ZELJKO HAJDINJAK Cropix
SVE ZBOG KAZNE UEFA-E

Hajduku olakšan put u toliko željenu skupinu Konferencijske lige, u ždrijebu neće moći izvući najtežeg protivnika

Talijanski velikan je trebao biti klub s najvećim koeficijentom u kvalifikacijama
Piše: Frane Vulas/Slobodna DalmacijaObjavljeno: 09. srpanj 2023. 15:14

Sedmim mjestom u Serie A u prošloj sezoni u kojoj mu je oduzeto deset bodova zbog financijskih malverzacija oko transfera Juventus je formalno izborio plasman u kvalifikacije Konferencijske lige. Da nije bilo oduzimanja bodova, sezonu bi Juve okončao na trećem mjestu i izborio bi mjesto u Ligi prvaka. Međutim, nije tu kraj kaznama za ‘Staru damu‘, piše Slobodna Dalmacija. Talijanski mediji pišu kako će zbog ranijeg kršenja financijskog fair playa UEFA kazniti torinski klub izbacivanjem iz Europe sljedeće sezone, što znači da Juventus neće zaigrati ni Konferencijsku ligu.

Navodno je Juventus i sam u sklopu nagodbe predložio takvu kaznu, s obzirom da je ipak realno najmanji motiv nastup u trećem po rangu klupskom kontinentalnom natjecanju, a svakako je to bolji scenarij za klub nego da u nekoj od idućih sezona bude izbačen iz Lige prvaka. Umjesto Juvea u Konferencijskoj ligi bi tako trebala nastupiti osmoplasirana Fiorentina.

Juventus je trebao biti najveći favorit natjecanja i klub s najvećim koeficijentom u kvalifikacijama, a trebao se priključiti u play offu odnosno četvrtoj rundi kvalifikacija Konferencijske lige. Hajduk se kao osvajač hrvatskog kupa priključuje u trećem kolu kvalifikacija, a bit će nenositelj. Pošto će ždrijeb play offa biti održan prije nego što budu poznati rezultati trećeg pretkola, pobjednik nekog para u ždrijebu će imati koeficijent kluba koji u tom paru imati veći koeficijent. Ovakvim izglednim raspletom Hajduk će izbjeći Juventus u play off rundi, ako uopće ‘bijeli‘ prethodno izbore plasman u tu fazu kvalifikacija.

Ždrijeb trećeg pretkola Konferencijske lige održat će se 24. srpnja, a utakmice se igraju 10. i 17. kolovoza. Ždrijeb play off runde održat će se 7. kolovoza, a igrat će se 24. i 31. istog mjeseca.

Linker
03. svibanj 2024 06:51