ANTE CIZMIC Cropix
KAKVE ŠANSE IMAJU SPLIĆANI?

‘Hajduku je srljanje zabranjeno, ne smiju ući u otvorenu bitku! Navijači nikako ne smiju ponijeti Bijele‘

N Izbornik ženske reprezentacije te bivši član Hajduka o uzvratu ‘Bijelih‘ i Villarreala
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 23. kolovoz 2022. 16:52

Nenad Gračan, izbornik je ženske reprezentacije, nekadašnji igrač i trener Hajduka. Pitali smo ga imaju li Bijeli šanse napraviti ogroman preokret i plasirati se u skupinu Konferencijske lige?

- Šanse uvijek postoje, ali treba realno komentirati stvari - odgovorio je Gračan te o utakmici u Valenciji rekao:

- Villarreal je vrlo potentna momčad, jak predstavnik španjolske lige, iznimnog natjecateljskog duha. Trener Emery rotira igrače, ali svi su oni slični. Po meni ove su sezone među četiri u La Ligi. Trener je napravio dobru selekciju, okupio je širi krug kvalitetnih nogometaša koji su sposobni nadomjestiti prvotimce kad zatreba. Rezultat je otvoren, ali kad sagledam sve što znamo o jednoj i drugoj ekipi, Hajduku će biti vrlo teško proći dalje.

image
Goran Mehkek/Cropix

Je li Hajduk pogriješio u taktici? Nakon ranog vodstva, primio je četiri gola u pola sata.

- Kad protiv takvog suparnika pomisliš da možeš nešto pa se otvoriš, on te brzo kazni. U taktičkom smislu u uzvratu će se morati igrati puno opreznije, bez obzira na rezultatski zaostatak. Hajduk ne smije srljati, ne smije ići u otvorenu bitku jer Villarreal sjajno koristi sve što mu se ponudi. Treba biti strpljiv, čekati taj prvi gol, pa ako padne i drugi tada će se vidjeti što će biti, u tom slučaju nešto se može napraviti. U protivnom, Villarreal je momčad koja u 80 posto slučajeva kažnjava neopreznost, kad izgubiš loptu vrlo je brzo u završnici.

Kritike nisu nenormalne

Po tim reakcijama nakon što protivnik pogriješi među najjačima su u Europi. Sijevnu poput munje... Na to odgovor ponekad nemaju ni najveći klubovi.

- Vole igrati na posjed kao i svi Španjolci, ali kad uzmu loptu, pokušavaju što brže s njom izaći. Nisu samo oni takav primjer, sličan je i Real Madrid, dovoljno se sjetiti koliko brzo naplaćuju pogreške protivnika te s dva-tri dodira dođu u završnicu. Šanse postoje dok se igra, međutim Hajduk mora biti vrlo oprezan. Ako napravi bilo kakav pozitivan rezultat, makar i ne prođe, ne bi bilo loše.

Najviše se očekuje od Marka Livaje, ovaj put nije odigrao dobru utakmicu.

- On je igrač koji svaki susret igra maksimalno, uvijek se potroši do kraja i puno je donio Hajduku. Normalno je da ne može u svakom trenutku odgovoriti na najbolji način. Sve momčadi kad analiziraju Hajduk potenciraju obranu na Livaji. U međuprostoru i u završnici, zato mu je sada puno teže. Ostali igrači bi to trebali bolje koristiti.

Poljud će nositi Bijele.

- Ne smiju ih navijači ponijeti, ako se to dogodi moglo bi otići u krivom pravcu. Navijačka podrška je bitna, ali dobro je ostati hladne glave.

Trener Valdas Dambrauskas je dosta kritiziran. I za Dinamo, i ovaj put.

- Kritike nisu ništa nenormalno, traži se rezultat, pogotovo sad kad su bila velika ulaganja. Želi se iskorak. Normalno da nema zadovoljstva nakon poraza. Pa ja sam kao trener Hajduka pobijedio Dinamo da bi me kritizirali kako nije bilo duplog pasa.

Treba li igrati s Nikolom Kalinićem?

- Znamo kakve on kvalitete ima, ali to odlučuje trener.

Linker
07. svibanj 2024 11:48