TOM DUBRAVEC Cropix
POBJEDNIK UZIMA SVE

Hajduk ima veliku priliku, a nema popravnog ispita! U pitanju su nijanse, odlučivat će sitnice...

Splićani odavno sanjaju europsku jesen. Pobjeda u Solunu mogla bi je širom otvoriti
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 17. kolovoz 2023. 15:48

Hajduk je u prigodi, ali i PAOK je u prigodi. Šanse za prolaz možda su minimalno izraženije za Grke zbog domaćeg terena, ali nijanse su u pitanju. Jer, iz splitskog ogleda smo izvukli jasnu pouku, nema favorita. Hajduk je imao izglednije prilike, PAOK je u prvom dijelu izgledao kao momčad koja kontrolira utakmicu, ali bez šansi. Zato uzvrat nosi prigodu s obje strane, prilično podjednaku. Rekli bi “sve je u pet dekagrama”. Nema razlike, detalji bi trebali odlučivati, neizvjesnost se očekuje kao dominantna kategorija na Toumbi. Ali, bitno je naglasiti, večeras je prilika bez popravnog.

Hajduk je odavno u potrazi za europskom jeseni, a ždrijeb je ove godine ponudio nadu. Prolaz PAOK-a nudi boljeg iz ogleda Rosenborga i Heartsa, realno dviju ekipa koje nisu na razini Hajduka i Grka. Finale prije finala igra se u Solunu, jer pobjednik uzima sve. Baš kako je ABBA nekoć pjevala.

U Grčku je Hajduk krenuo s pritajenim optimizmom. Maksimalni učinak u prvenstvu pruža Bijelima malu odstupnicu, daje im potrebni plan B. Jer, ako ne prođu u Solunu, imaju se za što uhvatiti. Uvijek mogu poručiti da se okreću prvenstvu u kojem su poveli prvoligašku karavanu. Ali, realno je i reći, ne treba tražiti opravdanja. Treba proći PAOK i srušiti tradiciju.

Triput je Hajduk imao 0:0 na domaćem travnjaku i potom lagano padao u uzvratu. Ajax iz Lige prvaka 1995., zatim Levski u Kupu UEFA četiri i pol godine kasnije, te Steaua u kvalifikacijama Europske lige prije pet godina. U sva tri navrata Hajduk je izgubio uzvrat. Nije došao ni do neriješenog ili jedanaesteraca. Posljednjih sezona stizali su Bijeli do play-offa europskih natjecanja, ispadali su čak pet puta hajdukovci u zadnjem kolu kvalifikacija, na posljednjoj prepreci za ulazak u europsku jesen.

Čak 13 godina nema Hajduka u skupinama europskih nadmetanja, PAOK je nova prigoda da se seriji stane na kraj. Leko ima momčad s iskustvom, ima ekipu koja zna i može, ali ima s druge strane i suparnika vrijednog respekta. PAOK je skuplja momčad, klub koji ulaže veća sredstva od Hajduka, ali nije nepobjediv. Čak i na svom travnjaku, bez obzira što Toumba ima status kultnog stadiona. Ima i Velodrome pa je Marseille ispao od Panathinaikosa. Hajduk definitivno ima šansu, kreće od nule kao i PAOK s tim da je na početku jako bitno zadržati koncentraciju. Ostaviti PAOK daleko od Lučićevih vrata i pritom pokazati kako u nogama Livaje i njegovih suigrača ima dovoljno “baruta” kako bi zaprijetili Kotarskom. Velika je utakmica pred Bijelima, ispit zrelosti cijele momčadi i trenera Leke. Motiv uvijek podiže momčad i klub, a probijanje “solunskog fronta” bio bi veliki rezultat za Hajduk.

Linker
18. svibanj 2024 18:35