Marko Livaja i Ivan Perišić

 DUJE KLARIC Cropix
OPASNA PREPREKA

Hajduk mora biti na oprezu, poseban bi problem mogao biti ‘travnjak koji ubija igru‘

Čvrsta i organizirana momčad trenera Ondreje Smetane izazovan je ispit za splitsku ekspediciju
Piše: Frane MaršićObjavljeno: 07. kolovoz 2024. 20:46

Iako je glavna vijest za hrvatske klubove u Europi posljednjih dana bio ždrijeb play-offa europskih natjecanja, do te faze je još dalek put. Hajduku na putu do posljednje runde stoji slovački Ružomberok, koji je poražen od Trabzona (0:2 i 0:1). Sitno se broji do početka prvog susreta, koji je zakazan za četvrtak od 18.30 sati.

Riječ je o protivniku koji je znatno ozbiljniji od Torshavna, ali sa sličnim afinitetima. Čvrsta je to i organizirana ekipa koja može napasti na više načina i zato je nezgodna. Vjerojatno Slovaci mogu i lakše ispoštovati zamisli svoga trenera, no što su to mogli Farani.

Na klupi Ružomberoka sjedi 41-godišnji Čeh Ondrej Smetana, koji preferira igru s trojicom u obrani. Sredina terena je gusta i čvrsta, što otežava progres protivnika. Unatoč porazima protiv Trabzona, mnogi će reći kako su Slovaci, pogotovo u prvom susretu igranom kući, imali više od igre. Tek slabija realizacija je razlog zbog kojeg su na svom kontu imali nulu.

U kadru Slovaka može se naći par zanimljivih i Hajduku otprije poznatih imena. Primjerice, sada već 38-godišnji stoper Jan Maslo igrao je za kazahstanski Šahtjor protiv Bijelih za jednog od trenerskih mandata Igora Tudora. Bijeli su te godine prošli ukupnim rezultatom 5:4 i tada zakazali play-off susret protiv Dnjipra, čiji je prvi napadač bio Nikola Kalinić, koji danas ima uredski posao u Hajduku.

Drugo zanimljivo ime je Martin Chrien, koji nosi kapetansku traku Ružomberoka i od njega će prijetiti najveća opasnost. Iako je po prirodi vezni igrač, nije mu strano zaigrati ni u vrhu napada. Možda ovo ime zvoni u ušima hajdučkog puka jer se Chrien povezivao s dolaskom u Hajduk za vrijeme Marija Branca i Ivana Kosa kao tada mladi slovački reprezentativac.

Sljedeća zanimljiva stvar u ovom dvomeču bit će stanje travnjaka na Stadionu Pod Čebratom i Poljudu. Gattuso se često žali kako su travnjak i infrastruktura loši, a pamti se i izjava trenera Trabzona nakon utakmice u Slovačkoj kako je suh travnjak usporavao i otežavao razvoj igre kakvu Turci inače preferiraju. Hajduku neće biti strano igrati u takvim uvjetima, a tu se znaju snalaziti i Slovaci. Ružomberok je ozbiljnija prepreka od Farana i ukoliko Bijeli žele do sljedeće runde, morat će u ova dva susreta biti na najboljoj razini. Popravnog ispita nema.

RUŽOMBEROK vs. HAJDUK

- prva utakmica 8. kolovoza u 18.30 u Slovačkoj

- uzvratna utakmica 15. kolovoza u 21.00 u Hrvatskoj

Linker
17. rujan 2024 07:33