Ramon Miérez slavi sa suigračima

 VLADO KOS Cropix
ČUDO OD IGRAČA

‘Gospodin karakter‘ je među najvećim profesionalcima HNL-a. Nije ga slomilo ni propuštenih 8 milijuna eura

Osijek je sve ponude stopirao i to tako da uopće nije želio sjesti za stol
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 26. srpanj 2024. 09:59

Karakter je u sportu posebno važan, mnogi će reći i presudan u karijeri vrhunskog sportaša. Oni bezgranično talentirani u pravilu neće napraviti karijeru ako nemaju karakter, kao što će i mnogi s jedva pristojnim talentom napraviti velike stvari samo zahvaljujući karakteru.

U hrvatskom nogometu već nekoliko godina imamo igrača kojem možemo zvati i "Gospodin karakter". Ime mu je Ramon Mierez (27), centarfor iz Argentine. Upoznali smo ga prije pet godina kao igrača Istre, a već tri godine gledamo ga u dresu Osijeka.

Imao je Mierez najprije u Gradskom vrtu, a onda i na Opus Areni dosta uspona i padova, sjajnih golova, ali i dugotrajnih golgeterskih kriza. I svejedno nikada nije odustao od svog stila nogometa, a i svim je igračima SuperSport HNL-a cijelo vrijeme mogao biti primjer kako se ponaša profesionalac.

Nenad Bjelica je nakon dolaska u Osijek u nekoliko navrata pričao o tome kako je Mierez drugačiji od svih igrača koje je trenirao.

image
VLADO KOS Cropix

"Svi igrači trebaju konkurenciju koja bi ih gurala naprijed i zbog koje bi bili prisiljeni na svakom treningu ići punom snagom. Jedini koji to ne treba je Ramon Mierez. Ne postoji trening, a kamoli utakmica na kojoj Ramon Mierez ne ide punom snagom. Karakter kakvog mnogi treneri uopće ne susretnu tijekom karijere."

Ne može u Dinamo, ne može u Hajduk, ali zato može trenirati kao što uvijek trenira

Bjelica je u tih nekoliko rečenica sve rekao o Mierezu. Nevjerojatan karakter! Gledaš ga u četvrtak protiv Levadije i vidiš kako zahvaljujući prije svega karakteru zabija golove kao na traci. Ne postoji situacija u kojoj će "povući ručnu" ili pomisliti odustati od ideje da zabije gol. Koliko je samo golova zabio zato što je suparnik bio siguran da ga je na neki način izbacio iz igre. Međutim, Mierez uvijek nađe način da se vrati.

Znamo da ga Bjelica nije pustio u Kinu, premda je za njega na stolu imao ponudu od sedam milijuna eura. Tražio je - osam. Argentinac je trebao zaraditi tih osam milijuna za četiri godine ugovora, što je bilo 20-ak puta više od onoga što je imao u Osijeku. Kažu nam da Miereza propali transfer nije slomio, da je i dalje na svakom treningu išao punom snagom, ali tada smo ga prvi put vidjeli u jako dugoj golgeterskoj krizi.

image
VLADO KOS Cropix

Znamo da ga je i Dinamo još prije dvije godine pokušavao dovesti, da je računao da ga već ima u Maksimiru. Ljetos je i Nikola Kalinić nakon što je postao sportski direktor Hajduka na prvo mjesto željenih pojačanja stavio Miereza. Zna i Kalinić što takav karakter može donijeti u svlačionici i na terenu. Međutim, Osijek je sve ponude stopirao i to tako da uopće nije želio sjesti za stol i vidjeti tko što nudi. Portugalski sportski direktor Jose Boto dovoljno je dugo u klubu da zna koliko bi Osijek izgubio s Mierezom. I da takve igrače jako teško možeš dovesti u SHNL.

Mierez opet nije pravio nikakav problem. Ne može u Dinamo, ne može u Hajduk, ali zato može trenirati kao što uvijek trenira. I nastaviti zabijati. Hat-trick u manje od pola sata igre. OK, s druge strane bili su Estonci, ali znamo da Argentinca ne zanima tko ga čeka na travnjaku. Ni je li u situaciji u kojoj može nešto napraviti ili nije. Mierez samo ide po gol, punom snagom i nevjerojatnom odlučnošću.

Karakter kakvog možeš samo poželjeti. I od kojeg bi svi trebali učiti...

Linker
26. kolovoz 2024 11:02