Andrija Balić

 TOM DUBRAVEC Cropix
BIVŠI DRAGULJ HAJDUKA

‘Hajduk je toliko bolji da može odmah krenuti po pobjedu. Mi smo ih doma redovno dobivali s dva gola razlike‘

Negdašnji veznjak Hajduka, koji je četiri inozemne godine odradio u Slovačkoj
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 15. kolovoz 2024. 16:41

Andrija Balić, nekoć velika nada Hajduka, igrač koji je sa 16 godina u tandemu s Nikolom Vlašićem predstavljao svjetlu budućnost splitskog kluba. Epiteta je bilo napretek, ali prošlo je puno godina od tada. Osam i pol otkad se Balić s Poljuda otisnuo u inozemstvo, prvo u Udinese, a potom u niz drugih klubova među kojima su na kraju dominirali slovački. Četiri godine je proveo u ligi iz koje dolazi i aktualni Hajdukov europski protivnik Ružomberok.

- Protiv njih je na gostovanjima uvijek bilo najteže - kazat će nam Balić u startu i nastaviti: - Ali, zato smo ih redovno pobjeđivali na našem stadionu u Dunajskoj Stredi. Po dva-tri razlike.

Sve je jasno iz dvije rečenice. Nakon 0:0 u prvom susretu, Hajduk ima veliku šansu u uzvratu proći dalje.

- Nema laganih utakmica, nijedna pobjeda ne dolazi lako. Uvjerio sam se kroz karijeru da te prognoze znaju gadno prevariti. Ali, ne znam što bi se to trebalo dogoditi u četvrtak navečer da Hajduk ne prođe dalje. Za mene je Hajduk ogroman favorit.

image
FRANCO ROMANO Nurphoto Via Afp

Objasnio je Balić i zašto. Argumentirao je svoj kristalno jasni stav...

- Ružomberok može imati najbolji dan, Hajduk najlošiji, pa opet ne vidim kako bi Slovaci mogli proći kroz Poljud uzdignutih ruku. U prvoj utakmici nije Hajduk pokazao sve što zna i može, dok je Ružomberok odigrao na nivou svojih trenutnih mogućnosti.

Znate kakva su oni momčad, vodili 1:0 ili gubili 0:3 uvijek igraju isto. Povuku se natrag u svom standardnom bloku formacije 5-4-1 i čekaju. Strpljivi su, ali ne znači da će uvijek dočekati kontru. U Slovačkoj me ni sa čime nisu iznenadili u prvoj utakmici, realno je kazati da nemaju nešto puno nogometnog ni za ponuditi. Disciplinirani su, organizirani, ali ipak orijentirani najviše na obranu.

Treba li Hajduk krenuti žestoko od prve minute ili čekati na priliku?

- Nema se što čekati, Hajduk je toliko kvalitetniji da može krenuti po pobjedu od prve minute. Uz to, Ružomberok nije Real Madrid, ne mogu oni tako čvrsto stajati u obrambenom bloku cijelu utakmicu. Negdje se mora dogoditi pogreška. Treba se dići visoko i gaziti prema pobjedi od prve minute.

Ali, sa svojim defenzivnim pristupom ipak su došli do Kupa Slovačke pobjedom protiv Spartaka iz Trnave.

- Dobili su baš na njihov tipičan način, kontrom su riješili utakmicu i onda se zatvorili u obrambenu kućicu. Međutim, ne može svaki put proći ista formula.

Koliko će atmosfera Poljuda biti otežavajuća okolnost za Slovake?

- Morala bi atmosfera biti prednost Hajduka jer Ružomberok nije vidio takvo ozračje, a kamoli da je igrao u takvoj atmosferi. Hajduk ima sve prednosti, sve je na strani Bijelih.

Osim forme koja nije na zavidnoj razini.

- Istina, ali i njima se negdje mora “odčepiti”. Radili su, nisu ležali na pripremama. Možda upravo na ovoj utakmici s jednim ranim pogotkom. Toliko je kvalitete koncentrirano u Hajduku da zaista ne bi Bijeli trebali imati problema za prolaz. U prvoj utakmici nisu prikazali neku sjajnu igru, daleko je to bilo od očekivanja navijača, međutim, igra se i druga utakmica, pruža se nova šansa. Šteta za Hajduk da nije u prvoj utakmici već ostvario prednost jer trebali su Bijeli, s obzirom na imena koja imaju u momčadi, već nakon prve utakmice mirnije živjeti.

Prije devet godina Hajduk je došao od play-offa Europske lige izbacivši estonski Kalev, Koper i norveški Stromsgodset. Teži ždrijeb nego danas?

- Da, složio bih se s tom konstatacijom. Teži uspoređujući dva dosadašnja protivnika.

Kako komentirate slučaj Perišić?
- Ne bih se upuštao u komentar tog događaja, uvijek postoje dvije strane. Neka te dvije strane i razriješe problem.

S obzirom na to da je Balić trenutno u Splitu, jasno je da neće propustiti priliku s poljudskih tribina uživo pogledati utakmicu.

- Bio sam i ostao navijač Hajduka, to se neće nikada promijeniti.

Bez angažmana je ovog ljeta nakon što je prošle sezone igrao za Zrinjski, a potom i Vion Zlate Moravice. Trenira s kondicijskim trenerom Ivom Katušićem i čeka novi angažman. S Poljuda nije bilo poziva?

- Ne, nikakvog kontakta s Hajdukom. Moja je ambicija da se s 27 godina vratim u europski nogomet. To neće biti liga Petice, nakon prošle sezone bila bi dobra i neka stepenica niže, ali da igram u pravom, natjecateljskom klubu. Svakodnevno treniram, postoji nekoliko opcija, ali činjenica je da još uvijek čekam angažman - završio je Andrija Balić.

BALIĆEVI KLUBOVI

2007. - 2016. Hajduk Split

2016. - 2020. Udinese

2019. Fortuna Sittard (posudba)

2019. Perugia (posudba)

2020. DAC Dunajska Streda (posudba)

2020. - 2023. DAC Dunajska Streda

2023. Dukla Banska Bystrica (posudba)

2023. - 2024. Zrinjski Mostar

2024. Zlate Moravce

Linker
15. rujan 2024 17:08