JAKOV PRKIC Cropix
LOŠE VIJESTI IZ SOLUNA

Hajduk propustio velike prilike pa primio tri komada i s teškim porazom se oprostio od Europe

Bijeli su stvorili više konkretnih šansi u dvomeču s Grcima, ali na kraju PAOK ostaje čiste mreže
Piše: SN, Jurica RadićObjavljeno: 17. kolovoz 2023. 21:16

PAOK - HAJDUK 3:0 (Schwab 12.-11m, Živković 78., 85.)

PAOK: Kotarski - Kedziora, Troost-Ekong, Koulierakis, Baba ? - Schwab ⚽, Tsingaras (od 62. Soares, od 73. Odzoev) - Narey (od 62. Taison), Konstantelias ?, Živković ⚽⚽ - Samatta ? (od 78. Brandon).

HAJDUK: Lučić - Moufi ? (od 82. Mikanović), Šarlija ?, Diallo ?, Melnjak - Sigur, Krovinović (od 59. Benrahou) - Sahiti (od 59. Dolček), Odjidja ? (od 82. Čuić ?), Mlakar (od 72. Dajaku) - Livaja.


U play off Konferencijske lige ide PAOK, Bijeli su sami sebi presudili. U Solunu su uvjerljivo pali na individualnim pogreške ovoljetnih pojačanja Odjidja Ofoe kod prvog, te Dialla kod drugog pogotka.

Bijeli su u prvom dijelu imali prigode poravanati kod 0:1, u nastavku su tempo držali tek 15-ak minuta, da bi utakmicu definitivno riješila pogreška stopera Bijelih na 10-ak minuta prije kraja. Hajduk je zadnji put na gostovanju dobio makedonsku Renovu 2020. godinu, od tada su izgubili od Galatasaraya, Tobola, Vitorie i Villareala.

Pritom nisu postigli pogodak u zadnje tri europske utakmice, stoga ne čudi da svoje misli od četvrtak navečer okreću HNL-u. PAOK nije briljirao, iskoristili su Grci prigode koje im je ponudio Hajduk i zasluženo idu u zadnje kolo kvalifikacija.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Tri prigode imao je Hajduk u startu dvoboja, ali nakon 12 minuta Bijeli su već gubili 0:1. Start kao iz noćne more. Već na isteku prve minute zaprijetio je Melnjak, njegov izgledni pokušaj sa 14 metara blokirao je Troost Ekong, a iz kornera glavom sa šest metara pucao je Livaja u 2. minuti. Međutim, nije to bilo ništa prema šansi koju je kapetanu Bijelih servirao Kotarski u 9. minuti. Pogrešno je vratar PAOK-a izbio loptu do Odjidje Ofoe koji je odmah proslijedio Livaji u matnu poziciju, ali njegov udarac sa 10 metara tijelom je u padu blokirao Koulierakis.

Umjesto da Hajduk povede, tri minute kasnije zatresla sa mreža Lučića nakon kaznenog udarca kapetana Schwaba. Prejeftino su Bijeli primili pogodak, kao iz onih najgorih scenarija europskih gostovanja. Ali, nisu se predali nakon zgoditka kapetana PAOK-a. Loše je lijevi bek Baba odbio loptu u 19. minuti, namjestila se Odjidji Ofoe na 18 metara, međutim snažan udarac otišao je u reklame pored lijeve vratnice.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Dvije minute potom sreća je pomazila i Bijele. Stoper Koulierakis ovog puta je stigao u napad, nakon kornera šutirao je ljevicom i pogodio vratnicu. Ali, bio je to bljesak PAOK-a pred vratima Hajduka, jer do kraja poluvremena Bijeli su pritisnuli domaćina. Lekina je momčad ugurala PAOK na njegovu polovicu, kontrolirali su Splićani utakmicu, ali nisu znali inicijativu pretvoriti u ozbiljniju prigodu.

