JáN KROšLáK/TASR/PROFIMEDIA
BIJELI JESU FAVORITI

Hajduku ne leže protivnici koji se povuku i čekaju, i zato oprez. Sve osim prolaska bilo bi ravno katastrofi

Hajduk prije svega mora gledati sebe i kako dignuti svoju igru, toga su svjesni svi
Piše: JL.Objavljeno: 15. kolovoz 2024. 17:48

Nakon slovačkih 90 minuta, dvomeč između Hajduka i Ružomberoka seli na Poljud uz specifičan rezultat od 0:0. Po svemu bi Bijeli kući trebali biti favoriti, iako nisu prikazali i ne prikazuju ništa naročito. Dapače, iako imaju posjed, protivnik im redovito stvori dvije-tri gol situacije. Dovoljno je reći da je najbolji igrač Bijelih na početku sezone vratar Ivan Lučić.

Ulog je velik, igra se za play-off, a iza Hajduka je već jedan kiks u prvenstvu. Nije to kiks u kojem nije bilo sreće pa ostane gorak okus, nego kiks bez igre. Ružomberok nije također na domaćem terenu pokazao ništa, prijetili su na duge lopte i prepustili Hajduku loptu. Problem Bijelih je što s njom ništa nisu uspjeli napraviti. Poljud bi, unatoč neuvjerljivom otvaranju sezone, trebao biti dobro popunjen. Neće podrška nikad izostati, ali moraju igrači isporučiti na terenu. Hajduku generalno i ne leže protivnici koji se povuku i čekaju, bolje se Bijeli snalaze u otvorenom nogometu.

Povijest europskih utakmica na Poljudu, konkretno, njih zadnjih deset, govori da je Hajduk rijetko gubio, a igrao je i protiv ozbiljnijih protivnika od Ružomberoka. Dolazili su i PAOK i Vitoria Guimaraes, koji su na Poljudu igrali slično Slovacima. Portugalci su pali, a Grke su spasile grede i vratnice. Neugodna iskustvo je, na primjer, FCSB točnije Steaua iz Bukurešta, koja je nakon remija na Poljudu bez golova prošla kući nakon pogreške Posavca.

Bijele vjerojatno i u četvrtak čeka teška utakmica u kojoj će se morati dobro oznojiti za prolaz. Sličnu čvrstinu Ružomberokovoj imali su primjerice i Bröndby ili ranije Strömsgodset, sjevernjački klubovi sličnog stila. Hajduk ih je svladao, ali je to bila velika borba. Ružomberok će se vjerojatno također povući i Hajduk bi trebao dominirati, ali poznavajući Gattusa moguće je da se krene i oprezno. Idealan bi bio rani zgoditak, koji bi opustio sve na stadionu. Kako utakmica bude odmicala, vjerojatno će rasti nervoza, a uđe li se u produžetke Bog zna što se može dogoditi.

Hajduk prije svega mora gledati sebe i kako dignuti svoju igru, toga su svjesni svi. Bijeli jesu favoriti, ali će morati znatno bolje no dosad. Kadar je kvalitetniji, ali treba odraditi ozbiljnih 90 minuta. Svakako, vjerojatno nas očekuje teška utakmica, a unatoč tome sve osim prolaska Hajduka bilo bi ravno katastrofi. Tajni među ova dva protivnika nema, slijedi odlučujućih 90 minuta, a možda i više.

Linker
15. rujan 2024 18:08