Bakljada Armade

 JOZE SUHADOLNIK/DELO Cropix
FIZIČKO I VERBALNO NASILJE

HNS osudio divljaštvo Armade i skandiranje Livaji: ‘Rijeku čeka drastična kazna Uefe...‘

‘Na takva ponašanja nismo niti kao društvo imuni, to je jedna šira društvena tema‘
Piše: Mladen BarišaObjavljeno: 31. kolovoz 2024. 12:02

Nemoć i blamaža na travnjaku bili su tek uvertira u potpunu sramotu Rijeke. Nema sumnje, navijači Rijeke imali su evidentnu namjeru prekinuti ljubljansku utakmicu. Priče o međunavijačkim tenzijama i netrpeljivostima prije utakmice, deplasirane su. Scene na tribinama ljubljanskih Stožica zgrozile su svekoliku europsku nogometnu javnost. Zanimljivo, epicentar događanja bio je svega nekoliko kilometara udaljen od Odvetniške pisarne Čeferin, koja pripada aktualnom predsjedniku Uefe. Logično je stoga da se problem Rijeke, koja će nedvojbeno biti izložena disciplinskim sankcijama Uefe, može projicirati i na HNS...

Zbog delikatnosti situacije, voditelj odjela za prevenciju, sigurnost i integritet pri HNS-u, Jurica Jurjević pristao je samo na - pismeno očitovanje u vezi te tematike. Ovo je njegovo određenje, odnosno službeni stav HNS-a:

- Hrvatski nogometni savez sa zabrinutošću je pratio nerede na tribinama na utakmici Konferencijske lige između Olimpije i Rijeke. Dio navijača Rijeke svojim je neprimjerenim ponašanjem prouzročio prekid utakmice u 60. minuti, čime je nanesena značajna šteta klubu, kao i imidžu hrvatskog nogometa.

HNS osuđuje fizičko i verbalno nasilje na tribinama, što uključuje i govor mržnje prema nekadašnjem reprezentativcu Marku Livaji, za što je NK Rijeka već kažnjavana u okviru domaćih natjecanja.

Pozivamo klub da se čvrsto odredi prema takvom ponašanju dijela navijača koji nanose štetu klubu, kao i svim drugim navijačima koji primjereno podržavaju svoj klub - stoji u priopćenju koje je potpisao Jurica Jurjević.

image

Bakljada Armade

JOZE SUHADOLNIK/DELO Cropix

Je li se incident, sa sigurnosnog aspekta, mogao spriječiti? Je li bilo najava ili dojava prije utakmice o mogućoj reakciji riječkih navijača?

- HNS nije sudjelovao u pripremi i organizaciji navedene utakmice pa je teško detaljnije o tome govoriti. Pretpostavka je da su događaji na tribinama bili prouzročeni događajima na terenu, što nikako ne može i ne smije biti opravdanje.

Kako se takve situacije mogu prevenirati?

- Prije svega, radom klubova sa svojim navijačima. Iskustvo, praksa pa i znanost potvrđuju kako navijači određenog kluba jedini respekt i odgovornost osjećaju prema klubu za koji navijaju. Toga klubovi moraju biti puno svjesniji i uložiti dodatni napor kako bi napravili iskorak kad je o tome riječ, HNS će im biti najveći saveznik i maksimalna potpora u tom procesu.

Bogat je opus ekscesa i počinjenih prekršaja svih navijačkih skupina hrvatskih klubova. Mogu li se događanja na Stožicama usporediti sa San Sirom 2014. u kvalifikacijskom susretu Italije i Hrvatske (prema opsegu pirotehnike i obrascu ponašanja)? Tada je zbog barbarskog ponašanja svojih navijača HNS bio kažnjen s 80.000 eura, ali i zatvaranjem jednog dijela stadionskih kapaciteta za narednu kvalifikacijsku utakmicu.

- Teško je i nezahvalno uspoređivati, drugačija su vremena, razlozi i okolnosti. Hrvatskoj navijačkoj sceni korištenje pirotehnike je najvažnija značajka. Na takva ponašanja nismo niti kao društvo imuni, jer se korištenje pirotehnike nerijetko kao prihvatljivo pojavljuje izvan nogometnih stadiona na različitom javnim i privatnim svečanostima. To je jedna šira društvena tema, koja zahtijeva multidisciplinaran pristup.

Prema dosadašnjem (bogatom) iskustvu HNS-a, možete li procijeniti kakva sankcija očekuje HNK Rijeka (koja je ionako "na izdržavanju" uvjetne kazne zbog rasizma) i može li određene sankcije snositi i HNS?

- Nezahvalno je špekulirati, ali s obzirom na opseg i vrste nedozvoljenih ponašanja, Uefa će sigurno, za hrvatske prilike, drastično financijski kazniti klub, a mogu se očekivati i dodatne zabrane na budućim europskim utakmicama HNK Rijeka.

Linker
05. rujan 2024 10:46