Nedostao je udarac, ponekad i malo sreće kao što je bilo i u 40. minuti kada je na ubačaj Melnjaka domaći stoper Koulierakis umalo prevario Kotarskog nespretno poslavši loptu uz desnu vratnicu u korner. Pokušao je iz koljena u 45. minuti i Krovinović, ali direktno u Kotarskog. U trećoj minuti sudačke nadoknade ponovno su zadrhtali domaći navijači, na ubačaj Livaje glavom je šutirao Sahiti, tik uz lijevu vratnicu.

image

Marko Livaja i Stefan Schwab

JAKOV PRKIC Cropix

Hajduk je prvi dio zaključio rezultatskim zaostatkom, međutim bilo je jasno da Splićani mogu igrati s PAOK-om, da grčka momčad nije dominantan suparnik. Ali, pritisak je za drugo poluvrijeme ostao na Hajduku. Nakon samo 15 sekundi drugog dijela izašao je Livaja sam pred Kotarskog, ali otišao je suviše u lijevu stranu, pa je propala prigoda.

U jeku dominacije Hajduka rješenje utakmice imao je Kontstantelias u 52. minuti nakon izgubljene lopte Sahitija. S lijeve strane ubacio je Živković, a mladi fantazista na sedam metara primirio loptu, namjestio se i pogodio u Lučića. Šest minuta kasnije nova prigoda za PAOK, promašili su Grci preko Nareya još jedan "zicer", s osam metara slabo je reagirao desnokrilni napadač Crno-bijelih.

image
JAKOV PRKIC Cropix

Nakon nešto manje od sat vremena igre posegnuo je Leko za prvi promjenama, uveo je Dolčeka umjesto Sahitija, izvukao Krovinovića, povukao Odjidju na korektora, a Benrahou je dobio ulogu razigravača. Upravo je Marokanac u 67. minuti udarcem s 14 metara iskosa zaprijetio Kotarskom koji je odbio u korner.

Utakmica je potom ušla u zatišje, u "bonacu" iz koju je izvukao pogodak Živkovića za 2:0 i rješavanje neizvjesnosti u Solunu. Isti igrač postigao je i gol za 3:0 iz slobodnog udarca u 84. minuti.

KRAJ UTAKMICE

90+2. Livaja se sjurio kroz dvojicu i opalio s ruba 16-erca, Kotarski je odbio loptu u korner. Ništa od počasnog pogotka za Hajduk.

90+2. Ubacio je Dajaku s lijeve strane, samo u naručje Kotarskog, gdje je završila i velika većina centaršuteva Bijelih u ovoj utakmici.

90. ?

Igrat će se još najmanje pet minuta

89. Livaja je potegnuo iz slobodnog udarca u živi zid, nema opasnosti za Kotarskog.

Trebalo bi dobro promisliti ako se želimo sjetiti kada je neka momčad pokazala tako malo kao PAOK, a uspjela postići tri pogotka. PAOK nije bio u stanju režirati jednu stopostotnu šansu, ali eto, dva prekida i poklon od Dialloa savršeno su iskoristili...

85. GOL! ⚽

Živković zabija prekrasan pogodak iz slobodnog udarca! Srpski ofenzivac, čini se, presudio je Hajduku... Lopta je prošla kroz živi zid i promijenila smijer udarivši Mikanovića u leđa. Prevarila je putanja Lučića, slave domaćini u Solunu.

image

Andrija Živković

JAKOV PRKIC Cropix

82.

Čuić ulazi na mjesto Odjidje, a Mikanović umjesto Moufija. Leko je iskoristio sve izmjene.

79. GOL! ⚽

PAOK ima 2:0, Živković je strijelac. Ogromna je to bila pogreška Dialla, koji je pred svojim vratima tražeći Šarliju poslao loptu u noge Brandona, koji dodaje Živkoviću u stopostotnoj prilici. Lučić je strahovito ljut...

78.

Čini se da je i Samatta ozlijeđen, u igru ulazi Brandon.

Benrahou je raspoloženo ušao s klupe, čeka se potez kojim će zakuhati opasnost pred vratima Kotarskog. Vremena je sve manje, 15-ak minuta dijeli nas od završetka u slučaju da se stanje na semaforu ne promijeni.

image
JAKOV PRKIC Cropix

75. ?

Samatta je zaradio žuti karton zbog prekršaja na Šarliji.

73.

Izmjena kod domaćina: Odzoev ulazi na mjesto Soaresa, koji je u igru ušao prije 11 minuta, ali zbog ozljede ne može nastaviti susret.

72.

Nova zamjena kod Leke. Dajaku ulazi na mjesto Mlakara.

