Marko Livaja i Magomed Ozdoev

 BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
IZ DRUGE PERSPEKTIVE

Grčka novinarka otkrila što čeka Hajduk, pa poručila: ‘Livaja je srce i duša, ali ima perfektnog pomagača‘

‘Grobari? Često navijači Partizana dolaze na Toumbu. Dobri odnosi između dva kluba su poznati‘
Piše: Frane VulasObjavljeno: 17. kolovoz 2023. 16:00

U iščekivanju susreta PAOK-a i Hajduka u Solunu o uzvratnoj utakmici 3. kola kvalifikacija Konferencijske lige, ali i svemu što se proteklih dana događalo Slobodna Dalmacija je razgovarala grčkom kolegicom Eleni Mpountou. Kolegica iz Soluna koja prati PAOK i radi za SDNA bila je i prošlog tjedna na prvom susretu na Poljudu koji je završio bez pobjednika i pogodaka.

Ovi susreti imali su mučnu uvertiru zbog ubojstva navijača AEK-a u Ateni dan prije ogleda AEK-a i Dinama. Zbog toga je i nogomet jednim dijelom pao u drugi plan, a atmosfera je ‘zatrovana‘, osiguranje pojačano.

Kakva će atmosfera biti večeras na Toumba stadionu? Što čeka igrače Hajduka?

- Čeka ih pun stadion. Već je do jučer 20 tisuća navijača kupilo svoje ulaznice. Bit će oko 25 tisuća navijača. Hajduka očekuje vruća atmosfera. Naravno, Toumba je pod posebnim povećalom UEFA-e i budu li navijači palili baklje ili druga pirotehnička sredstva, idući domaći susret PAOK će igrati pred praznim stadionom. No, svakako igrače Hajduka čeka vrlo neugodna atmosfera – rekla nam je Eleni pred utakmicu na koju je već od ranije, prije tragedije, zabranjen dolazak navijačima ‘bijelih‘.

Očekuje li se posebno neprijateljski nastrojena atmosfera i zbog prijateljstva navijača PAOK-a s navijačima Partizana? Ima li vijesti stižu li u Solun i ‘Grobari‘?

- Često navijači Partizana dolaze na Toumbu. Dobri odnosi između dva kluba su poznati i nema to nikakve veze s ovim susretom. Uz to, ljeto je, a PAOK ima jaku navijačku bazu u mnogim dijelovima Europe i uvijek ima navijače iz svih krajeva Europe uz momčad u ovo doba godine – kazala nam je grčka kolegica koja se za uspomenu prošlog tjedna i fotografirala na Poljudu.

Utakmica se igra u sjeni ubojstva navijača AEK-a u Ateni. U kojoj će mjeri po tebi ona utjecati na atmosferu na stadionu? Je li grčka javnost razočarana zbog dosadašnjeg nedostatka konkretnih rezultata u istrazi, odnosno u potrazi za obojicom/ubojicama?

- Utakmicu je zasjenila ta tragedija. To smo vidjeli već i u Splitu kada nas je policija pratila baš na svakom koraku. Ali nogomet nije osvetoljubiva igra, ni za PAOK ni za Hajduk. Neće se igrati zbog osvete. Atmosfera će biti vruća u Toumbi uglavnom zbog pritiska na PAOK da se kvalificira u play off. Osim što ubojice još nisu pronađene, najviše je razočaravajuće ono što nam slijedi, nove mjere za suzbijanje nasilja i huliganizma. Isto i isto slušamo i gledamo stalno, a u konačnici ništa se ne mijenja. Nasilje nema (klupsku) boju.

Poslije 0:0 u prvom susretu u Splitu, kako procjenjuješ izglede PAOK-a i Hajduka za plasman u play off rundu?

- Baš kao je trener PAOK-a (Razvan Lucescu, nap.a.) rekao na presici: Time smo praktično anulirali prednost domaćeg terena Hajduka u prvom susretu. Doveli smo se u mogućnost da se izborimo za prolazak dalje na Toumbi u atmosferi koja će nam biti vjetar u leđa. PAOK ima dobru šansu na svom terenu da se plasira dalje. No, bit će to teška, naporna utakmica za obje momčadi – uvjerena je Eleni.

Smatraš li da bi PAOK trebao posebno pripaziti na nekog od igrača Hajduka?

- Naravno, Marko Livaja je ključni igrač Hajduka, srce i duša momčadi. Međutim, on ima i perfektnog pomagača. Čovjek o kojem pričam je Vadis Odjidja-Ofoe. On je vrlo iskusan vezni igrač. Također je tu i Krovinović, mozak momčadi. Od obrambenih igrača, Melnjak je daleko najopasniji za protivnički gol. Ima tu još jako dobrih igrača, Hajduk je vrlo dobra momčad, opasna i ove sezone vrlo ambiciozna. No, PAOK se mora pobrinuti da Hajduku fokus bude hrvatsko prvenstvo.

Linker
19. svibanj 2024 11:46