Gennaro Gattuso

 PAUN PAUNOVIC Cropix
BIJELI U PROBLEMIMA

Hajdukove slabosti koje su svi vidjeli: Gattuso si ovo ne smije dopustiti, a ni Torcida! Stiže nova kazna

Bijeli su prošli u 3. pretkolo gdje ih očekuje Ružomberok, ali moraju popraviti igru jer Farani su razotkrili mane
Piše: Zdravko ReićObjavljeno: 03. kolovoz 2024. 11:39

Hajduk je prošao u sljedeću rundu kvalifikacija Konferencijske lige i to je jedino bitno. A to kako su "bijeli" igrali, što su pokazali na Farskim otocima, uskoro uopće neće biti važno. No činjenica je da se očekivao daleko bolji rezultat od mizernih 0:0, pogotovo u odnosu na veliku razliku u kvaliteti, mjerenu vrijednostima igrača prema famoznom Transfermarktu: 14 prvotimaca Torshavna = 1,45 milijuna eura, 15 Hajduka = 35,9 milijuna eura. To znači da "bijeli" na tržištu nominalno vrijede 30 i više puta!

Trener Hajduka Gennaro Gattuso priznao je da se osjećao nespokojno uoči uzvrata, jer - kako je rekao - "igrati na Farskim otocima nije isti sport". Te sintetički teren, te lopta brže leti, te je u Splitu na terenu "plus četrdeset", a tamo svega deset stupnjeva, ali više od svega u taboru Hajduka se strahovalo od sjećanja na aveti Gzire, Tobola i drugih autsajdera, koji su "bijele" eliminirali u kvalifikacijskim utakmicama u prošlih trinaest europskih sezona.

Kad je najbolji golman...

- Mučili smo se - rekao je Gattuso - a to sam i pretpostavljao. Ali sretni smo što smo prošli dalje, sada se moramo pripremiti za nedjeljni start u prvenstvu.

A to kako su se "bijeli" mučili najbolje potvrđuje saznanje da je daleko najbolji pojedinac na terenu bio Ivan Lučić, vratar Hajduka, koji je imao tri spektakularne intervencije, kao i činjenica da je u jednom slučaju ostao svladan, ali je mrežu Hajduka s crte spasio Filip Uremović. Momčad Hajduka se vratila u Split u petak ujutro u zoru, da bi se igrači našli na treningu predvečer. Trening im, doduše, i treba, jer ovoj momčadi očito nedostaje uigranosti, jasnih kontura igre, pa i dominacije protiv bitno slabijih. Sve u redu, imaš prednost, teren je umjetan, temperatura je niska, ali ne može se dogoditi da u drugom dijelu utakmice "bijeli", protiv, dakle, amatera, imaju posjed lopte od tek 25%. To je, jednostavno, nedopustivo! Protiv Ružomberoka u Europi, ali i protiv Slavena Belupa na početku HNL-a, trebat će puno bolje.

Hajduk je u Torshavnu na Farskim otocima, inače, uživao očekivanu podršku Torcide tijekom kvalifikacijske utakmice, ali su se prigodom boravka na dalekim otocima ukazali i pojedini vandali, koji su odvratnim grafitima išarali neke fasade kuća i zidova. Čak s porukama nacističkog sadržaja. O tim ispadima se saznaje na indirektan način, na temelju pisanja tamošnjih medija.

U redu, naši izletnici na Ovčje otoke ne moraju svjedočiti divljaštvima po gradu, ali i ono što se događalo na stadionu Torsvollur daleko je od pristojnog ponašanja gostiju s obzirom na to da su se palile baklje i ometalo igru na terenu. Ne može se poreći da su razne pjesme splitskih navijača hrabrile "bijele", kao na primjer ona "gdje god da igraš Hajduče, vjerna Torcida s tobom je…" Međutim takve parade s tribina "šporkaju" se pirotehničkim divljanjima.

"Bakljonoše" opet na sceni

Lijepo je zapisano kako su "neke stvari fascinantne u zemlji otvorenih vrata", kao na primjer činjenica da je međunarodnu utakmicu "osiguravalo" sedam policajaca (pola ih je stiglo iz drugih gradova) i četrdesetak redara. I tako kada nailazio korteo splitskih navijača na stadion uz pjesmu i bubnjeve, to je izazvalo naše ljude da se "naježe od miline".

Međutim, u pojedinim trenucima znatno je više onih koji se normalniji se naježe kad se zapale bengalske baklje, tako da će Hajduk još jednom biti drastično novčano kažnjen od Uefe. Eto, može se "bez baklji", kako je glasila naredba Torcide na prvoj utakmici na Poljudu, ali zato "bakljonoše" ne mogu izdržati da na uzvratu zagade ambijent, pa koliko to koštalo Hajduka.

Linker
14. rujan 2024 20:53