Dolček i Benrahou unijeli su značajnu dozu energije u momčad. U više navrata opasno su se kretali prema golu, Dolček odlično probija po svojoj strani, a Benrahou je maločas uputio fantastičan udarac. Ima se Hajduk čemu nadati, no potrebna je još jedna brzina više i malo više preciznosti.

image

Ivan Dolcek i Konstantinos Koulierakis.

JAKOV PRKIC Cropix

67. Odličan udarac Benrahoua! Odjidja je iz slobodnog udarca pronašao Benrahoua, koji je nakon jednog koraka silovito zapucao lijevicom u bliži kut Kotarskog. Sjajno je to izgledao budući da je Benrahou šutirao iskosa, ali spreman je vratar domaćina, nekoć i član HNL-a u dresu Gorice.

63. ?

Odjidja-Ofoe ulazi u bilježnicu zbog prekršaja na Taisonu tijekom kontre PAOK-a.

62.

Dvostruka izmjena i kod domaćina: Soares ulazi na mjesto Tsingarasa, a Taison umjesto Nareya.

60. Livaja je opucao iz ukošene pozicije, bez poteškoća brani Kotarski, nakon čega se lopta odbija do u ovom slučaju bezidejnog Odjidje.

59. ⇔

Prve izmjene kod Leke: Dolček i Benrahou ulaze u igru, a izlaze Sahiti i Krovinović.

image


JAKOV PRKIC Cropix

58. Ovo je moglo biti jako opasno! Schwab se izborio za proštor za ubačaj pored Moufija, a Narey je suviše prelako došao do udarca, Diallo i Šarlija nisu ga dobro pazili i ponudili su mu šansu pred samim petercim. Narey je opalio iz prve, ali očajno zahvatio loptu.

56. ?

Žuti karton za Konstanteliasa nakon što je dobacio nešto igračima Bijelih poslije dosuđenog slobodnog udarca u korist Hajduka.

image
JAKOV PRKIC Cropix

52. Odlična obrana Lučića! Konstantelias je dobio loptu pred peterac i silovito potegnuo, no Lučić je na pravom mjestu!

51. ?

Šarlija ulazi u bilježnicu suca zbog prigovora nakon što je sudac dosudio slobodni udarac za Hajduk. Svejedno je šarlija nešto prigovorio, a Nijemac to nije želio tolerirati. Požutio je i Baba Rahman zbog prekršaja.

Vadis Odjidja-Ofoe već je sada zaludio hajdukovce, no još uvijek čeka na prvijenac pod bijelim dresom. Teško da može pronaći bolje mjesto i vrijeme od Soluna u nadolazećih 40, a možda i više minuta...

image
JAKOV PRKIC Cropix

48. Novi udarac stigao je nakon što je Melnjak pronašao Livaju, a kapetan gostiju proslijedio Krovinoviću. Potegao je veznjak s distance, no i ovaj pokušaj završava u rukama Dominika Kotarskog.

47. Brzonohi Konstantelias, očito najkreativniji adut PAOK-a, još jednom stvara probleme Hajdukovoj obrani, ali Bijeli su ga ovaj put dobro iskontrolirali iako je djelovalo da će sjevnuti kakav opasan udarac iz pozicije unutar Lučićevog prostora.

46. Odmah neugodnost za Kotarskog! Prelako su igrači PAOK-a dopustiili Livaji da stigne do naoko bezopasne lopte iz sredine, no glavni igrač Hajduka u brzini ju nije uspio dovoljno dobro iskontrolirati da uputi udarac. Pokušao je zaobići Kotarskog, a vratar domaćina uspio ga je omesti u toj namjeri.

46. Počinje drugo poluvrijeme! Jedan kapetan upisao se u strijelce, hoće li i drugi?

image

Marko Livaja i Stefan Schwab

JAKOV PRKIC Cropix

? Komentar Roberta Šole, glavnog urednika Sportskih novosti:

Hajduk je još jednom odigrao bolje poluvrijeme od PAOK-a, ali još je jednom promašio nekoliko odličnih šansi, baš kao i na Poljudu. Previše je to promašaja za tako važne utakmice. Livaja je promašio zicer koji igrač njegovog kalibra mora pogoditi.

