Hajduk ljetos nije uspio proći Villarreal

 ANTE CIZMIC Cropix
TKO PRIJETI NAŠIMA?

HNL-klubove čeka nemoguća misija: Izboriti grupnu fazu Konferencijske lige bilo bi ravno velikom čudu

Prepreke za Osijek i Rijeku na početku ne bi trebale biti jake, ali kasnije se otvara težak put
Piše: Damir Dobrinić SNObjavljeno: 23. svibanj 2023. 22:42

Osijek i Rijeka, nebitno koji klub na kraju bio treći a koji četvrti u HNL-u, svoj će europski put sljedeće sezone početi u 2. kvalifikacijskom kolu (Q2) Konferencijske lige koje se igra 27. srpnja i 3. kolovoza.

Ždrijeb će se održati 21. lipnja, a Rijeka je već sigurna da će u njemu imati ulogu nositelja, dok će i Osijek vrlo vjerojatno imati isti status, samo još mora pričekati na rasplet u nekim europskim ligama. Rijekin je ovosezonski koeficijent na i dalje vrlo solidnih 11.500, što je svrstava među nositelje, i to u gornju polovicu nositelja, što znači da u Q2 kotira vrlo visoko. Bitno je, naglasimo i to, samo biti među nositeljima, a UEFA će večer prije ždrijeba odrediti podskupine u kojima se računalnim putem sužava izbor potencijalnih suparnika.

Osijekov koeficijent ove je sezone 8.000, a i Bijelo-plavi će vrlo vjerojatno biti u gornjem dijelu ljestvice. Još se čeka na rasplete situacije, primjerice, u Danskoj i Moldaviji te na Cipru. Ako se tamo poklopi da klubovi s većim koeficijentom od Osijeka završe na mjestima koje vode u Q2 konferencijske lige, situacija bi se mogla zakomplicirati. No, recimo da je Osijek "unutra" kao nositelj u Q2, s nekih 80-85 posto vjerojatnosti.

A to znači da bi se u spomenutim terminimna (27.7 i 3.8.) naši klubovi mogli obračunati protiv, primjerice švedskih Hammarbyja i Kalmara, poljskog Pogona, mađarskih Zalaegerszega i Kecskemetija, banjalučkog Borca, slovenskog Celja... Nisu to imena koja bi trebala utjerivati strah u kosti, makar je Rijeka i lani u Q2 ispala od Šveđana (Djurgardens), a Osijek pak doživio istu sudbinu od kazahstanskog Kizilžara.

Prođu li tu prvu prepreku, situacija za Rijeku, Hajduk koji se uključuje u toj fazi i posebice Osijek dodatno se komplicira. Rijeka bi s koeficijentom od 11.000 možda i mogla uloviti jedno od posljednjih nositeljskih mjesta, Hajduk bi s koeficijentom od 9.000 bio po prilici oko ruba, a Osijek (8.000) bi mogao ostati kratak. To su samo naše projekcije s obzirom na to kako se stvari događaju inače, a ni ova sezona po tom pitanju ne bi trebala odskakati.

Jasno, u slučaju da naši klubovi dođu do playoff-runde Konferencijske lige, gdje je Hajduk lani ispao od španjolskog Villarreala, u njoj neće biti nositelji i prijetila bi im izrazito jaka imena.

U svakom slučaju, za tri hrvatska predstavnika u KL slijedi ljeto u kojem će grupnu fazu toga natjecanja biti jako teško izboriti. Nećemo reći i nemoguće, ali... Ako netko uđe u skupine, to će biti ravno čudu.

Linker
02. listopad 2023 07:59