Global Media Group/Ddp Usa/Profimedia
TEŠKO RAZDOBLJE

Hajduk to mora iskoristiti: Veliki problemi u portugalskoj ekipi, čine sve što mogu da se ne raspadnu!

Očito je da je to veliko gradilište i da to nije momčad pred kojom bi Bijeli trebali strepjeti...
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 25. srpanj 2022. 14:45

Vitoria Guimaraes je uvjerljivom pobjedom nad Puskas Akademijom došla pred vrata Poljuda jer 3:0 iz prve utakmice Mađari će teško nadoknaditi u uzvratu. Koliko je god u nogometu puno toga moguće...

Portugalski klub prolazi teško financijsko razdoblje jer zbog dugova morao je prodati niz igrača, i to nije kraj, ali čini sve da se ne raspadne. Vode brigu, koliko god mogu, da slože ozbiljnu ekipu koja bi što duže trajala u Europi.

Primjerice, nakon što su prodali prvog napadača Estupinana u Hull, autora 15 pogodaka u prvenstvu protekle sezone, kupili su od Arouce zamjenu Andrea Silvu za milijun eura. Tek nakon toga pristali su pričuvnu špicu Bruna Duartea, koji je dao sedam pogodaka iako je startao u samo osam utakmica u portugalskog ligi i češće ulazio s klupe, prodati u Damac, klub iz Saudijske Arabije.

Stop za Mumina

Ipak, pitanje je s kakvom će ekipom dočekati kraj prijelaznog roka. Nakon što im je otišlo više od pola prve ekipe, nove vijesti govore da to nije kraj. List O Jogo piše kako su i Andre Almeida i Alfa Semedo na izlaznim vratima i da su njihovi transferi neminovni. Obojica su igrali protiv Mađara, a moguće je da će ostati u ekipi i za Hajduk jer najave su da će se odlasci riješiti do kraja kolovoza. Bitni su, radi se o igračima srednjeg reda... Zna se od ranije da je Porto zainteresiran za Almeidu.

No, to ne znači da puštaju sve koji imaju opcije za odlazak i bez kriterija. Primjerice, odbili su Rayo Vallecano koji je htio njihova stopera Mumina, a gledaju i kako dovesti pojačanja koja bi koliko-toliko održala kvalitetu. Tako im je želja krilo španjolske Granade Antonio Cortes. Pregovaraju o posudbi.

Dok Uprava traži rješenje kao održati ekipu “iznad vode” i pokušava se dokopati skupine Konferencijske lige, trener koji nema licencu i nedavno je postavljen, Morano Teixeira, dogovorio je trening utakmicu. U subotu su svladali trećeligaša Canelas 3:0. No, igrali su bez ijednog startera od četvrtka pa se ne može govoriti da je to bila prava priprema za ono što ih čeka. Iako su neki ušli kasnije tijekom igre.

U dvoboju s momčadi iz grada Vila Nova de Gaia trener je koristio 17 igrača: vratare Celtona Biaija i Matousa Trmala, braniče Alberta Costu, Andrea Amaroa, Mikela Villanuevu, Maxwella Woledzija, Tounkaru i Heldera Sa, veznjake Ibrahima Bamba, Matheusa Indija, Danija Silvu i Janviera, a igrali su i napadači Nelson da Luz, Herculano, Jota i Felipe Estrella.

Znaju s loptom

Očito je po svemu da su u Vitoriji radovi u tijeku, da je to veliko gradilište i to Hajduk mora pokušati iskoristiti. Prvi trener je smijenjen iako je imao dobru sezonu, stvara se nova ekipa i koliko je god točno da su u utakmici s Puskas Akademijom djelovali uvjerljivo, to nije momčad pred kojom Bijeli trebali strepjeti.

No, da Portugalci imaju svoj stil igre, da su kombinatorni i znaju s loptom, to je uvijek bilo i bit će. Utoliko su i opasni. U punoj formi ne mogu biti, ne samo zbog promjena u sastavu nego i stoga što portugalsko prvenstvo još nije počelo. Taj prvi ogled s Mađarima zasad im je jedini službeni nastup...

Linker
01. svibanj 2024 12:10