PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA
LOV NA OSMINU FINALA

Hoće li Jakirović odraditi ‘copy-paste‘ sastava? Jasno je i tko bi mogao imati ključnu ulogu

Dobitnu formulu mogao bi ponuditi dio drugog poluvremena iz utakmice u Sevilli
Piše: Andro PolićObjavljeno: 22. veljača 2024. 05:56

Otkako je razbijeno mitsko prokletstvo, Maksimir se u proljetnom ambijentu pet puta prerušio u neosvojivu tvrđavu za europske goste. Nakon što je prije pet godina prekinut polustoljetni post, iskorakom u novo "proljeće" na međunarodnoj sceni, Dinamo je u svom dvorištu pobjeđivao Viktoriju Plzeň, Benficu, Krasnodar, Tottenham i Sevillu, dok je jedino Villarreal izmigoljio iz stiska Modrih, slavljem u četvrtfinalu Europske lige prije nepune tri godine (0-1). Sličan scenarij skicira i vojska Manuela Pellegrinija, koja stiže u pohod na maksimirske kule, sanjajući anuliranje deficita.

Potraži li Dinamo adekvatan poziv na oprez, dovoljno je okrenuti broj Kristijana Jakića, s obzirom na to da je bivši veznjak zagrebačkog kluba okusio branjenje minimalne prednosti protiv Betisa. Bilo je to prije dvije godine, nakon što se njegov Eintracht iz Seville vratio s trijumfom 2-1 u osmini finala Europske lige. Frankfurtski uzvrat ponudio je sterilnu partiju, koja je naglo prekinuta na ulazu u sudačku nadoknadu, kada je Borja Iglesias "iz ničega" šokirao domaćina i susret odveo u produžetke. Nijemci su se, ipak, uspjeli othrvati gostujućoj najezdi, stigavši s(p)retno - uz autogol u 121. minuti - do četvrtfinala.

image

Kristijan Jakić

PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA

U prijevodu, ako Dinamo oživotvori originalni plan, zatvori prilaze, a pred suparničkim vratima nešto "skuha", Španjolci se ipak lako mogu pretvoriti u mačku s devet života, momčad koja će do zadnje sekunde tražiti prečac prema osmini finala. Inženjer na klupi najavio je "juriš" od početka, u kojemu bi vrh napada mogao zauzeti Cédric Bakambu. Popularni "Bakagol" za klub je potpisao početkom veljače, ali je debitirao u nedjelju protiv Alavésa, jer je prethodno odrađivao dužnosti na Afričkom kupu nacija.

Iako je stigao iz Galatasaraya, u kojemu se u pola godine nije proslavio (16 nastupa, dva pogotka), 32-godišnjak je najbolje partije pružao u španjolskom klubu, kada je isporučio 47 golova za Villarreal, a zatim otišao prema Kini za 40 milijuna eura. Gledajući isključivo brojke, Zagrepčani ne bi trebali strahovati niti od Williana Joséa, koji je u zadnja tri mjeseca isporučio dva pogotka. Međutim, uspavani, ali klasni napadači, buđenje će tražiti u Maksimiru, gdje će ovisiti i o Nabilu Fekiru. Razmaše li se Betisova "osmica", koja bi trebala hraniti špice i krila, Dinamo bi mogao imati dugu večer u uredu.

Glavobolje za Pellegrinija

No, Modri su prije tjedan dana uspjeli neutralizirati mozak suparničkih napada, gdje je velik dio posla odradio Josip Mišić, koji je bio zadužen za destrukciju ofenzivnih zamisli španjolskog kluba, zaključavši domaćeg playmakera. Unatoč slabašnom učinku u proljetnom dijelu kampanje, bitan zadatak imat će i Dinamova krila, koja će zatvarati bočne prilaze, jer će gosti, vrlo vjerojatno, nadirati po stranama s potporom bekova. U odnosu na prvu utakmicu, izvjesno je da će Sergej Jakirović odraditi "copy-paste" pri formiranju udarne postave, a unatoč slabom doprinosu pred suparničkim vratima u prvoj utakmici, Takuro Kaneko i Arbër Hoxha odradili su pristojne role u obrambenom segmentu.

S druge strane, Pellegrini ima veće glavobolje, među brojnim izostancima podebljano je ime Isco, a u Zagrebu neće biti niti kapetana, Germána Pezzelle. Osvajač zlata s Argentinom na katarskom Mundijalu, u prošloj je utakmici zaradio treći žuti karton, zbog čega će propustiti sudar u Zagrebu, što će biti velik udarac za Pellegrinija. Osim zbog obrambenih zadaća, Pezzella je protiv Dinama dominirao i u skoku nakon prekida, prijeteći neprecizno u više navrata.

image

Bruno Petković

PRESSINPHOTO/DDP USA/PROFIMEDIA

Konačno, dobitnu formulu mogao bi ponuditi dio drugog poluvremena iz utakmice u Sevilli, kada je Betis konkretnije zavirivao na polovicu Zagrepčana, čime su igrači hrvatskog prvaka imali više "lufta" u potrazi za kontraudarima. S obzirom na to da će Španjolci jurnuti po pogodak od početka, Dinamo će brzim izlascima tražiti mat, probati zaigrati na prepoznatljiv, europski način iz prethodnih sezona. Pritom, ključnu ulogu tu bi ponovno mogao imati Bruno Petković, koji će biti glavna meta u brzim izlascima, dominirajući zrakom i zadržavajući lopte do priključivanja suigrača. "Plavi devet" osvojio je najviše zračnih duela u prošloj utakmici (6/9), a ta je statistička crtica uvijek bila važan adut u Dinamovim europskim uspjesima.

Linker
26. travanj 2024 01:45