Međutim, Grci su zabili gol iz penala koji je vrlo sporan. Da postoji VAR veliko je pitanje bi li sudac morao pogledati spornu situaciju. Kontakt između domaćeg napadača i Odjidje je postojao, ali baš da je postojao i prekršaj, nismo sigurni...

Hajduk zna recept za drugo poluvrijeme, mora odigrati kao i prethodna tri protiv PAOK-a. Samo, mora nešto i zabiti.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA

image

Statistika za SN: Sofascore

Sofascore

Opširniju statistiku pogledajte OVDJE.

45+3. Kakva šansa za Hajduk! Livaja je ubacio s lijeve strane, Sahiti daleko najviše skočio i zapucao glavom, no lopta odlazi pored vratnice. Šteta, malo je nedostajalo Hajduku za izjednačenje prije odlaska na predah.

image

Emir Sahiti

JAKOV PRKIC Cropix

45+2. Sada je i Sigur pronašao Livaju dijagonalom, ali netko od igrača PAOK-a odličnim je klizećim startom spriječio nastavak akcije.

45. Još jednom prijeti Hajduk! Odjidja je sjajno ubacio iz slobodnog udarca, netko od braniča PAOK-a loptu je odbacio točno u noge Krovinovića, koji lijepo poteže s distance, ali ravno u Kotarskog. Dodajmo da će se igrati najmanje tri minute sučeva dodatka.

44. Konstantelias radi prekršaj, Hajduk ima priliku zaprijetiti iz slobodnog udarca s više od 30 metara udaljenosti. Teška pozicijaza šut, vidjet ćemo je li Leko osmislio kakvu kombinaciju za ovakve prigode.

Moufi je jedini igrač sa žutim kartonom u dosadašnjem dijelu utakmice.

image
JAKOV PRKIC Cropix

43. Livaja je dobio loptu na sredini protivničke polovice, pronašao je Melnjaka na lijevoj strani, koji još jednom ubacuje i ponovno u ruke Kotarskog.

40. Krasna dijagonala Odjidje na Melnjaka! Bek Hajduka opasno je centrirao, a Koulierakis je nesigurno otklonio loptuu korner.

39. Jako neugodno ubacivanje pred Lučića! Neumorni Konstantelias centrirao je nisko u peterac, no Samatta nije stigao prvi na loptu. Umjesto da ukliže na dodavanje, Samatta je pao u nadi da će dobiti kazneni udarac nakon duela s Diallom. Na ponovljenoj snimci teško je vidjeti je li postojao kontakt, no kako bilo, njemački sudac ništa nije dosudio.

38. Livaja je ubacio nisku loptu s lijeve strane, iznimno je aktivan na tom dijelu prostora. No, Kotarski je dobro reagirao i prvi stigao do lopte.

Slavlje nogometaša PAOK-a iz 12. minute mnogo otkriva o paklenoj atmosferi solunske Toumbe.

image
JAKOV PRKIC Cropix

35. Još jednom stiže ubačaj s lijeve strane, ovaj put autor je Melnjak, no Kotarski hvata loptu u ruke.

34. Narey je blokirao centaršut Livaje, bit će novi korner za Hajduk. Treći na utakmici za gostujuću ekipu.

32. Moufi je centrirao u peterac, Livaja je stigao do lopte, no bez udarca. Tražio je centarfor Bijelih neku drugu rutu, a u konačnici je ubacio na Melnjaka, koji je glavom promašio okvir gola iz pomalo nezgodne pozicije za šut. Ostaje 1:0 u korist domaćina, a kako se prva dionica bliži kraju, sve je slabiji tempo igre u Solunu.

image

Marko Livaja imao je sjajnu šansu u osmoj minuti.

JAKOV PRKIC Cropix

29. Duge lopte, preskakanje igre... To je sve što gledamo posljednjih 10-ak minuta.

27. Malo uzbuđenja u posljednjim minutama. PAOK je zavladao posjedom, ali ne uspijeva stvoriti nikakvu opasnost za Lučića. Čini se da će Grci igrati bez rizika barem do isteka prvog dijela, na Hajduku je sada napraviti presing.

23. ?

Moufi je prvi igrač sa žutim kartonom zbog prekršaja na svojoj polovici. Imat će PAOK šansu za dobar ubačaj iz ovog slobodnog udarca.

