BOZIDAR VUKICEVIC Cropix
A POBJEDA JE IMPERATIV

Hajduk će večeras biti drastično oslabljen, nema više od pola Gattusove udarne momčadi? Ovo je mogući sastav

Moguće da ionako drastično oslabljeni Hajduk večeras starta i bez Perišića i Krovinovića
Piše: Robert ŠolaObjavljeno: 25. srpanj 2024. 06:29

Večeras u 21 sat Hajduk pod ravnanjem Gennara Gattusa ima prvi pravi ispit. Kad krene utakmica protiv HB Torshavna, sve što se do nje događalo više neće biti važno. Ni kako je Gattuso došao u Hajduk, kako je vodio pripreme, tko je sve otišao, koga je sve prekrižio, koga od pojačanja ima u svlačionici, a koja bi tek trebala doći. Večeras je za Hajduk i Gattusa važan samo Torshavn.

Zaboravite priču o tome da se na Farskim Otocima nogomet igra samo amaterski. Ferencvaros je po svemu jači od Hajduka, a prošlog je ljeta u dvije utakmice s KI Klaksvikom ukupno izgubio 0:3. HB Torshavn je nakon 16 odigranih kola u tamošnjem prvenstvu ispred tog Klaksvika. Naravno da od Torshavna nećemo praviti nogometnog giganta, ali to je momčad koju treba dočekati s maksimalnim respektom.

Hajdukovi su navijači nestrpljivi i tradicionalno euforični, pa će i večeras Poljud biti gotovo pa rasprodan. Navijači jako vjeruju u Gattusov rad, a vjeruju i da su u Rakitiću dobili igrača koji momčad može odvesti na višu dimenziju. I koliko god bili svjesni da će i Gattusu i Rakitiću trebati vremena, očekuju da će Hajduk već protiv Torshavna demonstrirati moć.

Ovaj je Hajduk nogometno ipak prepun upitnika. Prva službena utakmica možda će skinuti neke, ali većina će još neko vrijeme stajati iznad Poljuda jer Torshavn je ipak previše skroman suparnik da bi se nakon njega mogli izvlačiti nešto dublji zaključci. I ocjene realne vrijednosti ovog novog Hajduka.

Međutim, neke stvari će se odmah vidjeti. Jesu li Gattusovi toliko puta opjevani treninzi podigli razinu agresivnosti i trke Hajdukovih igrača? U prošloj sezoni Hajduk je imao velikih problema na tom polju, čak i u SHNL-u, u kojem se ne igra u visokom ritmu. Vidjet ćemo koliko je uspio podići brzinu i dubinu igre, jer i taj je segment proljetos bio loš.

image

Vjerojatni sastavi

Hajduk će večeras protiv Torshavna istrčati bez 12 igrača koji su prošle sezone bili u kadru - Mikanović, Ferro, F. Čuić, Odjidja, Brekalo, Kleinheisler, N. Kalinić, Dajaku i Benrahou su otišli ili su prekriženi, dok su Trajkovski, Sigur i Žaper ozlijeđeni. S druge strane, Gattuso neće imati u kadru niti jedno pojačanje jer su Rakitić i Sanyang nespremni. Ostaje tek slabašna nada da bi Šošić ili Antunović, koji su se vratili s posudbi, mogli odmah pokazati nešto više.

Realno je stoga podvući da će Hajduk večeras biti i jako oslabljen jer Rakitić, Sigur, Sanyang i Žaper zamišljeni su kao igrači udarne postave. Dapače, Rakitić kao glavni kreator igre.

Teško je inače uopće za večeras složiti Hajdukovu udarnu postavu. Gattuso je tijekom pripremnih utakmica puno rotirao i eksperimentirao. Krovinović nije startao ni jednu jaču utakmicu, a ne znamo ni kako trener vidi Perišića i njegovu spremu jer se suigračima priključio tek nakon što su se oni vratili s priprema u Sloveniji. Tako je moguće da ionako drastično oslabljeni Hajduk večeras starta bez Perišića i Krovinovića.

Znamo da Hajduk plasman u neku od europskih skupina čeka još od 2010. Gattuso je doveden da (i) tu neslavnu tradiciju pokuša promijeniti. Torshavn bi se usprkos svih navedenih problema morao proći, a već u sljedećem pretkolu Konferencijske lige Splićani će biti jači za Rakitića, Sanyanga, spremnijeg Perišića, oporavljene Sigura i Trajkovskog, te vjerojatno s još nekim pojačanjem.

Kako god, ovaj novi Hajduk više od svega večeras treba pobjedu, a bilo bi sjajno da ona bude plod dobre, modernije, brže i agresivnije igre. Gattusu će to biti debi na Hajdukovoj klupi, ali on je već iskusan trener koji je s klubovima poput Milana, Napolija, Marseillea i Valencije već prošao neusporedivo teže utakmice. Talijana stoga vrući ambijent Poljuda sigurno neće impresionirati, kao što ga nikakvi problemi neće omesti da utakmicu pripremi na svoj način.

Puno nervozniji vjerojatno će biti predsjednik Ivan Bilić i sportski direktor Nikola Kalinić. Njima će to biti prva službena utakmica u novim ulogama, a pobjeda i dobra igra bili bi im veliki vjetar u leđa...

Linker
05. rujan 2024 15:54