stavom ući u utakmicu, idemo dati sve od sebe, kao da igramo protiv top ekipe

Uzvrat će biti zanimljiv, druga klima i travnjak?

- Sigurno je bolje sve riješiti u prvoj utakmici, želimo i sačuvati čistu mrežu i pobijediit. To nama obrambenim igračima daje dodatno samopouzdanje.

Koliko će vam navijači značiti?

- Uvijek imamo dobru podršku, zaželjeli smo se, uživat ćemo i mi i navijači

Trener je donio novi način rada, koliko će visoki presing koji vježbate otvoriti prilike za kontranapade?

- Svaki trener donosi svoje nove ideje, uža obrana će uzimati vieš rizika, to će dovoditi do više rizika, nema sumnje, ali moramo se više uvježbati.

Nakon toga su uslijedila pitanja za Gattusa.

Igraju li Perišić i Melnjak od prve minute. Hoće li Rakitić izaći na teren da ga igrači pozdrave?

- Vidjet će te Rakitića na utakmici, ali ne u sastavu. Ne znamo još početni sastav, od idućeg tjedna će se priključiti momčadi u treninzima.

Ovakve utakmice su najgore, svi očekuju pobjedu, kako pripremiti momčad?

- Sve utakmice su teške, mi smo se dobro pripremili, ali naš protivnik igra dobar nogomet, imaju 16 utakmica u prvenstvu, trener im radi odličan posao. Vidjeli ste i na pripremama našim da nema lagane utakmice. Ja od svoje ekipe očekujem da nema straha. Poštujemo svakog protivnika. Teški su uvjeti, velika temperatura, ali nećemo se vaditi na to, idemo pobijediti.

Što je s pojačanjima, postoji li koji igrač iz Serie a koji bi pojačao Hajduk?

- Kakvo pitanje, igrači koje trenutno imamo, oni su za mene najbolji, promatramo tržište, nećemo govoriti o novim igračima. 300-400 dječaka trenira na jednom terenu umjetne trave, istom na kojem trenira i prva momčad. Odmah bi potpisao nijedno pojačanje, a da dobijemo tri četiri terena. Igrače privlači infrastruktura. Hajduk je veliki klub, osjeti se da nedostaje infrastruktura.

image

Gennaro Gattuso

TOM DUBRAVEC Cropix

Gdje vidite prostor za napredak?

- Prvo izražavam pohvale cijeloj ekipi. Visok intenzitet treninga je iza nas, dobro su to izdržali: Što može bolje? Mentalitet. Moderni nogomet ima pet promjena, stoga ne smiju biti glavni igrači, oni ne postoje. Onaj tko ne igra od prve minute ne smije ući namušen, treba ući ljut, spreman da se dokaže. Mi smo obitelj, trebamo ići u istom smijeru.

Koliko ste upoznati s protivnikom, trener je vaš zemljak?

- Radimo na pripremi ove utakmice, ali nije to toliko teško, 10-12 sati dnevno sam posvećen nogometu. Zahvaljujem klubu na novim tehnologijama koje mi pomažu, od jutra smo danas analizirali protivnika. Naš protivnik igra dosta agresivan napadački nogomet. Ali, neće sutra moći tako, ako se sutra povuku imamo plan i za to. Spremni smo za utakmicu.

Bitan je Hajduku i koeficijent?

- Ako mislite da će oni igrati samo na kontranapade, varate se. Ali imamo i mi svoje prednosti, jedna od njih je 20 stupnjeva više. Ono što čini razlike između momčadi je glad i želja, nogomet nije igra u kojoj ti možeš "upaliti svjetlo". Naglašavam opet mentalitet momčadi, zahvaljujem i klubu opet na uvjetima, imamo pet televizija, po svlačionicama i tušu, koje pokazuju snimke protivnika.

Kako planirate koristiti Pukštasa, na pripremama ste ga koristili u paru s Livajom?

- Stavili smo Pukštasa na poziciju lažne devetke, i protiv Fenerbahčea na desetku. Dobro se snalazi na obje pozicije. Napada dubinu, ja uvijek napadam dubinu s tri-četiri igrača. Volim ići naprijed i napadati dubinu. Pukštas se prilagodio momčadi, igra poziciju koju mu damo, to je najbitnije, biti spreman za momčad. Hajduk je veliki klub, nismo amateri, a samo amateri mogu podcijeniti protivnika.

Bili ste na Visu na promociji knjige, jeste li svjesni Hajdukove veličine u povijesti?

- Znao sam i prije odlaska na otok koliko je Hajduk važan klub. To je jedini razlog zašto sam uopće ovdje, za to zahvaljujem Nikoli Kaliniću. Vidim svugjde ovdje djecu u dresovima Hajduka, na svakom zidu obilježja kluba. Važna je momčad, važna je obitelj, kuća se gradi počevši od temelja, nema kuće bez temelja. Pozivam opet sve nadležne da se uhvate infrastrukture. Da djeca godište 2005-2006 mogu igrati. Vi u Hrvatskoj ovdje ste imali rat prije 30 godina. Prvu utakmicu ste igrali protiv SAD-a. Od tada imate tri medalje sa svjetskih prvenstava. U Italiji vas od milja zovemo "Brazilci Europe". Da imate infrastrukturu, bili bi prvaci. U Hrvatskoj imate nevjerojatan talent. Pozivam i vas novinare, tu nam možete pomoći, da ovo ne ostane samo na govorenju. Jednog igrača platimo milijun eura, znate li koliko terena izgradimo za te novce?

image

Gennaro Gattuso

TOM DUBRAVEC Cropix

Veliku ste igračku karijeru napravili, jeste li uzbuđeni izaći pred pun Poljud?

- Naravno da sam napet, ne spavam tri dana, ali ja sam takav. Ja i kad gubim na karte protiv sina, iznerviram se, možete misliti kako će mi biti sutra. Želim da nas publika sutra slijedi. Da mi igramo, pa da nas publika prati. Hajduk je već moj klub, svi idu u istom smijeru, i zato je i moja odgovornost velika. Napeto je, primisao je tu da je velika utakmica pred nama. Nikada neću obećavati trofeje, ali krvlju sada odmah mogu potpisati, dat ćemo sve od sebe, svaki igrač mora maksimalno poštivati obilježja kluba za koji igra.

Standings provided by SofaScore LiveScore
Linker
24. kolovoz 2024 13:06