21. Velika opasnost pred Lučićem! Koulireakis je uzdrmao vratnicu nakon polu-visoko ubačene lopte iz kornera! Najbolje se snašao u gužvi i opucao ljevicom, no pomazila je sreća hajdukovce.

19. Odjidja je silovito potegnuo s distance, ali izvan okvira gola.

17. ?

Rastu tenzije, Ivanu Leki nije se svidjelo što je sviran prekršaj u korist PAOK-a nakon duela u kojem se našao Odjidja. Trener Hajduka očito je nešto prigovorio sucima, tako i zaradio opomenu.

image

Ivan Leko

JAKOV PRKIC Cropix

15. Pokušavali su Krovinović i Livaja režirati opasnost pred vratima domaćina, na kraju je Mlakar ubacio s lijeve strane, no lopta odlazi "nebu pod oblake"...

12. GOOOL!

PAOK ima 1:0 protiv Hajduka, kapetan domaćina Schwab postigao je pogodak iz kaznenog udarca. Šutirao je u desnu stranu vratara Lučića, koji se bacio udesno.

image

Stefan Schwab realizirao je kazneni udarac za vodstvo PAOK-a

JAKOV PRKIC Cropix

11. Kazneni udarac za PAOK! Konstantelias je izborio, a Odjidja-Ofoe skrivio prekršaj za najstrožu kaznu. Čini se da je veznjak Hajduka rukama s leđa gurnuo igrača grčke momčadi, a moguće da je postojao i kontakt stopalom...

8. Malo je nedostajalo do Hajdukovog pogotka! Kotarski je poklonio loptu Odjidja-Ofoeu na 20-ak metara od gola, lopta potom stiže do Livaje u srcu kaznenog prostora domaćina, ali šokirani stoperi PAOK-a ipak su uspjeli blokirati njegov udarac. Kakav "poklon-bon" hrvatskog vratara na vratima PAOK-a... Šteta što je ostao neiskorišten.

8. Zaustavljena je igra, Diallo leži na travnjaku s bolnom grimasom na licu. Čini se da ga je Samatta nezgodno nagazio u trenutku kad nijedan nije imao loptu u svom posjedu.

6. Krenula je tranzicija Hajduka, Livaja je na desnoj strani pronašao Sahitija, ali netko od domaćih omeo je protok lopte. Nema opasnosti za Kotarskog, lopta je u nogama gostiju iz Splita.

4. Neugodno je izgledala duga lopta u 16-erac Bijelih, no Šarlija je otklonio opasnost ispucavanjem lopte u aut.

2. Odmah je sjevnuo udarac pred Kotarskim! Dugo je Hajduk grado akciju po desnoj strani, a onda je Melnjak potegao s 15-ak metara s dvojicom braniča spremnih na blok. Nakon kornera je Mlakar zapucao glavom, ali izvan okvira gola.

1. Počinje ogled na Toumbi! Sretno Bijelima u lovu na Europu!

19.27 Igrači predvođeni njemačkim sucem Saschom Stegemannom izlaze na travnjak. Sve je spremno za početak!

19. 20 Stigao je i predsjednik Hajduka Lukša Jakobušić. Nogometaši bi svakog trenutka trebali izaći na travnjak.

image

Lukša Jakobušić

JAKOV PRKIC Cropix

19.05 Evo nam i vizualnog prikaza. Obje momčadi trebale bi igrati u početnoj formaciji 4-2-3-1.

19.00 Neugodne scene u Solunu. Okupljenici na Toumbi izvjesili su pogrdne transparente i vrijeđali Marka Livaju. Više pročitajte OVDJE.

18.50 Marko Livaja ima šansu učiniti nešto što mu u bijelom dresu još nikada nije pošlo za rukom. Prije nego krene euforija na Toumbi, OVDJE pročitajte o čemu se radi.

18.25 Stigli su sastavi za uzvratnu utakmicu PAOK-a i Hajduka! Leko je u odnosu na prvi ogled napravio jednu promjenu: Od početka će na stoperskoj poziciji zaigrati Diallo umjesto Ferra. U sastavu grčke momčadi također ima promjena: Schwab starta u veznom redu umjesto Soaresa, a na poziciji centarfora je Samatta umjesto Brandona.

Linker
09. svibanj 2024 12:47